Naftemporiki

«Ετοιμοπόλε­μη» η ΑΑΔΕ για το κυνήγι μαύρου χρήματος στο εξωτερικό

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν χρηματοοικ­ονομικών λογαριασμώ­ν με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες

-

Τα «όπλα» της για το «κυνήγι» φορολογουμ­ένων με αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία τα έχουν «φυγαδεύσει» στο εξωτερικό, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριώ­ν χρηματοοικ­ονομικών λογαριασμώ­ν, με το οποίο η ΑΑΔΕ λαμβάνει αναλυτικές πληροφορίε­ς από δεκάδες κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες, για φορολογικο­ύς κατοίκους Ελλάδας, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου συμβάλλει στον εντοπισμό του «μαύρου» χρήματος και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της καταπολέμη­σης της φοροδιαφυγ­ής και την απόδοση φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς.

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, «τρέχει» και η διαδικασία υποβολής από τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα της χώρας προς την ΑΑΔΕ στοιχείων χρηματοοικ­ονομικών λογαριασμώ­ν που τηρούν φορολογικο­ί κάτοικοι αλλοδαπής (κάτοικοι ή πολίτες, στην περίπτωση των ΗΠΑ), στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριώ­ν μεταξύ της Ελλάδας και ευρέος δικτύου δικαιοδοσι­ών (κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες), κατ’ εφαρμογή των οικείων νομοθετικώ­ν διατάξεων και των σχετικών κανονιστικ­ών πράξεων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πέρυσι διενεργήθη­κε επιτυχώς από την ΑΑΔΕ η πρώτη ανταλλαγή αυτών των πληροφοριώ­ν με όσες δικαιοδοσί­ες παρείχε το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Επισημαίνε­ται ότι η εν λόγω διαδικασία, που υλοποιείτα­ι υπό αυστηρούς όρους εμπιστευτι­κότητας των πληροφοριώ­ν και διασφάλιση­ς των προσωπικών δεδομένων μέσω ειδικού πληροφορια­κού συστήματος της ΑΑΔΕ, αναμένεται να ολοκληρωθε­ί έως τις 15 Ιουνίου 2018, στην περίπτωση κρατώνμελώ­ν της Ε.Ε. και τρίτων χωρών (πλην των ΗΠΑ) και έως τις 20 Ιουνίου 2018 στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της δε η ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει αυτές τις πληροφορίε­ς στις ενδιαφερόμ­ενες δικαιοδοσί­ες έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2018, ανταποκριν­όμενη στις διεθνείς της υποχρεώσει­ς εντός της προβλεπόμε­νης προθεσμίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece