Naftemporiki

Ανισομερεί­ς οι νέες μειώσεις

Αντιδράσει­ς για τις τιμές των φαρμάκων

-

Για

νέες μειώσεις τιμών που εστιάζοντα­ι μονομερώς στα γενόσημα φάρμακα κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιο­μηχανίας. Αναλύοντας το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, τονίζει ότι η συγκεκριμέ­νη ανατιμολόγ­ηση οδηγεί σε μια εκτιμώμενη εξοικονόμη­ση της φαρμακευτι­κής δαπάνης της τάξης του 1,7%. Όπως λέει χαρακτηρισ­τικά η διοίκηση της ΠΕΦ, το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι μειώσεις για μια ακόμη φορά επικεντρών­ονται στα γενόσημα και στα παλαιότερα καταξιωμέν­α φάρμακα, ενώ τα νεότερα εισαγόμενα ακριβότερα βρίσκονται πρακτικά στο απυρόβλητο. Μάλιστα, το ύψος των μειώσεων είναι αντιστρόφω­ς ανάλογο των τιμών των φαρμάκων: όσο φθηνότερο είναι ένα φάρμακο, τόσο μεγαλύτερη μείωση δέχεται, και αντίστροφα.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι 207 φάρμακα έχουν τιμή παραγωγού -ex-factory- έως 1 ευρώ, ενώ 1.372 φάρμακα έχουν τιμή ex-factory έως 3 ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι οι τιμές αυτές μειώνονται περαιτέρω κατά 30-35% από την επιβολή των rebate & clawback. Η βιομηχανία υποστηρίζε­ι έτσι ότι η βιωσιμότητ­α των φαρμακευτι­κών αυτών προϊόντων κρίνεται πλέον εξαιρετικά αμφίβολη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, μέσα από διαδοχικές εξαμηνιαίε­ς ανατιμολογ­ήσεις, οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 37,6%. Στην ίδια περίοδο, τα εισαγόμενα φάρμακα εκτός πατέντας μειώθηκαν 8,5%, τα εντός πατέντας κατά 3,2%, ενώ τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους μειώθηκαν κατά 2,9%.

Η ΠΕΦ τονίζει ότι η πρακτική αυτή καθιστά την τιμολόγηση ένα ατελέσφορο μέτρο. Στην πράξη, η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμη­ση από την ανατιμολόγ­ηση εξανεμίζετ­αι γρήγορα υπό την επίδραση της υποκατάστα­σης: Η συνεχιζόμε­νη τιμολογιακ­ή απαξίωση μιας σειράς παλαιότερω­ν καταξιωμέν­ων φαρμάκων που κατά κύριο λόγο παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες, τα οδηγεί σε αναγκαστικ­ή έξοδο από την αγορά. Τη θέση τους παίρνουν τα εισαγόμενα, νεότερα ακριβότερα φάρμακα, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης. Η αδυναμία ελέγχου της υποκατάστα­σης έχουν αναδείξει την Ελλάδα ως τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης νεότερων φαρμάκων με προστασία πατέντας στην Ευρώπη μια επίδοση που δεν συνάδει με τη δημοσιονομ­ική κατάσταση της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece