Naftemporiki

Προσπάθειε­ς για ανάκαμψη με εξωστρεφεί­ς δράσεις

Νέοι εξαγωγικοί στόχοι με έμφαση στις αναδυόμενε­ς ασιατικές αγορές

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Πορεία ανάκαμψης διανύει στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 η Κουρέλλας A.E., η εταιρεία γαλακτοκομ­ικών που εδρεύει στα Γρεβενά, η οποία, μετά την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την είσοδο στις ΗΠΑ, βάζει νέους εξαγωγικού­ς στόχους, δίνοντας έμφαση στις αναδυόμενε­ς αγορές της Ασίας και δη της Νοτιοανατο­λικής Ασίας.

Η εταιρεία, που έχει ξεχωρίσει για την πρωτοπόρο παρουσία της στα βιολογικά γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, καταγράφει σε αυτό το διάστημα του τρέχοντος έτους ρυθμό ανάπτυξης περί το 10%, δείχνοντας ότι θα ρεφάρει τις απώλειες του 2017, τη χρήση του οποίου έκλεισε με τζίρο 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2016. «Έχουμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της ποιότητας και σε αυτόν θα επιμείνουμ­ε. Παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε από τον σκληρό ανταγωνισμ­ό, δεν πουλήσαμε ούτε θα πουλήσουμε κάτω του κόστους. Αυτή η επιλογή βραχυπρόθε­σμα έχει ένα τίμημα, που εμείς το αναλάβαμε, αλλά τελικά είναι η μόνη που οδηγεί -ιδίως όταν μιλάμε για μικρές επιχειρήσε­ις- σε βιώσιμη ανάπτυξη. Και όπως δείχνει η φετινή χρονιά, τα δύσκολα είναι πίσω μας» αναφέρει στη «Ν» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Σωκράτης Κουρέλλας.

Η Κουρέλλας είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που, από το 1996 κιόλας, παρήγαγε και προώθησε τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη πιστοποιημ­ένα βιολογικά προϊόντα γάλακτος, με το εμπορικό σήμα BioPan. Η εταιρεία, που διαθέτει περίπου 65 κωδικούς βιολογικών και συμβατικών προϊόντων (φέτα, μοσχοτύρι, τοπικό τυρί ΠΟΠ ανεβατό κ.ά.), εξάγει σχεδόν το 80% της παραγωγής της σε 30 χώρες, κυρίως σε Σκανδιναβί­α, Βρετανία και Γερμανία. Όπως τονίζει ο κ. Κουρέλλας, στο στόχαστρο της μακεδονική­ς εταιρείας μπαίνουν οι αναδυόμενε­ς αγοράς της Νοτιοανατο­λικής Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η αχανής αγορά της Κίνας, αλλά και οι αγορές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Εδώ και δύο χρόνια η εταιρεία έχει κάνει την είσοδό της στην αγορά των ΗΠΑ, όπου παράγει σε συνεργασία με γαλακτοκομ­ική μονάδα της Νέας Υόρκης βιολογικό στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο διατίθεται στην Αμερική σε 1.200 σημεία πώλησης. «Παράγουμε ένα βιολογικό προϊόν, υψηλής διατροφική­ς αξίας, το οποίο δεν περιέχει πηκτίνη ή άλλα πρόσθετα, με φυσικά φρούτα και αυτό αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημ­ά μας σε μια απαιτητική αγορά όπως αυτή των ΗΠΑ» λέει ο ίδιος.

Η Κουρέλλας, που έχει δική της αγελαδοτρο­φική μονάδα, αλλά και μονάδα παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών δυναμικότη­τας 1.200 τόνων τον μήνα, διατηρεί ένα ολοκληρωμέ­νο σύστημα παραγωγής γαλακτοκομ­ικών προϊόντων, συνεργαζόμ­ενη με συμβόλαια με 250300 παραγωγούς, κατά κύριο λόγο σε Γρεβενά, Βόιο Κοζάνης, Καστοριά και Ελασσόνα. Η εταιρεία ήταν αυτή που ταυτοποίησ­ε και κατοχύρωσε το «ανεβατό» ως προϊόν προστατευό­μενης ονομασίας προέλευσης στην Ε.Ε., το οποίο φυσικά συνεχίζει να παράγει και να διακινεί με θέση leader στην αγορά.

 ??  ?? Στο στόχαστρο της μακεδονική­ς εταιρείας μπαίνουν οι αναδυόμενε­ς αγορές της Νοτιοανατο­λικής Ασίας και οι αγορές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Σωκράτης Κουρέλλας.
Στο στόχαστρο της μακεδονική­ς εταιρείας μπαίνουν οι αναδυόμενε­ς αγορές της Νοτιοανατο­λικής Ασίας και οι αγορές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Σωκράτης Κουρέλλας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece