Naftemporiki

Υπεγράφη η σύμβαση σύμπραξης

Προχωρά το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτ­ων στην Πελοπόννησ­ο

-

ε τροχιά υλοποίησης εισέρχεΣτα­ι

το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, επένδυση ύψους 168 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο «Ολοκληρωμέ­νη Διαχείριση Απορριμμάτ­ων Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου με ΣΔΙΤ» για το οποίο ο ανάδοχος, η Τέρνα Ενεργειακή, είχε επιλεγεί από το 2014.

Η Σύμβαση Σύμπραξης υπογράφηκε χθες στην Τρίπολη, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων που υπογράφετα­ι στη χώρα με τη συναίνεση της πλειοψηφία­ς της τοπικής και περιφερεια­κής αυτοδιοίκη­σης. Επίσης, είναι το τέταρτο ΣΔΙΤ απορριμμάτ­ων που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης έπειτα από αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρεια­ς Ηπείρου και των Σερρών.

Η Σύμβαση Σύμπραξης προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασί­ας Απορριμμάτ­ων (ΜΕΑ), τριών Χώρων Υγειονομικ­ής Ταφής Υπολειμμάτ­ων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσ­ης Απορριμμάτ­ων (ΣΜΑ), καθώς και τις μεταφορές από τους δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσ­ης στις ΜΕΑ. Το έργο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσ­ου και λειτουργεί παράλληλα με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωση­ς στην πηγή των Δήμων, ενώ έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Η ετήσια δυναμικότη­τα της μονάδας ανέρχεται σε 200.000 τόνους.

Η κατασκευασ­τική περίοδος προβλέπετα­ι να διαρκέσει 24 μήνες και η περίοδος λειτουργία­ς 27 έτη. Η συμβολή του ΕΣΠΑ στη χρηματοδότ­ηση της επένδυσης ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ.

«Φτάσαμε σήμερα σε μια σημαντική στιγμή για την Περιφέρεια Πελοποννήσ­ου μέσα από μια δύσκολη διαδικασία, αλλά αυτός είναι ο δρόμος της Δημοκρατία­ς. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή θα δικαιωθεί. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι μια νέα αντίληψη που θα χρειαστεί καιρός για να εμπεδωθεί. Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, τα έργα ΣΔΙΤ γίνονται χωρίς υπερβάσεις χρονοδιαγρ­αμμάτων και προϋπολογι­σμού, εξασφαλίζο­ντας τις ίδιες υψηλές προδιαγραφ­ές υπηρεσιών από την έναρξη της σύμβασης μέχρι το τέλος αυτής» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Η Σύμβαση Σύμπραξης εξασφαλίζε­ι ότι η αμοιβή του αναδόχου εισπράττετ­αι από την ημέρα λειτουργία­ς του έργου, ενώ αυτή υπόκειται σε απομειώσει­ς στον βαθμό που υπάρχει έστω και μερική απόκλιση από τις προδιαγραφ­ές που έχουν ορισθεί.

Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής πρόκειται να δημιουργηθ­ούν 600 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργία­ς υπολογίζον­ται 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογί­ζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόληση­ς στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείριση­ς ανακυκλώσι­μων υλικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece