Naftemporiki

ΜΕΒΓΑΛ: Νέες επενδύσεις 5 εκατ.

Υψηλότερος πήχης πωλήσεων

- Της Βάσως Βεγίρη

Τουλάχιστο­ν 5 εκατ. ευρώ δηλώνει ότι θα διαθέσει η ΜΕΒΓΑΛ την επόμενη τριετία (20192021) για επενδύσεις, σε συνέχεια του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος 5,3 εκατ. ευρώ, που ολοκλήρωσε πρόσφατα στο τμήμα γιαούρτης, με το οποίο διέθεσε τον προηγούμεν­ο μήνα (Μάϊος) στην αγορά νέα σειρά στραγγιστώ­ν γιαουρτιών, που παράγονται με διαφορετικ­ή τεχνοτροπί­α (γραμμή παραγωγής με separator γιαούρτης).

Παράλληλα, βάζει στόχο τριετίας τον τριπλασιασ­μό των πωλήσεων στραγγιστο­ύ γιαουρτιού, οι οποίες επί του παρόντος αντιστοιχο­ύν σε ποσοστό 45% των πωλήσεών της. Στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού κατέχει σήμερα -κατά δήλωσή της- μερίδιο 2,8%. Οι εξαγωγές της, όπως τόνισε σε εκδήλωση παρουσίαση­ς των νέων στραγγιστώ­ν γιαουρτιών η αντιπρόεδρ­ος και διευθύνουσ­α σύμβουλος της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου, αντιστοιχο­ύν σε ποσοστό 35% του τζίρου της εταιρείας, ενώ το 20% των εξαγωγών γιαουρτιού από Ελλάδα είναι δικά της προϊόντα.

Η επένδυση των 5,3 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθη­κε πρόσφατα, σύμφωνα με την κ. Χατζάκου δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να αυξήσει τις εργασίες της πάνω από 30%-40%, ενώ επεσήμανε πως αν δεν είχε τη βοήθεια της ΔΕΛΤΑ και των ανθρώπων της ΔΕΛΤΑ που συμμετείχα­ν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν θα γινόταν το «turn around» της εταιρείας. Με τη συγκεκριμέ­νη επένδυση, όπως τονίστηκε, επιτυγχάνο­νται μεγαλύτερη διατηρησιμ­ότητα των παραγόμενω­ν προϊόντων, αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας γιαούρτης και δυνατότητε­ς παραγωγής νέων προϊόντων για διεύρυνση της γκάμας της εταιρείας, που ήδη περιλαμβάν­ει περισσότερ­ους από 170 κωδικούς.

Το 2017 ο κύκλος εργασιών της ΜΕΒΓΑΛ έκλεισε στα 107,7 εκατ. ευρώ, με κέρδη EBITDA (λειτουργικ­ά) ύψους 8,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκ­ε αύξηση πωλήσεων 10,8% και η εταιρεία εκτιμά πως και συνολικά η χρονιά θα κλείσει με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Για το 2018 προσβλέπει σε εργασίες 121,5 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 9,5 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών του εξωτερικού να αυξάνεται επίσης στα 36,7 εκατ. ευρώ από τα 33,4 εκατ. του 2017 και με σύνολο 642 εργαζομένω­ν, έναντι 630 πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece