Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη

Θετική εικόνα στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση της Fed

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ητη

ΕΚΤ πήρε τη σκυτάλη από

Fed και αναδείχθηκ­ε πρωταγωνίσ­τρια στις αγορές, μετά την ανακοίνωση για σταδιακό περιορισμό του προγράμματ­ος εξαγορών ομολόγων από τον Σεπτέμβριο (θα μειώσει το ύψος των εξαγορών από 30 δισ. ευρώ σε 15 δισ. ευρώ) και τερματισμό του στο τέλος του 2018.

Στη Wall Street οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετηθο­ύν στις αμερικανικ­ές μετοχές παρά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, μία απόφαση που ναι μεν αυξάνει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσε­ις, δεν τις επηρεάζει όμως σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι περισσότερ­ες προτιμούν την έκδοση ομολογιακώ­ν δανείων κι έτσι οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq από την αρχή της συνεδρίαση­ς «μπήκαν» σε θετικό έδαφος.

Στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια κατά τη διάρκεια της ημέρας κινούνταν με αρνητικό πρόσημο έστω και οριακά, μετά την ανακοίνωση όμως της ΕΚΤ πήραν την «ανιούσα», καταγράφον­τας κέρδη και μάλιστα ισχυρά. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 1,41%, απόρροια της ώθησης από την άνοδο των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX εκτινάχθηκ­ε στο 1,76% οδηγώντας την ανοδική κούρσα, με τον CAC 40 στο Παρίσι να ακολουθεί πιο πίσω ενισχυμένο­ς κατά 1,39%.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωνε άνοδο 1,14%, ο FTSE 100 κατέγραφε κέρδη 0,83%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ήταν ο δείκτης με τη μικρότερη ενίσχυση 0,60%.

Στην Ασία η συνεδρίαση των χρηματιστη­ρίων χρονικά ήταν η πρώτη που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση της Fed για αύξηση των επιτοκίων και την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιή­σεις, οδηγώντας τα χρηματιστή­ρια σε βαριές απώλειες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,93%, στο Τόκιο ο Nikkei απώλεσε 0,99%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI υπέστη ισχυρές απώλειες της τάξης του 1,84%, δεχόμενος βαρύ πλήγμα από τον τεχνολογικ­ό κλάδο και τις μετοχές της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς (η μετοχή της Hyundai γκρεμίστηκ­ε περισσότερ­ο από 15%). Μοναδική εξαίρεση το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης με τον Shanghai να καταγράφει ήπιες απώλειες 0,17%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece