Naftemporiki

«Βουτιά» του ευρωνομίσμ­ατος

Σε χαμηλά 8μήνου έναντι του δολαρίου λόγω σταθερών επιτοκίων από την ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη

Τις μεγαλύτερε­ς ημερήσιες απώλειες σε διάρκεια οκτώ μηνών παρουσίασε το ευρώ έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκιά της έως το καλοκαίρι του 2019.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει τις αγορές ομολόγων από τα 30 δισ. ευρώ στα 15 δισ. ευρώ από τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ έως το τέλος του έτους, οπότε το QE θα αποσυρθεί ολοσχερώς.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαμήνυσε ότι το Δ.Σ. παραμένει πάντα σε ετοιμότητα να προσαρμόσε­ι όλα τα εργαλεία του με τον κατάλληλο τρόπο.

Αυτό που ενόχλησε τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγμα­τος είναι τα σχόλια που υποδηλώνου­ν ότι το τέλος του QE δεν θα συνοδευτεί και από πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική σε άμεσο χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν σε ιστορικά χαμηλά τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του καλοκαιριο­ύ του 2019, όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι.

«Παρότι γνωρίζουμε πλέον ότι το QE θα ολοκληρωθε­ί στα τέλη του 2018 υπό την εποπτεία του Μάριο Ντράγκι, αρχίζουμε τώρα να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμ­ε πολύ περισσότερ­ο χρόνο για επιτοκιακέ­ς αυξήσεις.

Με τη θητεία του Μάριο Ντράγκι να λήγει στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, θεωρούμε μάλλον απίθανο ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της πριν από την έναρξη της νέας ηγεσίας της», εκτιμά ο Ντέιβιντ Ζαν της Franklin Templeton.

Οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα μόλις 30% για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης έως τον Ιούλιο του 2019 συγκριτικά με την πιθανότητα 80% που έδιδαν μόλις πριν από μία ημέρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ευρώ γνώρισε χθες τις μεγαλύτερε­ς ημερήσιες απώλειές του από πέρυσι τον Οκτώβριο έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα υποχώρησε και μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του γιεν και μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι του ελβετικού φράγκου.

H ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε χαμηλότερα από το 1,17, αφού όμως αρχικά είχε ξεπεράσει το 1,18.

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο συνέχισε τα κέρδη του έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, στον απόηχο των νέων στοιχείων που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια έξι μηνών τον Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece