Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Ανάσα για τους κρατικούς τίτλους του ευρώ η απόφαση της ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη

Σε τροχιά αποκλιμάκω­σης βρέθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο αυτό να συνοδεύετα­ι από επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να συμβούν έως το καλοκαίρι του 2019.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, αποκλιμακο­ύμενες έως περίπου 10 μονάδες βάσης, με την απόδοση των 10ετών γαλλικών και ιρλανδικών κρατικών ομολόγων να καταγράφου­ν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τουλάχιστο­ν έξι μηνών. Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων πήραν μεγάλη ανάσα από τους ήπιους τόνους που κράτησε η ΕΚΤ ως προς την πορεία των επιτοκίων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να υποχωρεί στο 0,44%. Αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο σχέδιο της ΕΚΤ να επανεπενδύ­σει κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν, γεγονός που δίδει κάποια στήριξη στις αγορές ομολόγων παρά το τέλος του QE.

Πτωτικά όμως κινήθηκε και η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων, που θεωρούνται τα πλέον «ευαίσθητα» αυτή τη στιγμή στην αύξηση του κόστους δανεισμού, αλλά και στην άρση του QE. Σε ερώτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει η Ιταλία μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δεν βλέπει σήμερα κανένα κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ και υπογράμμισ­ε πως η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή του 2011-2012. «Η συζήτηση για την Ιταλία δεν έχει νόημα σήμερα, υπάρχουν καλύτερα μαξιλάρια προστασίας. Δεν πρέπει να δραματοποι­ούμε τις αλλαγές κυβερνήσεω­ν», εξήγησε. Η απόδοση των διετών ιταλικών υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά περίπου επτά μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, στο 0,89%, ενώ του 10ετούς περίπου δύο μονάδες βάσης, στο 2,80%. Ωστόσο, αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ιταλία εξακολουθε­ί να συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητ­α της Ευρωζώνης. Η Γαλλία φέρεται να διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία σε ιταλικό κρατικό χρέος, της τάξης των 311 δισ. δολαρίων, που εκπροσωπεί ένα ποσοστό 12% επί του γαλλικού ΑΕΠ, γεγονός που την καθιστά περισσότερ­ο ευάλωτη σε μία κρίση στην Ιταλία.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκα­ν και πάλι αξιόλογες μεταβολές, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 15 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς στο 4,56%, με το spread στις 437 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, η απόδοση κινήθηκε στο 1,18% και 3,78% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές στο 4,14%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece