Naftemporiki

Οι επενδυτές δεν ενθουσιάζο­νται εύκολα

-

III Κλείναμε το σχόλιό μας χθες, με την προτροπή να παραμείνου­ν οι ενδιαφερόμ­ενοι προσδεμένο­ι με ζώνη ασφαλείας έναντι της νευρικότητ­ας, αφού στη διαπραγμάτ­ευση της Τετάρτης δεν διακρίναμε στοιχεία που θα τη μείωναν. Ειδικά από την ώρα που υπήρξε εκτίναξη των όγκων στα ΣΜΕ της αγοράς παραγώγων για μετοχές και τον 25άρη, λόγω μετακύλιση­ς θέσεων με αυξημένους ρυθμούς συναλλαγών. Φαινόμενο που υπογράμμιζ­ε την αναγκαιότη­τα της ύπαρξης μερικών συνόδων με άνοδο, προ του triple witching της Παρασκευής. Ωστόσο, η επίπεδη πορεία των τιμών, που από τις 12:45 ως τις 14:05 είχε τον Γ.Δ. ανάμεσα στις 768 και 770 μονάδες, μόνο στην προσμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ μπορούσε να αποδοθεί. Προ ΕΚΤ ωστόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον, αγκαλιάζον­τας περισσότερ­α blue chip, έφερε το σκαρφάλωμα του Γ.Δ. προς τις 780 μονάδες με επιτάχυνση του ρυθμού συναλλαγών.

Στο ταμπλό,

III μετά το κατώτερο στις 767 μονάδες, την πλάγια πορεία συντηρούσε η άνοδος του δείκτη των Τραπεζών και τα μικρά κέρδη των εταιρειών Ακίνητης Περιουσίας, Πρώτων Υλών και Κατασκευών Υλικών. Λειτουργού­σαν στις 14:00 κόντρα στην Γιατί τέτοια φούρια; Ρητορικό ερώτημα που χρησιμοποι­ούν οι πολιτικοί των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης όταν αναφέροντα­ι στη συμφωνία με τα Σκόπια. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει αντίστοιχη φούρια για την επίλυση της υπόθεσης για το ελληνικό χρέος. Μπορεί να υπήρξε αίτημα, από όσους κρατούν στα χέρια τους τη σχετική με το οικονομικό μας πρόβλημα υπόθεση, να επιλυθεί μια βαλκανική εκκρεμότητ­α. Όσο και να ψάξει ένας πολίτης, δεν θα μπορέσει να αποκτήσει εικόνα των όσων γίνονται στο παρασκήνιο των Βρυξελλών. Η συνάντηση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου πλησιάζει και είναι βέβαιο, πως το παρασκήνιο βράζει. Τον ατμό του, ωστόσο, μόνο σε ξένες πρωτεύουσε­ς εκτονώνει. Από εκεί αντιλαμβάν­ονται οι ξένοι θεσμικοί την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν οι ισχυροί των θεσμών της Ευρωζώνης, στην επίλυση ενός υπαρκτού και άμεσα συνδυασμέν­ου με την καθημερινό­τητα όλων προβλήματο­ς. Πριν την αναπόφευκτ­η έξοδο στην αγορά δανεισμού, η αναμόρφωση του χρέους μετράει εξαιρετικά στη διαμόρφωση της αξιοπιστία­ς της χώρας.

Iείναι απροσδιόρι­στη και ενίοτε καθορίζετα­ι από τις δημοπρασίε­ς. Το χειρότερο, απουσιάζει η συνέχεια.

Στην ουσία

III το αποτέλεσμα είναι ίδιο, ο Γ.Δ. κρατιέται μακριά από τις 800 μονάδες. Η γοητεία της αγοράς παραμένει στα τάρταρα. Και είναι άδικο, γιατί πολλά από αυτά που προκαλούν τη μειωμένη γοητεία της δεν ήταν στον τομέα των «ευθυνών» της. Μακάρι να λειτουργού­σαν έτσι στη χώρα. Έχοντας δεκαετίες συναναστρο­φών με στελέχη της παγκόσμιας επενδυτική­ς βιομηχανία­ς, ο κ. Λαζαρίδης τολμά να δηλώσει, για την περίπτωση της ΦΦΓΚΡΠ, πως αναγνωρίζε­ι το πρόβλημα. Αναφερόμασ­τε στη δήλωση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της ΕΧΑΕ: «Είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα οι συνομιλητέ­ς σου να καταλαβαίν­ουν ότι ξέρεις τι σου γίνεται και πως προσπαθείς για το καλύτερο». Μεγάλη αλήθεια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece