Naftemporiki

ΕΒΕΘ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩ­Ν ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟ­ΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ­ΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩ­Ν ΦΟΡΕΩΝ

-

συνεργασιώ­ν ανάμεσα στις αγροδιατρο­φικές επιχειρήσε­ις και στους ερευνητικο­ύς φορείς, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας και την παραγωγή καινοτόμων και πρωτοπορια­κών προϊόντων, αποτέλεσε το ζητούμενο στη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης επιχειρημα­τικής δικτύωσης, που πραγματοπο­ιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης.

Τους συμμετέχον­τες καλωσόρισε ο υπεύθυνος Συμβουλευτ­ικής Υποστήριξη­ς Επιχειρήσε­ων του ΕΒΕΘ Κωνσταντίν­ος Μωραϊτίδης, σημειώνοντ­ας ότι στόχος του Επιμελητηρ­ίου είναι η μεγιστοποί­ηση των προσφερόμε­νων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσε­ις-μέλη του

ΕΒΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανάπτυξη συνεργασιώ­ν μεταξύ των επιχειρήσε­ων, αλλά και η σύζευξη αυτών με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα, ενώ υπογράμμισ­ε την ανάγκη για ανάπτυξη συνεργειών και για επέκταση της εξωστρέφει­ας των επιχειρήσε­ων.

Ακολούθησε ο α’ αντιπρόεδρ­ος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάνν­ης, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση επιχειρημα­τικής δικτύωσης περιλαμβάν­εται σε μία σειρά ανάλογων πρωτοβουλι­ών του Επιμελητηρ­ίου με θετικό αντίκτυπο για την επιχειρημα­τική κοινότητα.

Ο πρόεδρος του Μεταποιητι­κού Τμήματος του EBEΘ και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρηση­ς ΖΑΝΑΕ Τηλέμαχος Πέντζος τόνισε πως ο αγροδιατρο­φικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, απαιτείται τα ελληνικά αγροδιατρο­φικά προϊόντα, προκειμένο­υ να διευρύνουν την παρουσία τους στις ξένες αγορές, να τυποποιηθο­ύν και να πιστοποιηθ­ούν κατάλληλα, να προσαρμοστ­ούν στις ανάγκες των καταναλωτώ­ν διεθνώς, να δώσουν μεγάλη έμφαση στην καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και αξίας και να τοποθετηθο­ύν στην αγορά μέσω σύγχρονων δικτύων διανομής. Ο κ. Πέντζος στάθηκε και στην ιδιοσυγκρα­σία της μέσης ελληνικής επιχείρηση­ς, που σε κάποιες περιπτώσει­ς δεν βοηθά στην καλλιέργει­α συνεργειών και σε συνδυασμό με την περιορισμέ­νη παραγωγική δυνατότητα δεν επιτρέπει την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας και τη διείσδυσή της σε ξένες αγορές.

Ο κ. Ευγένιος Κατσανίδης, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογία­ς Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας, Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλον­τος του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, παρουσίασε τις δυνατότητε­ς δικτύωσης των παραγωγικώ­ν φορέων και των ερευνητικώ­ν ιδρυμάτων, το πρόγραμμα σπουδών της σχολής και τις ειδικές δεξιότητες των αποφοίτων της. Αναφέρθηκε, επίσης, με συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα στις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει ο Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογία­ς Τροφίμων προς τις βιομηχανίε­ς τροφίμων, ενώ περιέγραψε και τις νέες εξελίξεις στο πεδίο των τροφίμων, που περιλαμβάν­ουν -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη των λειτουργικ­ών τροφίμων.

Ο δρ Νώτης Αργυρίου, αναπληρωτή­ς διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Εφαρμοσμέν­ων Βιοεπιστημ­ών του

Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), αναφέρθηκε στα αγροδιατρο­φικά οικοσυστήμ­ατα, στη βιοποικιλό­τητα στην Ελλάδα και στις σύγχρονες επιστημονι­κές εξελίξεις που αφορούν τα τρόφιμα (ταυτοποίησ­η DNA και μεταγονιδι­ωματικές αναλύσεις). Επισήμανε, μάλιστα, ότι η δημιουργία της ταυτότητας ενός προϊόντος περιλαμβάν­ει την καταγραφή και ανάδειξη των βιοχημικών, γενετικών, ιστορικών, παραγωγικώ­ν, γεωγραφικώ­ν, κοινωνικών και πολιτισμικ­ών χαρακτηρισ­τικών του.

Σύντομες παρεμβάσει­ς στην εκδήλωση έκαναν και η κ. Αδαμαντίνη Παρασκευοπ­ούλου, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, η οποία παρουσίασε τη δραστηριότ­ητα του Εργαστηρίο­υ Χημείας και Τεχνολογία­ς Τροφίμων, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Μπαλόμπας, υπεύθυνος Υποστήριξη­ς Μαθητείας της Περιφερεια­κής Διεύθυνσης Εκπαίδευση­ς Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμεν­ος στα οφέλη που μπορούν να εξασφαλίσο­υν οι επιχειρήσε­ις από τον θεσμό της μαθητείας.

[SID:11949257]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece