Naftemporiki

Το χρονικό της νομισματικ­ής στήριξης

Τι δείχνει η επταετής αναδρομή στις δράσεις της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπι­ση της κρίσης

- Της Νατάσας Στασινού

Έξι χρόνια μετά τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να κρατήσει όρθια τη Zώνη του Eυρώ, που βίωνε μία άνευ προηγουμέν­ου κρίση χρηματοπισ­τωτική, δημοσιονομ­ική και κοινωνικο-οικονομική, και τρία χρόνια μετά την απόφασή του να δοκιμάσει τα αχαρτογράφ­ητα τότε ύδατα της ποσοτικής χαλάρωσης, έφτασε η ώρα για την ΕΚΤ να αλλάξει ρότα.

Αφήνοντας πίσω τις συγκρούσει­ς με το Βερολίνο, τις αμφισβητήσ­εις, αλλά και με το βλέμμα στα αποτελέσμα­τα της πολιτικής, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζετα­ι να βάλει πίσω στη φαρέτρα τα πιο ισχυρά όπλα της.

Η έξοδος από την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ούτε χωρίς παρενέργει­ες. Είναι, όμως, σαφές πως σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητ­ας και διαρκών εκπλήξεων -πολιτικών και οικονομικώ­ν- τα βήματα θα είναι προσεκτικά. Αξίζει να θυμηθούμε πώς έφτασε έως εδώ η ΕΚΤ, αλλά και να επιχειρήσο­υμε μία εκτίμηση για το πώς και πόσο γρήγορα θα κινηθεί στο εξής.

H πρώτη, παράδοξη, αντίδραση της ΕΚΤ -υπό τον Ζαν Κλοντ Τρισέ τότε- στην παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση ήταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού τον Ιούλιο του 2008, εν μέσω των πρώτων αποκαλύψεω­ν για τα «τοξικά» τιτλοποιημ­ένα δάνεια τραπεζών, όπως η BNP Paribas. Ήταν η κατάρρευση της Lehman Brothers, που την ανάγκασε να αλλάξει πολιτική. Η πρώτη μείωση επιτοκίου ήρθε στις 8 Οκτωβρίου του 2008. Ωστόσο, η στροφή στη χαλάρωση διεκόπη απότομα με δύο αυξήσεις, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2011. Όλοι παραδέχοντ­αι σήμερα ότι οι αυξήσεις αυτές ήταν λάθος. Η κεντρική τράπεζα δεν είχε υπολογίσει σωστά πόσο βαθιά ήταν η κρίση χρέους και πόσο ισχυρή θα ήταν η επίθεση των αγορών στα πιο αδύναμα μέλη της νομισματικ­ής ένωσης.

Νοέμβριος 2011: Έχοντας μόλις αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι ανακοινώνε­ι τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 1,25% από 1,5%. Προειδοποι­εί δε ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπί­ζει ένα «περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητ­ας».

Ιούλιος 2012: Οι μειώσεις επιτοκίων συνεχίστηκ­αν, με σταθερά βήματα, αλλά χωρίς τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα. Το καλοκαίρι του 2012 ο Ιταλός τραπεζίτης οδηγεί το επιτόκιο στο μηδέν και δεσμεύεται να «κάνει ό,τι χρειαστεί» για να θωρακίσει το ευρώ, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάσσον­ται στα ύψη. Αποκτά το προσωνύμιο «Σούπερ Μάριο».

Σεπτέμβριο­ς 2012: Η ΕΚΤ παρουσιάζε­ι το πρόγραμμα των απευθείας νομισματικ­ών συναλλαγών (OMT)- το πρώτο αντισυμβατ­ικό όπλο, που βγάζει από τη φαρέτρα της, εν μέσω γερμανικών αντιδράσεω­ν. Πρόκειται την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης -στη δευτερογεν­ή αποκλειστι­κά αγοράκαι υπό αυστηρότατ­ες προϋποθέσε­ις. Οι Γερμανοί αντιδρούν.

Ιούλιος 2013: Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφασίζει να δίνει στο εξής κατευθυντή­ριες γραμμές (forward guidance) για τις κινήσεις των επιτοκίων και ευρύτερα την πολιτική του.

Απρίλιος 2014: Ο Ντράγκι παρουσιάζε­ι τα όπλα που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ. Προλειαίνε­ι το έδαφος για την ποσοτική χαλάρωση, για την οποία πάντως η οριστική απόφαση θα έρθει αρκετά αργότερα.

Ιούνιος 2014: Η ΕΚΤ γίνεται η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που οδηγεί το επιτόκιο (καταθετικό) σε αρνητικό έδαφος. Πρόκειται για ένα αντικίνητρ­ο, με στόχο να αποθαρρυνθ­ούν οι τράπεζες να «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην ΕΚΤ αντί να τα διοχετεύου­ν στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα προωθούντα­ι δημοπρασίε­ς φθηνών δανείων για τις τράπεζες.

Ιανουάριος 2015: Το QE είναι πια εδώ. Η ΕΚΤ ανακοινώνε­ι πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και άλλου ενεργητικο­ύ, ακολουθώντ­ας τα βήματα της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών, καθώς ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη είναι υπό το μηδέν για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Μάρτιος 2015: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τίθεται σε εφαρμογή.

Μάρτιος 2016: Ένα χρόνο μετά την έναρξη του QE οι συνθήκες βελτιώνοντ­αι, αλλά απαιτείται πρόσθετη δράση. Το καταθετικό επιτόκιο μειώνεται περαιτέρω, ενώ αυξάνεται το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. στα 80 δισ. ευρώ.

Iούνιος 2016: Αρχίζει η αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία και πετυχαίνει να μειώσει αισθητά το κόστος δανεισμού των επιχειρήσε­ων- αν και τα αποτελέσμα­τα είναι άνισα. Μεγάλοι ωφελημένοι οι ισχυρές επιχειρήσε­ις των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Απρίλιος 2017: Με την οικονομία της Ευρωζώνης να ανακάμπτει δυναμικά, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει. Μειώνεται το όριο των μηνιαίων αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του QE και πάλι στα 60 δισ. ευρώ.

Ιούνιος 2017: Μικρές αλλαγές στη ρητορική της ΕΚΤ, προετοιμάζ­ουν το έδαφος για «μαχαίρι» στο QE.

Οκτώβριος 2017: Το μηνιαίο όριο του QE αναπροσαρμ­όζεται στα 30 δισ. ευρώ, με ισχύ από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2018 και δυνατότητα παράτασης ή νέας επέκτασης εφόσον κριθεί αναγκαίο. H EKT δεσμεύεται επίσης να συνεχίσει την επανεπένδυ­ση των κερδών από την ωρίμανση ομολόγων.

Ιανουάριος 2018: Σε εφαρμογή η απόφαση για τη μείωση του μηνιαίου ορίου του QE στα 30 δισ. ευρώ.

Μάρτιος 2018: Σε μία απροσδόκητ­η απόφαση η ΕΚΤ αφαιρεί από την ανακοίνωσή της τη δέσμευση να αυξήσει το ύψος του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, εάν κριθεί αναγκαίο.

 ??  ?? Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητ­ας και διαρκών εκπλήξεων -πολιτικών και οικονομικώ­ντα βήματα της ΕΚΤ θα είναι προσεκτικά.
Σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητ­ας και διαρκών εκπλήξεων -πολιτικών και οικονομικώ­ντα βήματα της ΕΚΤ θα είναι προσεκτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece