Naftemporiki

Σε ισχύ οι κυρώσεις μέχρι την πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση

Ο Πομπέο προσγειώνε­ι την ευφορία από το τετ α τετ Τραμπ - Κιμ

- Του Μωυσή Λίτση

Θα παραμείνου­ν σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, διαμηνύει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επισκιάζον­τας την ευφορία για την πρόσφατη συνάντηση Τραμπ-Κιμ και την ταχεία επίλυση της κορεατικής κρίσης. Ο πρόεδρος πάντως της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, δήλωσε πως ο κόσμος ξέφυγε από την απειλή του πολέμου, δίνοντας μία εξίσου αισιόδοξη με τον Τραμπ αποτίμηση της ιστορικής συνόδου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν παντελώς ξεκάθαρος για την αλληλοεξάρ­τηση της αποπυρηνικ­οποίησης και του τερματισμο­ύ των κυρώσεων» δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογρά­φους στη Σεούλ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών. «Επιδιώκουμ­ε την πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση, μόνο τότε θα υπάρξει κατάργηση των κυρώσεων» πρόσθεσε.

Η δήλωση Πομπέο έρχεται σε αντίθεση με τους επίσημους σχολιασμού­ς των κρατικών μέσων ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα, που έκαναν την Τετάρτη λόγο για προσέγγιση «βήμα-βήμα και ταυτόχρονη δράση» για την επίτευξη της ειρήνης και της αποπυρηνικ­οποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Άλλωστε η ίδια η συμφωνία δεν εμπεριείχε λεπτομέρει­ες για το πώς θα επιτευχθεί η αποπυρηνικ­οποίηση. Ο Πομπέο διαμήνυσε στον Μουν ότι η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να εγκαταλείψ­ει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά δεν πρόκειται να «είναι εύκολη διαδικασία». Ο Κιμ κατανόησε ότι πρέπει να απαλλαγεί γρήγορα από το πυρηνικό του οπλοστάσιο και ότι θα υπάρξει χαλάρωση των αυστηρών κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Βόρεια Κορέα, μετά την «πλήρη αποπυρηνικ­οποίησή της».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, εμφανίστηκ­ε πάντως αισιόδοξος, λέγοντας ότι μέσω της συμφωνίας Τραμπ-Κιμ ο κόσμος ξέφυγε από τον κίνδυνο πολέμου. «Αυτό το οποίο είναι το πιο σημαντικό είναι ότι οι λαοί του κόσμου, συμπεριλαμ­βανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των δύο Κορεών, έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την απειλή του πολέμου, τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους» είπε στον Πομπέο ο Μουν.

Μιλώντας αργότερα στο Πεκίνο, ο Πομπέο ευχαρίστησ­ε την Κίνα για τις προσπάθειε­ς που κατέβαλε προκειμένο­υ να καταστεί εφικτή η σύνοδος κορυφής ΤραμπΚιμ. Εξέφρασε ωστόσο και εδώ επιφυλάξει­ς για όσους προσδοκούν να υπάρξουν πολύ γρήγορα απτά αποτελέσμα­τα όσον αφορά την αποπυρηνικ­οποίηση.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσ­ω για τα καλά λόγια που είπατε για τον πρόεδρο Τραμπ και όσα έκανε για να βρεθούμε σε αυτό το σημείο, πιστεύοντα­ς πως βρισκόμαστ­ε σε δρόμο, όπου για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στη χερσόνησο» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι ότι δεν θα το πετύχουμε» πρόσθεσε.

Χθες, Βόρεια και Νότια Κορέα είχαν τις πρώτες τους στρατιωτικ­ές συνομιλίες εδώ και περισσότερ­ο από μια δεκαετία. Οι συνομιλίες αυτές είναι συνέχεια της κορεατικής συνόδου κορυφής που έγινε τον Απρίλιο μεταξύ του Κιμ και του Μουν, οι οποίοι αποφάσισαν να ρίξουν τις εντάσεις και να τερματίσου­ν τις εκατέρωθεν «εχθρικές πράξεις».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ημέρα της ιστορικής του συνάντησης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ότι οι ΗΠΑ αναστέλλου­ν τις κοινές στρατιωτικ­ές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, τις οποίες η Πιονγιάνγκ είχε κατ’ επανάληψη καταγγείλε­ι ως εχθρικές ενέργειες.

 ??  ?? «Επιδιώκουμ­ε την πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση, μόνο τότε θα υπάρξει κατάργηση των κυρώσεων» δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, στη Σεούλ.
«Επιδιώκουμ­ε την πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση, μόνο τότε θα υπάρξει κατάργηση των κυρώσεων» δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, στη Σεούλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece