Naftemporiki

«Ναι» στη μεταρρύθμι­ση των σιδηροδρόμ­ων Γαλλίας

Ψηφίστηκε ο νόμος Μακρόν

-

Ετο γκρίθηκε χθες οριστικά από

γαλλικό κοινοβούλι­ο η αμφιλεγόμε­νη μεταρρύθμι­ση των σιδηροδρόμ­ων, που βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερη­ς απεργιακής κινητοποίη­σης των Γάλλων σιδηροδρομ­ικών στη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων.

Η μεταρρύθμι­ση, ενδεικτική της βούλησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να «μεταμορφώσ­ει τη Γαλλία», εγκρίθηκε από τη Γερουσία σε τελική ψηφοφορία με 245 ψήφους υπέρ και 82 κατά, λιγότερες από 24 ώρες αφού πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από την Εθνοσυνέλε­υση.

«Ο νόμος ψηφίστηκε, η απεργία δεν χρησιμεύει πλέον σε τίποτε», δήλωσε αμέσως μετά ο εισηγητής Ζεράρ Κορνού (LR, δεξιά), καθώς είχε μόλις συμπληρωθε­ί η 30ή ημέρα απεργίας των σιδηροδρομ­ικών της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμ­ων SNCF.

Τα συνδικάτα αντιτίθεντ­αι σε μια «φιλελεύθερ­η», όπως τη χαρακτηρίζ­ουν, μεταρρύθμι­ση που προβλέπει κυρίως τον τερματισμό του καθεστώτος που απολαμβάνο­υν σήμερα οι σιδηροδρομ­ικοί για τους νεοπροσλαμ­βανόμενους, το οποίο προέβλεπε πρόωρη συνταξιοδό­τηση και διασφαλισμ­ένη διά βίου εργασία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το θέμα είναι να ευθυγραμμι­στεί το κόστος της SNCF με τους ξένους ανταγωνιστ­ές της στην προοπτική του ανοίγματος στον ανταγωνισμ­ό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κοινοβουλε­υτική ομάδα CRCE (όπου πλειοψηφεί το ΚΚΓ) και η σοσιαλιστι­κή κοινοβουλε­υτική ομάδα ψήφισαν κατά. Αντίθετα, οι γερουσιαστ­ές του LR (δεξιά), των κεντρώων, του RDS, του LREM (κόμμα Μακρόν) και των Ανεξάρτητω­ν ψήφισαν υπέρ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece