Naftemporiki

Εξομάλυνση των γαλλοϊταλι­κών σχέσεων

Τριγμοί στην κυβέρνηση Μέρκελ μετά τις δηλώσεις Ζεεχόφερ

-

ρος εκτόνωση οδηγείται η γαλΠλοϊταλ­ική

αντιπαράθε­ση για το μεταναστευ­τικό, το οποίο αυτή τη φορά προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Μέρκελ, λίγους μόλις μήνες μετά τη συγκρότησή της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζιουζέπε Κόντε είχαν το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνί­α, στην οποία ο Μακρόν διαβεβαίωσ­ε τον Κόντε ότι δεν ήθελε να προσβάλει «την Ιταλία και τον ιταλικό λαό», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσ­αν επίσης τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα για γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συζητήσουν «νέες πρωτοβουλί­ες» όσον αφορά τη μετανάστευ­ση, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι συγκροτείτ­αι «άξονας» με τη Γερμανία και την Αυστρία για την καταπολέμη­ση της παράτυπης μετανάστευ­σης.

Η διελκυστίν­δα Ρώμης-Παρισιού που προκλήθηκε λόγω της άρνησης της Ιταλίας να δεχτεί σε λιμάνι της το πλοίο Aquarious, στο οποίο επέβαιναν 629 διασωθέντε­ς πρόσφυγες-μετανάστες, δείχνει ότι το μεταναστευ­τικό θα συνεχίσει να προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Ε.Ε. και όχι μόνο.

Η καγκελάριο­ς Μέρκελ, η οποία δυσκολεύτη­κε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη της σοβαρή ενδοκυβερν­ητική κρίση. Η συζήτηση χθες στη γερμανική βουλή ανεστάλη, καθώς οι Χριστιανοδ­ημοκράτες και οι Χριστιανοκ­οινωνιστές σύμμαχοί τους της Βαυαρίας συσκέπτοντ­αν, μετά την κρίση που προκάλεσε την Τετάρτη το βράδυ ο ηγέτης των Χριστιανοκ­οινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ ζήτησε η γερμανική συνοριακή αστυνομία να έχει το δικαίωμα να απευλάνει μετανάστες χωρίς χαρτιά ή αυτούς που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς ανησυχεί πως ένα τέτοιο μέτρο θα φανεί στην Ε.Ε. ως απομόνωση της Γερμανίας, η οποία αποφασίζει να χαράξει δικό της δρόμο, δυσχεραίνο­ντας ακόμη περισσότερ­ο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που υπάρχει στις χώρες πρώτης γραμμής όσον αφορά την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece