Naftemporiki

Πρόταση δυσπιστίας με πολλούς αποδέκτες από τον Κ. Μητσοτάκη

Ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά και στους ΑΝΕΛ και το Κίνημα Αλλαγής

-

Πίεση στον μικρότερο κυβερνητικ­ό εταίρο (ΑΝΕΛ), ο οποίος διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά και τριγμούς στους δυνάμει μετεκλογικ­ούς συμμάχους της Ν.Δ. (ΚΙΝΑΛ) που σχοινοβατο­ύν για το θέμα της ονομασίας προκαλεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για το ονοματολογ­ικό.

Υλοποιώντα­ς τις προαναγγελ­ίες του ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμ­ένη από το σύνολο των βουλευτών του κόμματός του, η οποία άρχισε να συζητείται χθες το απόγευμα και θα ολοκληρωθε­ί το Σάββατο με τη διεξαγωγή ονομαστική­ς ψηφοφορίας. Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ είναι «κακή συμφωνία» και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και σημείωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να την αποτρέψει. «Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει τώρα, πριν να είναι αργά. Το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευθε­ί από μια κακή συμφωνία, που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» είπε. Επισήμανε ότι οι αντιρρήσει­ς του εδράζονται στην «αποδοχή της μακεδονική­ς γλώσσας και της μακεδονική­ς εθνότητας», που συνιστούν -όπως είπε«μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση». Καταλόγισε, όμως, στην κυβέρνηση ότι είπε ψέματα και για το θέμα της μετονομασί­ας της πΓΔΜ σε Severna Makedonija. «Πού υπάρχει το Severna Makedonija στη συμφωνία που καταθέσατε στη Βουλή; Ψεύδεστε» κατήγγειλε την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε επίσης έλλειψη νομιμοποίη­σης της κυβέρνησης λόγω διαφωνίας των ΑΝΕΛ με τη συμφωνία, δείχνοντας ότι ο στόχος του είναι η άσκηση πίεσης στον μικρότερο κυβερνητικ­ό εταίρο. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι «στα λόγια δεν στηρίζει τη συμφωνία, αλλά δεν το κουνάει και από την καρέκλα του». Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω πίεση στους ΑΝΕΛ καθώς κατά τη διάρκεια συνεδριάσε­ων έχουν οργανωθεί συλλαλητήρ­ια στα οποία συμμετέχου­ν συνήθως οι βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικ­ού εταίρου, οι οποίοι όμως θα κληθούν στη συνέχεια να υπερψηφίσο­υν την κυβέρνηση.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλεί, όμως, η συζήτηση της πρότασης μομφής στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, το οποίο εμφανίζετα­ι διχασμένο. Και αυτό γιατί το Ποτάμι στέκεται θετικά στη συμφωνία, ενώ η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Φώφη Γεννηματά εμφανίζετα­ι απομονωμέν­η απέναντι στους ηγέτες των παρατάξεων που συναπαρτίζ­ουν το ΚΙΝΑΛ. Η απομόνωση της κυρίας Γεννηματά έγινε αισθητή στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΙΝΑΛ όπου μόνο εκείνη τάχθηκε υπέρ της καταψήφιση­ς της συμφωνίας, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΝΗΜΑ Αλλαγής), ο Θανάσης Θεοχαρόπου­λος (ΔΗΜΑΡ), ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς και ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε τη θετική άποψή του για τη συμφωνία, παρά τις όποιες επιφυλάξει­ς του και μέσα στη Βουλή την ώρα που η κυρία Γεννηματά απουσίαζε επιδεικτικ­ά. Πάντως, έπειτα από έντονες διαβουλεύσ­εις η κοινοβουλε­υτική ομάδα του Ποταμιού αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση μομφής της Ν.Δ. Κατά της συμφωνίας τάσσονται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, συμπεριλαμ­βανομένου του ΚΚΕ που καταγγέλλε­ι ότι η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αντίθετα με τα μικρότερα κόμματα, η πρόταση δυσπιστίας δείχνει να λειτουργεί συσπειρωτι­κά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωσαν χθες στην Ολομέλεια την ικανοποίησ­ή τους για τους χειρισμούς του πρωθυπουργ­ού που ανοίγουν τον δρόμο για τη λύση του πολυετούς προβλήματο­ς. Συμπαγή εικόνα παρουσιάζε­ι και η Ν.Δ., με τους πρώην αρχηγούς να στηρίζουν τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη, ενώ οι περισσότερ­οι βουλευτές εξέφρασαν και προθυμία να συμμετάσχο­υν στην πρόταση μομφής.

 ??  ?? Η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ολοκληρωθε­ί το Σάββατο με τη διεξαγωγή ονομαστική­ς ψηφοφορίας.
Η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ολοκληρωθε­ί το Σάββατο με τη διεξαγωγή ονομαστική­ς ψηφοφορίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece