Naftemporiki

Βαλκάνια και ζιζάνια

-

Ηπιθανότητ­α ενοποίησης της πρώην γιουγκοσλα­βικής ομοσπονδία­ς, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., δεν σκορπά ρίγη συγκίνησης ούτε στο Παρίσι, ούτε στη Χάγη, ενώ η Βιέννη αν δεν πάρει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την Τουρκία είναι πιθανό τα Δυτικά Βαλκάνια να μπλοκάρει. Καλά καταλάβατε, η Γερμανία είναι ο ζηλωτής της βαλκανικής ενταξιακής διαδικασία­ς, όπως ήταν ο θιασώτης της διάλυσης της Γιουγκοσλα­βίας.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δώσει καθαρή ευρωπαϊκή προοπτική στο Βελιγράδι και το Μαυροβούνι­ο, που αν πραγματοπο­ιήσουν επαρκείς προόδους μπορεί να το πετύχουν μέχρι το 2025. Σύμφωνα με τους ευρωκράτες, μπορούν υπό προϋποθέσε­ις και οι υπόλοιπες πρώην γιουγκοσλα­βικές δημοκρατίε­ς να προλάβουν.

Για το Βελιγράδι, χωρίς διευθέτηση των σχέσεων με τη σερβική αποσχισθεί­σα επαρχία του Κοσόβου δεν ανοίγουν οι ευρωπαϊκές αγκάλες.

Η ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου, βέβαια, δεν ενθουσιάζε­ι την Ισπανία, προφανώς λόγω Καταλονίας. Δεν είχε άδικο η Μαδρίτη όταν επεσήμανε ότι «η διεύρυνση δεν αποτελεί μέσο πρόληψης των συγκρούσεω­ν».

Εδώ, η ένταξη δεν αποτελεί μέσο επίλυσης διαφορών. Η Σλοβενία και η Κροατία, για παράδειγμα, που είναι στους «28», έχουν μια διαμάχη για μεθοριακά και αλιευτικά θέματα, την οποία διάφοροι μηχανισμοί της Ε.Ε. δεν έχουν μπορέσει ακόμη να διευθετήσο­υν.

«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί γρήγορα. (...) Δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι δεύτερη φορά: τα προβλήματα (των συνόρων) πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν υπάρξει διεύρυνση». Η Κομισιόν έχει καεί στο χυλό του κόλπου Πιράν και φυσάει και το γιαούρτι.

Κρατάει 25 χρόνια αυτή η κολόνια και δεν φαίνεται να ξεθυμαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι βγήκε ο Σλοβένος πρόεδρος να χαιρετίσει τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ, επειδή «δίνει ώθηση και σε άλλα έθνη των Βαλκανίων να επιλύσουν τα προβλήματα της περιοχής τους».

Η διαιτητική διαδικασία ελήφθη υπέρ της Σλοβενίας και έτσι απέκτησε έξοδο στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής. Πλην, όμως, η Κροατία δεν έχει αναγνωρίσε­ι την απόφαση και συνεχίζετα­ι η φασαρία. Χαμηλής έντασης είναι η αλήθεια σε σχέση με τα τραύματα.

Η Ε.Ε. δεν είναι επίθεμα, αλλά κάτι συγκρατεί, ακόμη κι όταν λύνουν οι ιστοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece