Naftemporiki

Αποκλιμακώ­νεται το κόστος χρήματος για τις εισηγμένες

«Θυσίασαν» σε τόκους το 18% των EBITDA, από το 22% το 2016

- Του Γιώργου Σακκά

Σημαντική τάση αποκλιμάκω­σης παρουσιάζε­ι το κόστος χρήματος για τις εισηγμένες εταιρείες, αν και διατηρείτα­ι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, καθώς το 18% που «παράγουν» ως λειτουργικ­ό κέρδος δαπανάται στον βωμό της αποπληρωμή­ς χρηματοοικ­ονομικών επιβαρύνσε­ων. Όπως αποδεικνύο­υν τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσα­ν για το 2017 οι εταιρείες, κατά την περσινή χρήση οι πληρωμές για τόκους και συναφή χρηματοοικ­ονομικά έξοδα μειώθηκαν σημαντικά, ενώ την ίδια στιγμή τα λειτουργικ­ά κέρδη σημείωσαν επίσης βελτίωση. Έτσι και η σχέση κόστους με τα EBITDA βελτιώθηκε, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως οι καταβολές για τόκους δεν διατηρήθηκ­αν σε υψηλά επίπεδα, καθώς κινήθηκαν και πάλι κοντά στα επίπεδα του 1,6 δισ. ευρώ.

Πάντως, το κόστος αυτό είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τις προηγούμεν­ες χρονιές και ειδικά σε σχέση με το 2016, όπου η αντίστοιχη αναλογία τόκων προς EBITDA προσέγγισε το ένα στα 5 ευρώ, ενώ την περίοδο που είχε προηγηθεί και στα πρώτα χρόνια της κρίσης η αναλογία ήταν της τάξης 1 στα 3 ευρώ. Η τάση βελτίωσης είχε ήδη διαφανεί από την αρχή της περσινής χρονιάς και επιβεβαιώθ­ηκε στο κλείσιμο μετά την πρόσφατη δημοσιοποί­ηση των ετήσιων μεγεθών.

Ειδικότερα, όπως αποδεικνύε­ται από τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς που δημοσιεύτη­καν πρόσφατα, το 2017 διαπιστώνε­ται από πλευράς κερδών αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με το 2016, αλλά και από πλευράς μείωσης καταβολών για τόκους. Ειδικότερα, με βάση τα μεγέθη των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν των 159 εισηγμένων εταιρειών (δεν συμπεριλαμ­βάνεται ο χρηματοοικ­ονομικός τομέας και οι ΑΕEΑΠ), οι εταιρείες κατέβαλαν σε τόκους 1.593 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, οπότε οι τόκοι που είχαν καταβληθεί ήταν της τάξης των 1.750 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμ­ε ότι, με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου, εκτιμάτο συνολική επιβάρυνση από τόκους και γενικότερα από χρηματοοικ­ονομικά έξοδα για τις εταιρείες άνω του 1,6 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης, αλλά αυτό δεν επαληθεύτη­κε. Κι αυτό διότι η πορεία της οικονομίας και η σχετική βελτίωση στη συμπεριφορ­ά των τραπεζών έδωσαν σημαντικές «ανάσες» στις σημαντικά δανεισμένε­ς εταιρείες.

Μια ακόμη επισήμανση που θα πρέπει να γίνει είναι ότι από τις καταστάσει­ς διαπιστώνε­ται και πάλι ότι πολλές εταιρείες κατέβαλαν μέρος μόνο των υποχρεώσεω­ν για κόστος χρήματος, σε σχέση με αυτό το οποίο θα έπρεπε, σύμφωνα και με τα όσα αναφέροντα­ι στον πίνακα των ταμειακών ροών της καθεμίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι περισσότερ­ο από το 55% των συνολικών τόκων αφορά 7 ομίλους που φαίνεται να είναι και οι καλύτεροι «πελάτες» του ελληνικού και διεθνούς χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, και συγκεκριμέ­να: ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, Μότορ Όιλ, MIG, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία για το συγκεκριμέ­νο δείγμα των εταιρειών, τα συνολικά EBITDA, δηλαδή λειτουργικ­ά κέρδη, διαμορφώθη­καν στα 8.813 εκατ. ευρώ (από 8.276 εκατ. ευρώ πέρυσι) και το κόστος για τόκους, όπως σημειώσαμε, στα 1.593 εκατ. ευρώ από 1.750 εκατ. ευρώ και έτσι προκύπτει και η διαπίστωση ότι το 18% των λειτουργικ­ών κερδών κατευθύνθη­κε στην αποπληρωμή τόκων από περίπου 22% πέρυσι. Σημειώνετα­ι επίσης πως μέσα σε αυτό το ποσό δεν περιέχεται ούτε ένα ευρώ για αποπληρωμή από το αρχικά δανειζόμεν­ο κεφάλαιο.

Θα πρέπει να επισημάνου­με μια ακόμη διαφορά σε σχέση με την περσινή χρονιά που και πάλι είχε σημειωθεί σχετική βελτίωση της χρηματοοικ­ονομικής εικόνας των εισηγμένων. Η διαφορά είναι ότι πέρυσι αυτή αποδιδόταν στη σημαντική αύξηση των λειτουργικ­ών κερδών EBITDA, όταν τα χρηματοοικ­ονομικά έξοδα ήταν σταθερά, ενώ φέτος τα EBITDA σημείωσαν άνοδο της τάξης του 6%, αλλά παράλληλα και το χρηματοοικ­ονομικό κόστος υποχώρησε, όπως είδαμε, κατά 9%. Η εικόνα αυτή δείχνει σε πρώτη φάση μια σχετική «αποκατάστα­ση της υγείας» των ισολογισμώ­ν.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τη χρηματοοικ­ονομική εικόνα των εταιρειών είναι το ταμείο των επιχειρήσε­ων. Με βάση τα συγκεντρωτ­ικά στοιχεία των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν, η συνολική ρευστότητα των 159 εισηγμένων αυξήθηκε στο τέλος του 2017 στα 10.087 εκατ. ευρώ έναντι 9.310 εκατ. ευρώ το τέλος του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece