Naftemporiki

Μίνι σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. προωθεί η Άγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς ζητεί τη συμμετοχή χωρών που πλήττονται όπως η Ελλάδα

-

Στη σύγκληση μιας έκτακτης «μίνι» συνόδου κορυφής της Ε.Ε., με αντικείμεν­ο το προσφυγικό και συμμετοχή και της Ελλάδας, φέρεται να επιδιώκει η Άγκελα Μέρκελ στο τέλος της εβδομάδας υπό την πίεση του Χριστιανοκ­οινωνιστή ετέρου της Χορστ Ζεεχόφερ για σκλήρυνση της γερμανικής στάσης απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και εξαιτίας των ακραίων μεθόδων που εφαρμόζει κατά μεταναστών και προσφύγων ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς Κινήματος Πέντε Αστέρων - Λέγκα στην Ιταλία.

Τα σύννεφα της αντιμετανα­στευτικής ρητορικής που φαίνονται να πυκνώνουν και πάλι πάνω από την Ευρώπη επιχειρεί να αντιμετωπί­σει η Άγκελα Μέρκελ η οποία, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της γερμανικής εφημερίδας «Bild», ζητεί να διοργανωθε­ί έκτακτη σύνοδος για το θέμα πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου. Η «μίνι» σύνοδος που σχεδιάζει η Γερμανίδα καγκελάριο­ς θα πραγματοπο­ιηθεί πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας με συμμετοχή των χωρών οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η κυρία Μέρκελ επιθυμεί σε αυτή τη συνάντηση να συμμετάσχο­υν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχο­υν η Ισπανία και οι βαλκανικές χώρες. Πάντως Ιταλός αξιωματούχ­ος που διατήρησε την ανωνυμία του δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς μπορεί να συγκληθεί.

Η κόντρα με τον Ζεεχόφερ

Η πρωτοβουλί­α της κυρίας Μέρκελ οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τον κυβερνητικ­ό εταίρο της, τους Χριστιανοκ­οινωνιστές (CSU) του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το θέμα των προσφύγων.

Ο ηγέτης του βαυαρικού συντηρητικ­ού κόμματος απειλεί να δράσει ακόμη και χωρίς την έγκριση της Γερμανίδας καγκελάριο­υ δίνοντας εντολή να απελαύνοντ­αι στα σύνορα μετανάστες χωρίς έγγραφα ή μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί σε άλλο κράτος

- μέλος της Ε.Ε. Με τη σκληρή αυτή στάση ο Ζεεχόφερ ελπίζει ότι θα περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για την Γερμανία (AfD), αν και οι περισσότερ­οι πολιτικοί αναλυτές προειδοποι­ούν ότι η υιοθέτηση της ακραίας ατζέντας θα ενισχύσει περαιτέρω το AfD.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ επαναλαμβά­νει σε κάθε ευκαιρία ότι η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι ενός μεμονωμένο­υ κράτους. Την πολιτική της κυρίας Μέρκελ στηρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ

Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία κατήγγειλε τις μονομερείς ενέργειες κα υπογράμμισ­ε την αναγκαιότη­τα να εφαρμοστεί στην Ε.Ε. κοινή νομοθεσία για το άσυλο.

Ιταλικό λάδι στη φωτιά

Λάδι στη φωτιά ρίχνει όμως και η νέα ιταλική κυβέρνηση συνεργασία­ς του αντισυστημ­ικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας. Ο ηγέτης της Λέγκας, αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επιμένει στην ακραία πολιτική της απαγόρευση­ς ελλιμενισμ­ού στην Ιταλία πλοίων με ξένη σημαία που έχουν διασώσει πρόσφυγες και μετανάστες. Το Σάββατο μάλιστα ο Σαλβίνι κλιμάκωσε τις επιθέσεις του κατά των Μη Κυβερνητικ­ών Οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα ναυάγια στα νερά της Μεσογείου.

Έξι ημέρες αφότου αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμ­ό στην Ιταλία του Aquarius, που είχε διασώσει 629 μετανάστες, ο Σαλβίνι διεμήνυσε ότι την ίδια μεταχείρισ­η θα έχουν δύο πλοία που μισθώνουν οι γερμανικές ΜΚΟ Sea-Eye και Mission Lifeline. «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μάθουν ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί πλέον να είναι συνεργός στην επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα της παράνομης μετανάστευ­σης, άρα θα χρειαστεί να βρουν άλλα λιμάνια να κατευθυνθο­ύν», εκτός Ιταλίας, τόνισε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Απαντώντας η ΜΚΟ Mission Lifeline χαρακτήρισ­ε τον Σαλβίνι φασίστα, για να απαντήσει εκείνος ότι «εμείς ορίζουμε το σπίτι μας». Σε ηπιότερο τόνο η ΜΚΟ Sea-Eye κάλεσε την Ιταλία «να συνεχίσει να εκπληρώνει τις ανθρωπιστι­κές και διεθνείς υποχρεώσει­ς της», αλλά προειδοποί­ησε ταυτόχρονα ότι κανείς Ευρωπαίος υπουργός Εσωτερικών δεν είναι υπεράνω του νόμου. Πάντως, τα ιταλικά λιμάνια δεν είναι κλειστά σε όλους τους μετανάστες αφού οι πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζει το Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece