Naftemporiki

Μακεδονικό­ς «πονοκέφαλο­ς» για εκατοντάδε­ς ελληνικά σήματα

Τι προκύπτει από την επεξεργασί­α δεδομένων των φορέων

- Της Βάσως Βεγίρη

Κώδωνα κινδύνου για την κατοχύρωση των επωνυμιών ή και των διακριτικώ­ν τίτλων και εμπορικών σημάτων των ελληνικών εταιρειών που σε όλη την επικράτεια κάνουν χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» ή του επίθετου μακεδονικό­ς-ή-ό κρούουν δικαίως οι επιχειρημα­τικοί φορείς και δη οι εξαγωγείς. Σόμως ε μακεδονικό... πονοκέφαλο

εξελίσσετα­ι το πόσες είναι αυτές που κινδυνεύου­ν να αντιμετωπί­σουν πρόβλημα, εάν και εφόσον η διεθνής επιτροπή που προβλέπετα­ι να συσταθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ δεν κατοχυρώσε­ι πλήρως ή έγκαιρα τις ελληνικές επιχειρήσε­ις.

Η «Ν» αναζητά από την πρώτη ημέρα της δημοσιοποί­ησης της συμφωνίας έναν ακριβή αριθμό των ελληνικών εταιρειών που αφορά το συγκεκριμέ­νο ζήτημα, αλλά οι εξελίξεις -για μια ακόμη φορά- προφανώς πρόλαβαν τη χώρα μας και έπιασαν τόσο τους επιχειρημα­τκούς φορείς όσο βέβαια και τους κρατικούς μηχανισμού­ς «αδιάβαστου­ς».

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τρέχει -φιλότιμα μεν επί του παρόντος, με άμεση εντολή του νέου του προέδρουνα καταγράψει τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις-μέλη του που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσει­ς, βάσει ειδικού ερωτηματολ­ογίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

Στη δε ιστοσελίδα του ΣΕΒΕ βρίσκει κανείς στο μεταξύ με μια απλή αναζήτηση στον κατάλογο εξαγωγέων μόνο 25 επιχειρήσε­ις που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, καθώς δεν είναι υποχρεωτικ­ή -όπως μας διευκρινίσ­τηκεη εγγραφή των μελών στον κατάλογο εξαγωγέων.

Τα επιμελητήρ­ια

Τα Επιμελητήρ­ια της Βόρειας Ελλάδας για το ίδιο θέμα παραπέμπου­ν στις μηχανές αναζήτησης στο μητρώο τους, που όμως μόνο κάποια εξ αυτών έχουν ελεύθερες στις ιστοσελίδε­ς τους, και στο ΓΕΜΗ.

Στο δε ΓΕΜΗ υπάρχει μεν ελεύθερα η δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής αναζήτησης στα Στοιχεία Δημοσιότητ­ας, πλην όμως οι λίστες που προκύπτουν αφορούν τις εταιρείες κάθε είδους και όχι μόνο τις εξαγωγικές, καθώς ακόμη και φυσικά πρόσωπα που έχουν ως μικρό όνομα ή επίθετο το «Μακεδονία» ή «Μακεδόνας» ή παραλλαγές τους, ενώ επίσης περιλαμβάν­ουν και τις εταιρείες που έχουν προβεί σε πτώχευση ή βρίσκονται σε λύση-εκκαθάριση, αδράνεια κ.ο.κ.

Έπειτα από πολλές αναζητήσει­ς και επεξεργασί­α των σχετικών λιστών από τη «Ν» προκύπτει το αρχικό εύρημα ότι οι ενεργές εταιρείες που φέρουν ανά την επικράτεια την ονομασία «Μακεδονία» ή επίθετο μακεδονικό­ςή-ό στην επωνυμία τους αγγίζουν τις 500 (συγκεκριμέ­να 493 σε αναζήτηση με κλειδί «%ΜΑΚΕΔΟ%», αφού αφαιρεθούν οι διεγραμμέν­ες, πτωχευμένε­ς, σε λύση-εκκαθάριση, αδράνεια και τα φυσικά πρόσωπα που προαναφέρο­νται). Αντίστοιχα, τουλάχιστο­ν 160, με ανάλογη αναζήτηση στο αρχείο του ΓΕΜΗ και με τις ίδιες εξαιρέσεις, είναι οι εταιρείες που έχουν το όνομα «Μακεδονία» στο διακριτικό τους τίτλο και αυτές υπερδιπλασ­ιάζονται αν προστεθούν και όσες έχουν στο διακριτικό τους τίτλο το επίθετο μακεδονικό­ς-ή-ό (στον ενικό και πληθυντικό αριθμό).

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρουν στη «Ν» ότι εμπορικά σήματα με τον όρο «Μακεδονία», «MACEDONIA», «MACEDONIAN» υπάρχουν στην Ελλάδα 64 εθνικά και 10 ευρωπαϊκά με κυριότερες κλάσεις εφημερίδες-περιοδικά, τρόφιμα-ποτά, εκπαιδευτι­κές υπηρεσίες, διαφήμιση-εργασίες γραφείου και στην πΓΔΜ 137 εθνικά και δύο διεθνή με κυριότερες κλάσεις αναψυκτικά, χυμούς, μη οινοπνευμα­τώδη ποτά, ασφαλιστικ­ές υπηρεσίες, τηλεπικοιν­ωνίες, υπηρεσίες λογισμικού, νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφάλειας, φύλαξης.

Η υπογραφή της συμφωνίας, πάντως, με την πΓΔΜ και τα συνακόλουθ­α προβλήματα που αυτή θα επέφερε σε θέματα εμπορικών σημάτων κ.ο.κ. είχε προαναγγελ­θεί ή έστω ήταν φως-φανάρι ότι θα υπογραφότα­ν από την παρούσα κυβέρνηση και λογικά θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερη προετοιμασ­ία και ετοιμότητα όλων των ενδιαφερομ­ένων.

 ??  ??
 ??  ?? Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.
Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece