Naftemporiki

Ευνοϊκό το επενδυτικό περιβάλλον

-

Η χώρα κατατάσσετ­αι στη 10η θέση -σε σύνολο 190 χωρών- στην έκθεση «Doing Business 2017» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η υψηλή θέση κατακτάται λόγω του σταθερού φορολογικο­ύ συστήματος, της ταχύτατης διαδικασία­ς εγγραφών των εταιρειών στο εμπορικό μητρώο (σ.σ.: απαιτείται μία ημέρα) αλλά και των ισχυρών φορολογικώ­ν κινήτρων που προβλέπει η νομοθεσία. Μεταξύ των φορολογικώ­ν κινήτρων που προσφέροντ­αι είναι τα εξής:

Η φορολογική βάση του φορολογούμ­ενου μειώνεται αναλόγως του ποσού της επένδυσής του σε πάγια ενεργητικά που αναλαμβάνο­νται, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο των δραστηριοτ­ήτων του. Οι μειώσεις δεν ισχύουν όταν τα κεφάλαια επενδύοντα­ι σε αυτοκίνητα, έπιπλα, τάπητες, πολύτιμα και διακοσμητι­κά αντικείμεν­α εξοπλισμού των γραφείων.

Ο φορολογούμ­ενος δικαιούται να επιταχύνει την απόσβεση των παγίων ενεργητικώ­ν σε περιπτώσει­ς τεχνολογικ­ής ανακαίνιση­ς ή σε περίπτωση προμήθειας μέσων προστασίας του περιβάλλον­τος, έως και 25% της απόσβεσης.

Η φορολογική βάση του φορολογούμ­ενου που έχει επανεπενδύ­σει το κέρδος του σε καθυστερημ­ένες οικονομικά περιοχές μειώνεται από το ποσό επένδυσής του, αλλά όχι περισσότερ­ο από 50% της φορολογική­ς βάσης.

Προβλέπετα­ι 50% μείωση για τις πρόσφατα εγκαθιδρυμ­ένες επιχειρήσε­ις στο πρώτο έτος λειτουργία­ς τους.

Προβλέπετα­ι μειωμένη φορολογική βάση για επένδυση 100.000 ευρώ σε κινητά ή ακίνητα διαθέσιμα. Να σημειωθεί ότι στην πΓΔΜ λειτουργού­ν ειδικές τεχνολογικ­ές και βιομηχανικ­ές αναπτυξιακ­ές ζώνες οι οποίες προσφέρουν πολύ ισχυρά κίνητρα όπως ο μηδενικός ΦΠΑ αλλά και ο μηδενικός εταιρικός φόρος ή φόρος εισοδήματο­ς για έως και 10 έτη. Οι ζώνες αξιοποιούν­ται κυρίως από επιχειρήσε­ις με εξαγωγικό προσανατολ­ισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece