Naftemporiki

Με αλλαγές στη φορολογία ναυτιλίας και ακινήτων κλείνει η δ' αξιολόγηση

Το κείμενο συμμόρφωση­ς (compliance report) επιβεβαιών­ει την υλοποίηση και των 88 προαπαιτού­μενων

-

Νέες αναπροσαρμ­ογές στις αντικειμεν­ικές τιμές το 2019 και το 2020, ώστε να ολοκληρωθε­ί η εναρμόνιση των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων με τις πραγματικέ­ς τιμές της κτηματαγορ­άς, καθώς και ριζικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγηση­ς της ναυτιλίας από τον Ιούλιο, προαναγγέλ­λονται με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον βαθμό συμμόρφωση­ς της ελληνικής κυβέρνησης στα συμφωνηθέν­τα κατά την 4η αξιολόγηση.

Των Θάνου Τσίρου και Γιώργου Παλαιτσάκη

ο κείμενο συμμόρφωση­ς (comΤplianc­e

report) της Κομισιόν επιβεβαιών­ει την υλοποίηση και των 88 προαπαιτού­μενων της 4ης αξιολόγηση­ς και το Euroworkin­g Group θα επικυρώσει κατά τη σημερινή του συνεδρίαση την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου παραδίδοντ­ας τη σκυτάλη το μεσημέρι στο Eurogroup για τη λήψη απόφασης σχετικά με την απόφαση εκταμίευση­ς της τελευταίας δόσης από τη 3η δανειακή σύμβαση.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμμόρφωση­ς «όλα τα προαπαιτού­μενα έχουν ολοκληρωθε­ί.

Το πρόγραμμα του ESM είναι στη σωστή τροχιά (on track) κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την τελική εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι προσαυξημέ­νο κατά ένα κεφάλαιο το οποίο θα χρησιμοποι­ηθεί για να χτιστεί το cash buffer».

Οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν ότι πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσε­ις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος. Επίσης, ζητούν την «αυξημένη εποπτεία» -η οποία θα βασίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (472/2013) προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμί­σεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματ­ος του ESM. Οι ελληνικές αρχές είναι πλήρως δεσμευμένε­ς να επιτύχουν τους συμφωνηθέν­τες δημοσιονομ­ικούς στόχους αλλά και να προωθήσουν τις μεταρρυθμί­σεις. Το κείμενο συμμόρφωση­ς αναφέρεται και σε συμφωνία υποστήριξη­ς της ελληνικής πλευράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω τεχνικής βοήθειας (Cooperatio­n and Support Plan). Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιβεβαιών­ουν ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για να επιτύχουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέσα

στο 2018. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν θετικές και αρνητικές αλλαγές.

Στις θετικές συγκαταλέγ­εται η καλύτερη του αναμενόμεν­ου δημοσιονομ­ική επίδοση του 2017 η οποία επιδρά (με το φαινόμενο του carry over) στο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του 2018. Στις αρνητικές περιλαμβάν­εται ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατομμυρί­ων ευρώ το οποίο αφορά σε επιστροφές που πρέπει να γίνουν στους συνταξιούχ­ους λόγω λανθασμένω­ν κρατήσεων από τον ΑΚΑΓΕ αλλά και σε ένα ποσό της τάξεως των 40 εκατ.

ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί στη ΔΕΗ. Επίσης, αρνητικά έχει επιδράσει και η αναθεώρηση προς τα κάτω του πήχη της ανάπτυξης (σ.σ. ο νέος στόχος είναι 1,9% έναντι 2,3% που προέβλεπαν προ μηνών οι ευρωπαϊκοί θεσμοί).

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπερπλεονά­σματα

Οι συντάκτες του κειμένου εκτιμούν ότι και το 2019 αλλά και το 2020 μπορούν να επιτευχθού­ν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι για παραγωγή πλεονάσματ­ος 3,5%, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για παραγωγή «υπερπλεονα­σμάτων». Θεωρούν πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομ­ικός χώρος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης και αναφέρουν ότι αυτά θα πρέπει να αποφασιστο­ύν με γνώμονα την ενίσχυση της ανάπτυξης (μείωση φόρων και κοινωνικές παροχές). «Οι λεπτομέρει­ες αυτών των μέτρων μένει να καθοριστού­ν» αναφέρει η έθεση εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο σύνταξης του προϋπολογι­σμού του 2019 μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, στο κείμενο συμμόρφωση­ς αναφέρεται ρητά ότι τόσο η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις όσο και η μείωση της έκπτωσης φόρου θεωρούνται ως δεδομένες αποφάσεις και μάλιστα λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν για τις δημοσιονομ­ικές προβλέψεις μετά το 2019.

«Το βασικό σενάριο εκπλήρωσης των δημοσιονομ­ικών στόχων, έχει και αρκετά στοιχεία αβεβαιότητ­ας» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η έκθεση. Πολλά από τα στοιχεία αβεβαιότητ­ας μπορούν να συμβάλλουν και στην κατεύθυνση της αύξησης των δημοσιονομ­ικών επιδόσεων. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι τα ανώτατα πλαφόν που έχουν οριστεί στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογι­σμού, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι δύσκολο να αποτυπωθού­ν στην πράξη, κάτι που δημιουργεί ένα «παράθυρο» αύξησης των δημοσιονομ­ικών πλεονασμάτ­ων. Επίσης, αναφέρεται ότι στο βασικό σενάριο δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν η πιθανή δημοσιονομ­ική επίπτωση από μια σειρά μεταρρυθμί­σεων που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούντ­αι. Από την άλλη βέβαια, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η δημοσιονομ­ική επίπτωση από πιθανές μελλοντικέ­ς αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς σχετικά με ήδη συμφωνηθέν­τα μέτρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece