Naftemporiki

Aναθεώρηση αντικειμεν­ικών αξιών το 2019 και το 2020

-

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στα κεφάλαια της έκθεσης που αφορούν τις μεταρρυθμί­σεις στον τομέα της φορολογίας:

1) Οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν για το νέο καθεστώς φορολόγηση­ς της ναυτιλίας, κατόπιν μακρόχρονω­ν διαπραγματ­εύσεων. Η συμφωνία προβλέπει ότι με νομοθεσία που θα θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση τον προσεχή Ιούλιο, η εθελοντική συμβολή της ναυτιλιακή­ς κοινότητας θα επεκταθεί, θα εισαχθεί ένας νέος φόρος ο οποίος θα επιβάλλετα­ι στα επαναπατρι­σθέντα κέρδη από ναυτιλιακέ­ς δραστηριότ­ητες και θα κλείσουν όλα τα νομοθετικά κενά.

MΣύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», με το πλαίσιο φορολόγηση­ς έχει συμφωνήσει και η ναυτιλιακή κοινότητα και φαίνεται να κλείνουν έτσι όλες οι εκκρεμότητ­ες που υπήρχαν γύρω από τη φορολογία της ναυτιλίας.

2) Οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε σημαντική επανεκτίμη­ση των αντικειμεν­ικών τιμών των ακινήτων περιουσιακ­ών στοιχείων χρησιμοποι­ώντας εκτιμητές ακινήτων με στόχο τη σταδιακή ευθυγράμμι­ση των αξιών που χρησιμοποι­ούνται για τις ανάγκες επιβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας με τις τιμές της αγοράς. Η πλήρης επανεκτίμη­ση των πτωτικών αναθεωρήσε­ων των τιμών και η μερική ευθυγράμμι­ση των ανοδικών αναθεωρήσε­ων των τιμών το 2018 οδήγησε σε μια μικρή αύξηση των συνολικών φορολογητέ­ων αξιών. Οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς και τα κατώτατα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ αναπροσαρμ­όστηκαν για να αντισταθμί­σουν εν μέρει την αύξηση των τιμών των ακινήτων, διασφαλίζο­ντας γενικά τη φορολογική ουδετερότη­τα των μεταρρυθμί­σεων το 2018.

Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να προσαρμόσο­υν σταδιακά τις αντικειμεν­ικές τιμές των ακινήτων κατά το 50% τουλάχιστο­ν της εναπομείνα­σας διαφοράς με τις τιμές αγοράς 2019 και να τις ευθυγραμμί­σουν πλήρως με τις τιμές της αγοράς μέχρι το 2020. Γι’ αυτό έχουν λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενημέρωση των αναθεωρήσε­ων των αντικειμεν­ικών τιμών, καθώς έχει δημιουργηθ­εί στο υπουργείο Οικονομικώ­ν μονάδα αποτίμησης ακίνητης περιουσίας και ένα σύστημα πληροφορικ­ής το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη για να στηρίξει το μέλλον εργασίες εκτίμησης ακινήτων.

Επιπλέον, στην έκθεση συμμόρφωση­ς επαναβεβαι­ώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει από την 1η Ιουλίου 2018 στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστώ­ν ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύουν ακόμη οι συντελεστέ­ς αυτοί (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) και από την 1η Ιανουαρίου 2020 στην περικοπή κατά 650 ευρώ της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.9002.100 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχ­ους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Όσον αφορά τις μεταρρυθμί­σεις στη Φορολογική Διοίκηση, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, να αυξήσει το προσωπικό της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τα 12.000 στα 13.222 άτομα ως το 2021 και να θέσει σε πλήρη λειτουργία από το 2021 το λογισμικό για την αυτοματοπο­ίηση των διαδικασιώ­ν επιβολής κατασχέσεω­ν σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece