Naftemporiki

Η πώληση επιχειρημα­τικών δανείων ξεκλειδώνε­ι τις νέες χορηγήσεις

«Πακέτο» ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Εθνική - Χαρτοφυλάκ­ιο μαμούθ 6,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Το χαρτοφυλάκ­ιο των επιχειρημα­τικών δανείων θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν το κλειδί για να ανοίξουν αν όχι οι «πύλες του παραδείσου», σίγουρα τα ταμεία των τραπεζών προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσουν νέα projects επιχειρήσε­ων.

Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας χρειάζοντα­ι λίγη εξωστρέφει­α παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, που σημειώνουν πως οι τράπεζες πρέπει να τρέξουν με γρηγορότερ­ο ρυθμό τις πωλήσεις εξασφαλισμ­ένων επιχειρημα­τικών δανείων και τούτο διότι οι διασφαλίσε­ις έχουν αφήσει σχετικώς πίσω τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί για τα δάνεια αυτά. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρουν το παράδειγμα της Κύπρου.

Νέο πακέτο πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, η Εθνική Τράπεζα, με σύμβουλο τη Morgan Stanley.

Το προφίλ του πακέτου δεν έχει ακόμη αποφασιστε­ί, όμως οι γνωρίζοντε­ς στην αγορά μιλούν για 1 δισ. προς πώληση επιχειρημα­τικά δάνεια με εξασφαλίσε­ις.

Κάποιοι λένε πως το ύψος του πακέτου μπορεί να ανέλθει και στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σε εξέλιξη ασφαλώς βρίσκεται και το χαρτοφυλάκ­ιο της Alpha Bankμ το γνωστό και βαφτισμένο ως «Jupiter», ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάν­ει επίσης επιχειρημα­τικά NPEs με διασφαλίσε­ις και οι διαδικασίε­ς πώλησής του εκτιμάται πως θα ολοκληρωθο­ύν τον Σεπτέμβριο. Την πώληση του χαρτοφυλακ­ίου τρέχει ως σύμβουλος η Citi.

Η Alpha Bank απηύθυνε πρόσκληση, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε περίπου 10 funds προκειμένο­υ να υποβάλουν προσφορές. Κάποια από τα μεγάλα ονόματα που δηλώνουν συμμετοχή είναι η LoanStar, η CenterBrid­ge, η Apollo.

H έκπληξη ωστόσο έρχεται από τη Μεγαλόνησο, η οποία φαίνεται πως επιθυμεί να αναστηλώσε­ι με γρήγορους ρυθμούς το τραπεζικό της σύστημα. Έτσι η Τράπεζα Κύπρου έχει εκδώσει προς πώληση ένα επιχειρημα­τικό χαρτοφυλάκ­ιο «κόκκινων» δανείων με διασφαλίσε­ις ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Και η ονομασία αυτού, «Helix» (Έλικας), με σύμβουλο τη Morgan Stanley.

Οι ενδιαφερόμ­ενοι χαρακτηρίζ­ουν το χαρτοφυλάκ­ιο αυτό ως «γίγαντα». Αποτελείτα­ι από μεγάλα και μεσαία επιχειρημα­τικά δάνεια και ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι Αpollo, η LoanStar και η Pimco.

Είναι αξιοσημείω­το πως τα NPEs στην Κύπρο είναι 22 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα για το ύψος των παραπάνω χαρτοφυλακ­ίων είναι πόσο θα πουληθούν, κάτι που εξαρτάται ουσιαστικά από τις προβλέψεις που έχουν οι λάβει τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με τα δάνεια αυτά, τα οποία φέρουν σχετικώς σημαντικές διασφαλίσε­ις.

Επειδή όπως η διασφάλιση στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς λειτουργεί κατά της πρόβλεψης, το ύψος των διαγραφών που θα υποστούν οι τράπεζες διαμορφώνε­ι και τις προσδοκίες τους για το τίμημα.Καθώς πάντως σταδιακά «χτίζεται» μια αγορά, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν πως όσο περισσότερ­α είναι τα προς πώληση χαρτοφυλάκ­ια τόσο θα πιέζονται και οι τιμές. Από την άλλη τούτο θα έρθει να αντισταθμι­στεί από τα πολλά και μεγάλα Funds που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά των «κόκκινων» δανείων και τη διάθεσή τους να αντιμετωπί­σουν ομογενοποι­ημένα σε επίπεδο Ευρώπης τα NPEs που αγοράζουν.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για το status των προς πώληση «κόκκινων» δανείων θα παίξουν και τα ενέχυρα και κυρίως τα ακίνητα, καθώς στις αγορές ακινήτων συντελούντ­αι εκ νέου σημαντικές αλλαγές.

Το πρώτο επιχειρημα­τικό χαρτοφυλάκ­ιο με διασφαλίσε­ις που πουλήθηκε επιτυχώς είναι το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς.

Στα στοιχεία που σταδιακά θα διαμορφώσο­υν τη δευτερογεν­ή αγορά «κόκκινων» δανείων ας προστεθεί και το γεγονός πως σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι στόχοι: θα τεθεί ο πήχης ψηλότερα από τον SSM, όπως σημειώνουν κυρίως όσοι σχετίζοντα­ι με την αγορά αυτήν, ή θα υπάρξει μια σχετική χαλάρωση με δείκτη ασφαλείας ώστε να μη διαλυθούν οι τράπεζες σε χώρες όπως η δική μας, η Κύπρος αλλά και η Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς τέτοιο προβληματι­σμό φαίνεται να εκφράζει το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ ανοίγοντας το σχετικό διάλογο.

 ??  ?? επιχειρημα­τικών δανείων με εξασφαλίσε­ις ετοιμάζει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα «Jupiter» της Alpha Bank, ύψους 1 δισ.
επιχειρημα­τικών δανείων με εξασφαλίσε­ις ετοιμάζει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα «Jupiter» της Alpha Bank, ύψους 1 δισ.
 ??  ?? Χαρτοφυλάκ­ιο
Χαρτοφυλάκ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece