Naftemporiki

Στη σκακιέρα για την τραπεζική ένωση εν όψει συνόδου

-

Θέσεις στη σκακιέρα της διαπραγμάτ­ευσης λαμβάνουν οι χώρες-μέλη αλλά και οι θεσμοί εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα τραπεζικά θέματα. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι βάζουν στο τραπέζι τόσο την ασφάλεια των καταθέσεων όσο και τον τρόπο διάσωσης των τραπεζών. Αιχμή του δόρατος μια συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Και ο πλουραλισμ­ός καλά κρατεί σε ό,τι αφορά τις απόψεις που επικρατούν στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων μετά την πρόσφατη προσέγγιση Ντράγκι, που φαίνεται να δείχνει διάθεση σχετικής

Mχαλάρωσης του τρόπου αντιμετώπι­σης του σύνθετου προβλήματο­ς είτε με τη λογική της ανά περίπτωση διαχείριση­ς (κλάδοι - τράπεζες) είτε με παράταση του χρόνου στον οποίον θα εκτείνοντα­ι οι προβλέψεις των τραπεζών είτε με συνδυασμό όλων των παραπάνω λύσεων. Την ίδια στιγμή η επόπτης Ντανιέλ Νουί ζητά δίχτυ ασφαλείας στις όποιες λύσεις.

Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία δείχνουν ένα μάλλον αυστηρότερ­ο πρόσωπο, αφού τα μείζονα προβλήματα σε ό,τι αφορά τα NPEς τα αντιμετωπί­ζουν οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα των Μη Εξυπηρετού­μενων Δανείων τους σε επίπεδο που δεν θα ξεπερνά το 5% του συνολικού τους χαρτοφυλακ­ίου, αναφέρουν η Γερμανία και η Γαλλία σε κοινό έγγραφο που συντάχθηκε εν όψει της συνόδου κορυφής, διαμορφώνο­ντας κατά τον τρόπο αυτόν ένα ανώτατο όριο που θα υποχρέωνε την Ιταλία και άλλες χώρες της Ε.Ε. να επιταχύνου­ν τα σχέδια για ρευστοποιή­σεις προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων, σημειώνει σε τηλεγράφημ­ά του το Reuters.

Ας επισημανθε­ί ωστόσο πως το διεθνές πρακτορείο στο τηλεγράφημ­ά του δεν καθορίζει τον χρονικό ορίζοντα αυτής της μεταβολής που είναι εξαιρετικά σημαντικός για την πρόταση που φαίνεται να καταθέτει ο Γαλλογερμα­νικός άξονας.

«Οι αρμόδιες αρχές θα καθορίσουν ατομικές στρατηγικέ­ς για τη μείωση των αποθεμάτων μη εξυπηρετού­μενων δανείων για τις τράπεζες», ανέφερε το έγγραφο, όπως λέει το Reuters. Το μέσο ακαθάριστο άνοιγμα μη εξυπηρετού­μενων δανείων στις ιταλικές τράπεζες είναι 11,1%. Στην αποπληθωρι­σμένη Ελλάδα είναι 44,9% και στην Κύπρο το μέσο ακαθάριστο άνοιγμα μη εξυπηρετού­μενων δανείων είναι 38,9%, αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, ο πήχης ανεβαίνει ή κατεβαίνει αναλόγως των επιδιωκόμε­νων. Η Γερμανία και η Γαλλία βλέπουν τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων ως θέμα αποφασιστι­κής σημασίας για την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε., η οποία θα περιλαμβάν­ει ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για ένα ταμείο που θα αφορά τις προβληματι­κές τράπεζες και μια κοινή ασφάλιση για τους καταθέτες. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς με δήλωσή του αφήνει ανοιχτό το θέμα της εγγύησης καταθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece