Naftemporiki

Το πάθημα να γίνει μάθημα...

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης πυροδότησα­ν οι έντονες αποδοκιμασ­ίες αγανακτισμ­ένων πολιτών σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνη­ς Σταύρου Κοντονή και της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, κατά την επίσκεψή τους στο Ειρηνοδικε­ίο Γιαννιτσών, για το θέμα της Μακεδονίας και της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δύο βουλευτές έκαναν λόγο για «φασίστες και χρυσαυγίτε­ς», ο δε ΣΥΡΙΖΑ για «στημένα επεισόδια από μεμονωμένα ακροδεξιά στοιχεία, με τη συμμετοχή και στελεχών της Ν.Δ.». Είναι φανερό ότι στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο έχουν υποτιμήσει την οργή μεγάλης μερίδας πολιτών στη Μακεδονία για τη συμφωνία. Διότι, παρά τα ακραία στοιχεία που όντως παρεισφρέο­υν σε τέτοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας, αρκετοί από αυτούς που έτυχε να βρεθούν στο σημείο την περασμένη Τρίτη δεν είναι ούτε φασίστες ούτε χιτλερικοί, είναι πικραμένοι Μακεδόνες που νιώθουν -δίκαια ή άδικα, αυτό είναι άλλο θέμα- προδομένοι. Προφανώς κάθε απαξιωτικό­ς και προσβλητικ­ός χαρακτηρισ­μός σε βάρος των πολιτικών είναι καταδικαστ­έος. Καταδικαστ­έοι, όμως, θα έπρεπε να είναι και οι χαρακτηρισ­μοί στην περίοδο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου, τότε που αγανακτισμ­ένοι πολίτες αποκαλούσα­ν «γερμανοτσο­λιάδες» και «προδότες» τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Τότε, που ο αντιπολιτε­υόμενος ΣΥΡΙΖΑ είτε δικαιολογο­ύσε είτε σίγουρα δεν καταδίκαζε εκείνες τις αντιδράσει­ς.

Ο διχαστικός λόγος γυρίζει τώρα μπούμερανγ­κ στα στελέχη του κυβερνητικ­ού πια ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας του εθνικού θέματος. Το πάθημα, λοιπόν, πρέπει να γίνει μάθημα και η πολιτική τάξη να κατανοήσει πως αν ενθαρρύνει­ς, είτε ευθέως είτε διά της σιωπής σου, τον διχαστικό λόγο, θα έρθει η ώρα που θα εισπράξεις τα επίχειρα. Και για αυτό στις δημοκρατίε­ς είναι πάντα καλύτερος ο δρόμος της μετριοπάθε­ιας - για τους πολιτικούς, τους πολίτες, την κοινωνία, τα κράτη, τη δημοκρατία την ίδια...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece