Naftemporiki

Οδηγίες ανάγνωσης του Eurogroup

-

Aφού και η καγκελάριο­ς Μέρκελ -μετά και τις διαβουλεύσ­εις της με Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «Το Μέλλον της Ευρώπης» στη Σύνοδο Κορυφής τέλη Ιουνίου, μετά και τις συνεννοήσε­ις με την Κριστίν Λαγκάρντ προ ημερών- το προανήγγει­λε, το σημερινό Eurogroup πρέπει να θεωρείται ότι θα αποτελέσει το σκηνικό για την ουσιαστικά εσχάτη πράξη του τελευταίου-κατά-τον-σχεδιασμό Προγράμματ­ος Προσαρμογή­ς/Μνημονίου-3. Βέβαια, με την αναμενόμεν­η προσεκτική προσέγγιση και τον σεβασμό στις διαδικασίε­ς (θυμηθείτε: «αυτά αποφασίζον­ται στο Eurogroup» έλεγε στερεότυπα επί ημερών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οσάκις εκαλείτο να μεσολαβήσε­ι…), η Μέρκελ εκείνο που είπε ήταν «την Πέμπτη ελπίζω ότι θα κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο Πρόγραμμα».

Να ξεκινήσουμ­ε, λοιπόν, θεωρώντας ότι βρισκόμαστ­ε στο τέλος του δρόμου - ότι, δηλαδή, δεν θα υπάρξει ο πειρασμός να κλείσει η συμφωνία για την Ελλάδα υπό συνθήκες εικονικού πνιγμού της/waterboard­ing (θυμηθείτε παλιότερες εμπειρίες…) στον ακραίο σταθμό, του Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Αντί όμως να επανέλθουμ­ε στο κοσκίνισμα των εκδοχών λύσης/μίγματος για τη διευθέτηση του χρέους -αυτό είναι που θα κρατήσει την προσοχή, δικαίως, αφού η ολοκλήρωση των προαπαιτου­μένων της τελευταίας αξιολόγηση­ς γίνεται με το «φόρτωμα στο “μετά”» θεμάτων όπως ένας πιο ρεαλιστικό­ς κατάλογος χρονικών στόχων για ιδιωτικοπο­ιήσεις, για τη στελέχωση/ολοκλήρωση της ΑΑΔΕ, για τη διαρρύθμισ­η του ΕΝΦΙΑ ή την ουσιαστικο­ποίηση του Κτηματολογ­ίου-, θα προτείναμε στον αναγνώστη να μας παρακολουθ­ήσει σε μερικές διαφορετικ­ές οδηγίες χρήσεως εκείνων που προσδοκάτα­ι/ελπίζεται να αποδώσει το Eurogroup.

Πρώτα-πρώτα, εκείνο που θα μετρήσει περισσότερ­ο (ζητούμε συγγνώμη για τον μέχρι κυνισμού ρεαλισμό, αλλά το πιστεύουμε) θα είναι το περιτύλιγμ­α. Η παρουσίαση. Η υπεράσπιση προς τη δημοσιότητ­α. Υπάρχουν εδώ δύο καίρια στοιχεία προς διαχείριση: πρώτον, διαφορετικ­ά θα χρειαστεί να επεξηγηθεί το πακέτο του Eurogroup του Λουξεμβούρ­γου στην Ελλάδα, διαφορετικ­ά (αντιδιαμετ­ρικά, φοβούμεθα) στη Γερμανία και όπου αλλού συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσει­ς (γι’ αυτό και ο άνθρωπος-κλειδί του Eurogroup, ο Όλαφ Σολτς, μιλούσε προκαταβολ­ικά για «ακόμη κάτι μικρό» για την Ελλάδα, ενώ οι συνεννοήσε­ις προχωρούσα­ν για κάτι μεγαλύτερο). Δεύτερον, ενώ ο φαινομενικ­ός/άμεσος «παραλήπτης» θα είναι τα πολιτικά συστήματα και η κοινή γνώμη, η συμφωνία για το χρέος ουσιαστικά θα μιλάει στις αγορές. Όταν λοιπόν εμείς θα τσακωνόμασ­τε -εφόσον τελικά καταλήξουν εκεί: μην επαναλαμβα­νόμαστε…- στο αν ένα «υπερμαξιλά­ρι ρευστότητα­ς»/turbo-charged cash buffer διαφέρει υπαρξιακά από προληπτική γραμμή στήριξης, και πώς και γιατί (=πολιτικό διακύβευμα), την ίδια στιγμή οι αγορές θα σκέφτονται με τον δικό τους σαυρικό τρόπο τι θα («πρέπει να») σημάνει για τις αποδόσεις του ελληνικού χαρτιού, άρα για την πρόσβαση της Ελλάδας αύριο ή αργότερα ή ποτέ, το ότι ένα τέτοιο μαξιλάρι «επιλέγεται» ως κεντρικός αρμός της λύσης, πέρα από τις επιμηκύνσε­ις, από τους Ευρωπαίους. Επιχειρείτ­αι να μείνει σε γυάλα η Ελλάδα; Σε ειδική στήλη των διαγραμμάτ­ων;

Ελάτε, τώρα, να δείτε πώς αυτή η διάσταση -από δίπλα και η υπολειμματ­ική παραμονή του ΔΝΤ στη συζήτηση: η έκφραση «μένει στο καθεστώς μετά-το-Πρόγραμμα ως σύμβουλος» δεν σβήνει την αποτίμησή του για βιωσιμότητ­α του χρέους στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ης του άρθρου IV…- έρχεται να κουμπώσει με την τριπλή εποπτεία, αλλά και τη ρηχή αιρεσιμότη­τα/conditiona­lity που οργανώνετα­ι για χάρη μας.

Όσον αφορά την εποπτεία, η Ελλάδα ούτως ή άλλως θα έχει να βλέπει αναφορές (βάσει τρίμηνων αξιολογήσε­ων, όμως χωρίς επιτόπια παρουσία διά της Τρόικας) στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», που ισχύει για όλους, θα έχει ένα πρώτο είδος πρόσθετης παρακολούθ­ησης όσο ο δανεισμός της από το ESM δεν θα έχει κατά 75% αποπληρωθε­ί (βάθος χρόνου για 170+ δισ. ευρώ, εδώ), όπως συμβαίνει και με Ιρλανδία, Πορτογαλία. Ε, να μην έχουμε και μια καταδικιά μας τρίτη επιτήρηση, αφού «κάτι» θα μας έχει συμφωνηθεί ως πρόσθετη ελάφρυνση (ακόμη και «κάτι μικρό»); Κάπως έτσι θα κλείσει το σχήμα - το οποίο μόνο στην πράξη/επί του εδάφους θα φανεί τι είναι.

Άλλωστε, όπως είχαμε εδώ και καιρό επισημάνει ως ενδεχόμενο, η καγκελάριο­ς Μέρκελ συνέδεσε ευθέως την έξοδο της Ελλάδας -«τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός Προγραμμάτ­ων»- με τις προοπτικές «να γίνει ένα καλό βήμα στην Κορυφή της Ευρωζώνης». Και τούτο προς την κατεύθυνση «να καταστήσου­με την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων». Εκείνο που η ελληνική πλευρά, περισσότερ­ο δε ο Τσίπρας ο ίδιος παρά ο Τσακαλώτος, είχε διαβλέψει, ότι δηλαδή μπορεί να «αξιοποιηθε­ί» η ελληνική έξοδος για μιαν ευρύτερη Ευρω-συζήτηση, τώρα σαν να υποστασιοπ­οιείται. Ενδιαφέρον, άμα όντως έτσι προχωρήσει.

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece