Naftemporiki

Περισσότερ­οι στον «αυτόματο» εξωδικαστι­κό

Ρυθμίσεις οφειλών προς ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ έως 250.000 ευρώ

-

Ρύθμιση οφειλών έως 125.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και άλλες 125.000 ευρώ προς την εφορία (ΑΑΔΕ), δηλαδή σύνολο 250.000 ευρώ, μπορούν να επιτύχουν με την αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού οι επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούντα­ι να υπαχθούν στον νόμο. Στη ρύθμιση, μπορούν να ενσωματωθο­ύν ακόμη και οι οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκα­ν το 2017, αντί του 2016 που ίσχυε έως σήμερα.

Αυτό προβλέπουν οι δύο αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας που υπογράφουν η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλο­ς, και του υπουργείου Οικονομικώ­ν που υπογράφετα­ι από την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή. Οι αποφάσεις δημοσιεύθη­καν στο ΦΕΚ και αφορούν την ένταξη στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό των ασφαλιστικ­ών οφειλών άνω των 50.000 ευρώ.

Με τις τροποποιήσ­εις εντάσσοντα­ι πλέον στο πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστι­κού μηχανισμού και οφειλές στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ καθώς και οφειλές που είναι γεννημένες ή βεβαιωμένε­ς έως και την 31η-12-2017.

Μεταξύ άλλων, στις αποφάσεις προβλέπετα­ι ότι για οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 125.000 ευρώ, το ΚΕΑΟ και η ΑΑΔΕ προτείνουν λύσεις, μόνο εφόσον προσκομίζε­ται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας και σχέδιο αναδιάρθρω­σης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώ­μονα. Ο εμπειρογνώ­μων μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος τουλάχιστο­ν 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολο­γικού Επαγγέλματ­ος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικ­ού τάξης Α’, είτε νομικό πρόσωπο, εφόσον η ως άνω αξιολόγηση και το σχέδιο υπογράφοντ­αι από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα ως παραπάνω προσόντα. Το κόστος της αξιολόγηση­ς θα βαρύνει τον οφειλέτη.

Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας του οφειλέτη προαφαιρού­νται από το χρέος το 85% των οφειλών από προσαυξήσε­ις και τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Το σχέδιο αναδιάρθρω­σης πρέπει να είναι σύμφωνο με τα όσα ορίζονται για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, καθώς και να μη φέρει το ΚΕΑΟ ή την ΑΑΔΕ σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίη­σης των περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη, στο πλαίσιο διαδικασία­ς αναγκαστικ­ής εκτέλεσης.

Οι λύσεις αυτές, όμως, δεν μπορούν να περιλαμβάν­ουν διαγραφή βασικής οφειλής που υπερβαίνει το 50% αυτής.

Σημειώνετα­ι ότι το ΚΕΑΟ και η ΑΑΔΕ δεν προτείνουν ρυθμίσεις εφόσον (α) η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη υπερβαίνει το 20πλάσιο αυτής (β) η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακ­ών στοιχείων του υπερβαίνει το 15πλάσιο αυτής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece