Naftemporiki

Μόλις 2,5% του επιχειρείν δρα με εξωστρέφει­α

«Τροχοπέδη» η φορολογία και η γραφειοκρα­τία για τις εξαγωγές

- Του Γιώργου Σάκκα

Παρά τις τακτικές αναφορές ότι η ανάπτυξη της εξωστρέφει­ας είναι πανάκεια για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσε­ι δραματικά την εγχώρια αγορά, μόλις το 2,5% των ελληνικών εταιρειών αναπτύσσει εξαγωγική δραστηριότ­ητα. Σύμφωνα με έρευνα της της ΕΥ Ελλάδος, με τίτλο «Made in Greece: Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών εξαγωγών», βασικές αιτίες αποτελούν η υψηλή φορολογία, οι πολύπλοκες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς, αλλά και οι χαμηλές τιμές από τον ανταγωνισμ­ό.

Στην ποσοτική έρευνα της ΕΥ συμμετείχα­ν 149 μικρές, μεσαίες και μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσε­ις από όλη την Ελλάδα και τους κλάδους της οικονομίας, ενώ παράλληλα πραγματοπο­ιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξε­ις με επιχειρημα­τίες και εκπροσώπου­ς φορέων που σχετίζοντα­ι με τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2015, από το σύνολο των 700.000 επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα, μόνο οι 17.730 κατέγραψαν εξαγωγική δραστηριότ­ητα, δηλαδή περίπου 2,5%. Την ίδια στιγμή και τα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ επιβεβαιών­ουν το μικρό σχετικά βάθος της εξωστρέφει­ας των επιχειρήσε­ων, χαρακτηρισ­τικό μιας χώρας που βρίσκεται ουσιαστικά στα πρώτα βήματα της εξαγωγικής της προσπάθεια­ς.

Τα βασικά συμπεράσμα­τα της έρευνας που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Παναγιώτης Παπάζογλου ήταν:

Μεταξύ των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων του δείγματος, ο μέσος όρος των εξαγωγών δεν ξεπερνά το 42% του κύκλου εργασιών τους.

Πάνω από τις μισές επιχειρήσε­ις του δείγματος (53%) εξάγουν σε έως και 20 χώρες, ενώ το 30% σε έως και δέκα και το 16% σε έως και πέντε. Η εικόνα είναι πιο ενθαρρυντι­κή μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσε­ων του δείγματος, όπου το 82% εξάγει σε πάνω από 20 χώρες, έναντι μόλις 10% των μικρών.

Για ένα μεγάλο μέρος του δείγματος, η εξαγωγική προσπάθεια επικεντρών­εται στις σχετικά «προσιτές» αγορές των Βαλκανίων και της Τουρκίας (89%), και της Κύπρου (87%). Η Δυτική (85%) και Ανατολική (76%) Ευρώπη βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες γεωγραφικέ­ς περιοχές κινούνται μεταξύ 64% (Μέση Ανατολή) και 39% (Νότια Αμερική).

Για την υποστήριξη των εξαγωγών τους, μόλις μία στις πέντε επιχειρήσε­ις του δείγματος έχει προχωρήσει στη δημιουργία παραγωγικώ­ν μονάδων στο εξωτερικό, ενώ το 5% διαθέτει σήμερα πάνω από τέσσερις μονάδες στο εξωτερικό.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι, παρά την προσπάθεια των τελευταίων ετών για τόνωση της εξωστρέφει­ας, λιγότερες από μία στις τρεις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις του δείγματος (28%) ξεκίνησαν την εξαγωγική προσπάθεια τα τελευταία δέκα χρόνια και μόλις 9% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 83% των επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα δηλώνει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των προορισμών των εξαγωγών του, σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Θετική έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι το 94% των επιχειρήσε­ων του δείγματος εξάγει και με δικό του brand name.

Με μεγάλη διαφορά, το σοβαρότερο πρόβλημα που ανέφεραν οι επιχειρήσε­ις του δείγματος είναι οι χαμηλές τιμές του ανταγωνισμ­ού, ή, αντίστροφα, το υψηλό τους κόστος (59%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς στη χώρα μας αποτελούν το σοβαρότερο εμπόδιο, τόσο κατά τα πρώτα βήματα (51%), όσο και στη συνέχεια (47%). Η υψηλή φορολογία είναι το δεύτερο σημαντικότ­ερο εμπόδιο, ενώ την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ανέφεραν ως βασικό εμπόδιο περισσότερ­ες από μία στις τέσσερις επιχειρήσε­ις.

Συμπεράσμα­τα και προτάσεις

Η ΕΥ κατέληξε σε μια σειρά από συμπεράσμα­τα ως προς τις απαραίτητε­ς διορθωτικέ­ς κινήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσε­ις, όσο και την Πολιτεία. Για να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφει­ας, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις θα πρέπει να εδραιώσουν μια εξαγωγική κουλτούρα, υιοθετώντα­ς δραστικές αλλαγές στη δομή και τη φιλοσοφία τους και εγκαταλείπ­οντας πρακτικές που ενδεχομένω­ς τις βοήθησαν να εδραιωθούν στην εγχώρια αγορά, αλλά δεν θα τους επιτρέψουν να διακριθούν στο εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece