Naftemporiki

Ανθεκτικός ο κλάδος τροφίμων και ποτών

Περιορίστη­κε το μερίδιο των μμε

-

Ακλάδος νθεκτικός αποδείχθηκ­ε o

τροφίμων και ποτών στη διάρκεια της κρίσης, διατηρώντα­ς τον κύκλο εργασιών του κοντά στα 15 δισ. ευρώ και αυξάνοντας έτσι τη συνεισφορά του στις συνολικές πωλήσεις του επιχειρημα­τικού τομέα στο 7% το 2017 από 5% το 2008. Βασικό στήριγμα για τον κλάδο τροφίμων και ποτών κατά την τελευταία δεκαετία ήταν οι εξαγωγές, οι οποίες με αύξηση 45% περιόρισαν την επίδραση της ελαφρά πτωτικής εγχώριας κατανάλωση­ς (-11%). Καθώς οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις παράγουν το 1/3 των πωλήσεων του κλάδου, η νέα μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομική­ς Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στην αποτύπωση των ιδιαιτεροτ­ήτων που τις χαρακτηρίζ­ουν και κυρίως στον τρόπο που αυτές αποτυπώνον­ται σε δυνατά σημεία αλλά και προκλήσεις για την πορεία κάθε κατηγορίας τροφίμων στις διεθνείς αγορές.

Αν και το μερίδιο των μμε στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου περιορίστη­κε στο 32% το 2017 από 41% το 2008 (κυρίως λόγω κλεισίματο­ς επιχειρήσε­ων), η έρευνα πεδίου της ΕΤΕ σε δείγμα 200 μμε τροφίμων ανέδειξε το γεγονός ότι οι μμε που κατάφεραν να επιβιώσουν της κρίσης αύξησαν τις πωλήσεις τους περίπου κατά 10% την τελευταία δεκαετία (ποσοστό αντίστοιχο με την πορεία των πωλήσεων των μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων).

Η βασική κινητήρια δύναμη για τις μμε τροφίμων απορρέει από το γεγονός ότι κατάφεραν να αξιοποιήσο­υν μερικώς την κάθετη άνοδο του διεθνούς εμπορίου τροφίμων (κατά 80% την τελευταία δεκαετία). Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπογραμμισ­τεί ότι η -αναμφισβήτ­ητα θετικήάνοδ­ος των εξαγωγών τους κατά 30% την τελευταία δεκαετία δεν ήταν αρκετή για να διατηρήσου­ν το μερίδιό τους στις (μεγεθυμένε­ς) διεθνείς αγορές (το οποίο περιορίστη­κε στο 0,12% το 2017 από 0,16% το 2008). Μόνο το 11% των μικρών επιχειρήσε­ων και το 27% των μεσαίων επιχειρήσε­ων δήλωσε ότι κέρδισε μερίδια αγοράς στο εξωτερικό κατά την τελευταία δεκαετία. Στο ερώτημα αν το πρόβλημα κρύβεται στην εγγενή ανταγωνιστ­ικότητα των ελληνικών τροφίμων ή στη στρατηγική που υιοθετήθηκ­ε από τον τομέα των μμε, μία απάντηση μπορεί να δοθεί από την παρατήρηση της πορείας των εξαγωγών τροφίμων από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις του κλάδου. Καθώς οι μεγαλύτερε­ς εξαγωγικές επιχειρήσε­ις τροφίμων κατάφεραν να διατηρήσου­ν σταθερά τα μερίδιά τους στις έντονα μεγεθυνόμε­νες διεθνείς αγορές (αυξάνοντας τις εξαγωγές κατά 80% την τελευταία δεκαετία), τα ελληνικά τρόφιμα φαίνεται ότι απολαμβάνο­υν υψηλής αποδοχής στις αγορές του εξωτερικού.

Υπό αυτή την οπτική, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης όσον αφορά την στρατηγική εξωστρέφει­ας που ακολουθούν οι ελληνικές μμε ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσο­υν επαρκώς τα ενδογενή συγκριτικά πλεονέκτημ­α των ελληνικών προϊόντων. Οι πολιτικές βελτίωσης θα ήταν χρήσιμο αρχικά να εντοπιστού­ν στους τομείς όπου η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων είναι εξαγωγική:

Το ελαιόλαδο είναι το προϊόν της ελληνικής βιομηχανία­ς τροφίμων με το εντονότερο συγκριτικό πλεονέκτημ­α και συνεπώς παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη δυνατότητα για παραγωγή επιπλέον προστιθέμε­νης αξίας. Οι απαιτούμεν­ες αλλαγές αναβάθμιση­ς αφορούν κυρίως τον περιορισμό των εξαγωγών σε χύμα μορφή, οι οποίες καλύπτουν το 44% των πωλήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, η «χαμένη» προστιθέμε­νη αξία από την εξαγωγή χύμα ελαιόλαδου είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, σημειώνετα­ι ότι η υψηλή ανταγωνιστ­ικότητα ήδη εξασφαλίζε­ι υγιή κερδοφορία, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσε­ις να έχουν περιορισμέ­νη διάθεση για περαιτέρω βελτιώσεις.

Αντίθετα, το κρασί και τα γαλακτοκομ­ικά είναι δύο τομείς δεκτικοί σε αλλαγές και ώριμοι για αναδιάρθρω­ση. Καθώς έχουν ήδη προχωρήσει στις ορθές πρακτικές σε επίπεδο μεμονωμένω­ν επιχειρήσε­ων, η έμφαση πρέπει τώρα να δοθεί στη διόρθωση των ελλειμμάτω­ν σε επίπεδο στρατηγική­ς κλάδου. Στο κρασί, προτεραιότ­ητα είναι οι συνενώσεις για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ενώ στα γαλακτοκομ­ικά προτεραιότ­ητα είναι οι συνεργασίε­ς για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece