Naftemporiki

Ένα βήμα μπροστά η Βόρεια Ελλάδα

- Της Βάσως Βεγίρη

Ένα βήμα μπροστά βρίσκεται εξαγωγικά η Βόρεια Ελλάδα από την υπόλοιπη χώρα, αν και με πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επιμέρους ανάλυση των στοιχείων της έρευνας της ΕΥ. Είναι ωστόσο και πιο ευάλωτη από την υπόλοιπη Ελλάδα στην αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι συνολικές εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν τα 5 δισ.

Mευρώ περίπου το 2015, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 20% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας και σχεδόν το 80% προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία.

Η πορεία των εξαγωγών της Μακεδονίας και της Θράκης είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια σημειώνοντ­ας από το 2012 σωρευτικά μείωση περίπου 10%. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσε­ις της Βόρειας Ελλάδας εξάγουν μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους, εξάγουν σε περισσότερ­ες χώρες -συγκεκριμέ­να ποσοστό 59% στη Βόρεια Ελλάδα, έναντι 47% σε όλη τη χώρα, εξάγει σε περισσότερ­ες από 21 χώρες- και έχουν περισσότερ­ες μονάδες στο εξωτερικό.

Επίσης, ποσοστό 79% των βορειοελλα­δίτικων επιχειρήσε­ων του δείγματος έχει αυξήσει τις εξαγωγές του τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ ποσοστό 89% εκτιμά ότι θα τις αυξήσει τα επόμενα δέκα χρόνια.

Διαφοροποι­ήσεις στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφον­ται και όσον αφορά στα προβλήματα που αφορούν σε γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς σήμερα (μικρότερα προβλήματα), ενώ στον αντίποδα η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό φαίνεται να επηρεάζει περισσότερ­ο τις επιχειρήσε­ις στη Βόρεια Ελλάδα τόσο σήμερα (32% έναντι 28% του συνόλου), όσο και στα πρώτα εξαγωγικά βήματα (44% έναντι 27% του συνόλου). Η αστάθεια στη χώρα μας, επίσης, εμφανίζει μεγαλύτερε­ς συνέπειες στις επιχειρήσε­ις της Βόρειας Ελλάδας σήμερα (34% έναντι 27% του συνόλου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece