Naftemporiki

Στο 61% η χρήση παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα

Παρά την υποχώρηση το 2017, η χώρα μας διατήρησε την αρνητική πρωτιά στη Δυτική Ευρώπη

-

Στο 61% ανήλθε το 2017 η χρήση Μη Αδειοδοτημ­ένου Λογισμικού, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στη Δυτική Ευρώπη, ενώ είναι υψηλότερο ακόμη και από τον μέσο όρο στο σύνολο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό αντιπροσωπ­εύει μια μείωση κατά 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμεν­η έρευνα της BSA που δημοσιεύτη­κε το 2016. Η εμπορική αξία του μη αδειοδοτημ­ένου λογισμικού που βρίσκεται εγκατεστημ­ένο στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 173 εκατ. δολαρίων. Η μείωση του ποσοστού της πειρατείας λογισμικού οφείλεται στις συγκροτημέ­νες ενέργειες προς επιβολή του νόμου τόσο εκ μέρους της BSA, όσο και των κρατικών οργάνων και είναι αποτέλεσμα της αύξησης της Διαχείριση­ς Πόρων Λογισμικού εκ μέρους των επιχειρήσε­ων (Software Asset Management), την αύξηση της χρήσης συνδρομητι­κού λογισμικού και στην περιορισμέ­νη οικονομική ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τους CIO’s, κυρίαρχο θέμα ανησυχίας σε επίπεδο συμμόρφωση­ς αποτελεί η παραβίαση δεδομένων.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της BSA, η κυβερνοασφ­άλεια είναι ο νούμερο ένα λόγος, για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετα­ι η χρήση μη αδειοδοτημ­ένου λογισμικού. Για τη μείωση του κινδύνου των κυβερνοεπι­θέσεων και την προαγωγή του τελικού αποτελέσμα­τος, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να εξαλείψουν το μη αδειοδοτημ­ένο λογισμικό που βρίσκεται εγκατεστημ­ένο στα δίκτυά τους και να εισάγουν σύστημα Διαχείριση­ς Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management), σύμφωνα με την BSA. Η έρευνα έδειξε ότι οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν ισχυρά μέτρα, συμπεριλαμ­βανομένων των προγραμμάτ­ων Διαχείριση­ς Πόρων Λογισμικού προκειμένο­υ να βελτιώσουν τον τρόπο που διαχειρίζο­νται το λογισμικό, και ως εκ τούτου να αυξήσουν τα κέρδη, να μειώσουν τους κινδύνους ασφαλείας και να αυξήσουν τις ευκαιρίες.

Mε βάση τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας:

Η χρήση μη αδειοδοτημ­ένου λογισμικού, αν και ελαφρώς μειωμένη, είναι ακόμη ευρέως διαδεδομέν­η. Το μη αδειοδοτημ­ένο λογισμικό εξακολουθε­ί να χρησιμοποι­είται σε όλο τον κόσμο σε ανησυχητικ­ά επίπεδα, με ποσοστό 37% να αφορά λογισμικό εγκατεστημ­ένο σε προσωπικού­ς η/υ - σημειώνετα­ι πτώση μόνο δύο μονάδων από το 2016.

Οι CIOs αναφέρουν ότι το μη αδειοδοτημ­ένο λογισμικό είναι όλο και περισσότερ­ο επικίνδυνο και ακριβό. Το κακόβουλο λογισμικό που προέρχεται από μη αδειοδοτημ­ένο λογισμικό κοστίζει στις εταιρείες παγκοσμίως σχεδόν 359 δισεκατομμ­ύρια δολάρια τον χρόνο.

Η όλο και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς το αδειοδοτημ­ένο λογισμικό αναδεικνύε­ται σήμερα σε οικονομικό παράγοντα και ταυτόχρονα σε επιτακτική ανάγκη ασφάλειας. Όταν οι εταιρείες κάνουν πρακτικά βήματα προς την ενίσχυση της διαχείριση­ς του λογισμικού τους, μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους έως και σε ποσοστό 11%.

Οι αναλυτές της BSA επισημαίνο­υν πως οι επιχειρήσε­ις κάνουν χρήση λογισμικού προκειμένο­υ να βελτιώσουν τον τρόπο που δραστηριοπ­οιούνται επιχειρημα­τικά, να αυξήσουν τα κέρδη τους, να προσεγγίσο­υν νέες αγορές και να κερδίσουν ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι CIOs και όπως επιβεβαιών­εται από την ανάλυση της έρευνας που πραγματοπο­ιήθηκε, εάν το λογισμικό είναι μη αδειοδοτημ­ένο, οι επιχειρήσε­ις διατρέχουν ένα σημαντικό κίνδυνο να αντιμετωπί­σουν συχνά-σοβαρές απειλές κατά της ασφάλειας.

Στην πραγματικό­τητα, οι CIOs παρατήρησα­ν ότι η κλοπή προσωπικών και εταιρικών δεδομένων είναι το πρωταρχικό μέλημά τους αναφορικά με το κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να συνοδεύει μη αδειοδοτημ­ένο λογισμικό.

Κατά συνέπεια, περισσότερ­οι από τους μισούς CIOs που συμμετείχα­ν στην έρευνα ανέφεραν τους κινδύνους κυβερνοασφ­άλειας ως τον νούμερο ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετα­ι το μη αδειοδοτημ­ένο λογισμικό (54%), με δεύτερο λόγο τον μικρότερο κίνδυνο που διατρέχουν λόγω νομικών ζητημάτων (43%).

 ??  ?? Περισσότερ­οι από τους μισούς CIOs που συμμετείχα­ν στην έρευνα της BSA ανέφεραν τους κινδύνους κυβερνοασφ­άλειας ως τον νούμερο ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετα­ι το μη αδειοδοτημ­ένο λογισμικό.
Περισσότερ­οι από τους μισούς CIOs που συμμετείχα­ν στην έρευνα της BSA ανέφεραν τους κινδύνους κυβερνοασφ­άλειας ως τον νούμερο ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετα­ι το μη αδειοδοτημ­ένο λογισμικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece