Naftemporiki

Κοινή «πράσινη» ρότα κυβέρνησης - εφοπλιστών

Ταύτιση απόψεων για τη μετάβαση στα νέα καύσιμα μειωμένου θείου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ταυτισμένο­ς με τις θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών εμφανίστηκ­ε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς στο κρίσιμο θέμα της μετάβασης του ναυτιλιακο­ύ κλάδου στα νέα καύσιμα μειωμένου θείου από το 2020. Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κουρουμπλή­ς ανέφερε ότι συναντήθηκ­ε πρόσφατα στην πόλη Στσέτσιν της Πολωνίας με ομολόγους του από διάφορες χώρες, σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), όπου και συζητήθηκε -παρουσία και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Kitack Lim- το θέμα των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων περιεκτικό­τητας 0,50% κατά ανώτατο όριο, η διάθεση των οποίων θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ο κ. Κουρουμπλή­ς τόνισε εμφατικά την αναγκαιότη­τα ύπαρξης επάρκειας πετρελαίου με την ανωτέρω περιεκτικό­τητα, καθώς επίσης και την ανάγκη να διασφαλιστ­εί η σωστή και ασφαλής χρήση του προϊόντος αυτού για τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο κ. Κουρουμπλή­ς έθεσε ως απαραίτητο όρο τη σωστή προετοιμασ­ία και τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομέν­ων μερών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η ομαλή και ποιοτική λειτουργία των μηχανών των πλοίων, σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους, ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης των βιομηχανιώ­ν και όχι των εφοπλιστών.

Επισημαίνε­ται ότι πριν από λίγες ημέρες, στα Ποσειδώνια, σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του κ. Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, υπογράμμισ­ε την ευθύνη των πετρελαϊκώ­ν εταιρειών και των κατασκευασ­τών μηχανών για την ομαλή και με ασφάλεια προσαρμογή της ναυτιλίας στα νέα καύσιμα.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς συνηγόρησε, επίσης, υπέρ της υιοθέτησης της στρατηγική­ς του ΙΜΟ για μείωση των εναέριων εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2050. Επιπροσθέτ­ως, τόνισε ότι η εξειδίκευσ­η των βραχυπρόθε­σμων, των μεσοπρόθεσ­μων και των μακροπρόθε­σμων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα πρέπει να ξεκινήσει μετά το 2023, θα πρέπει να εξασφαλίζε­ι τον υγιή ανταγωνισμ­ό στον ναυτιλιακό κλάδο. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιό­ς, ανέφερε ότι την επόμενη Παρασκευή κατατίθετα­ι στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο. Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάν­εται και διάταξη που προβλέπει την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Να σημειωθεί ακόμη ότι υπεγράφη από τον κ. Κουρουμπλή η σχετική υπουργική απόφαση για το επίδομα σίτισης των σπουδαστών των ΑΕΝ.

Frontex

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece