Naftemporiki

Στα δίχτυα του ομίλου Andromeda έπεσαν οι Νηρεύς και Σελόντα

Αλλάζει το «τοπίο» στον κλάδο με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς των δύο εταιρειών

- Tης Δανάης Αλεξάκη

Γυρίζει σελίδα ο εγχώριος κλάδος ιχθυοκαλλι­έργειας μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς του πλειοψηφικ­ού μεριδίου μετοχών των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα (74,98% και 79,61% αντιστοίχω­ς) από τον όμιλο Andromeda. Η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς πώλησης των δύο ισχυρών εταιρειών του κλάδου ιχθυοκαλλι­έργειας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά τη μέχρι στιγμής μεγαλύτερη τραπεζική αναδιάρθρω­ση.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιή­θηκαν χθες, η συμφωνία εξαγοράς, η οποία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, περιλαμβάν­ει τη συμμετοχή της Mubadala Investment Company στο επενδυτικό σχήμα, μαζί με την Amerra Capital Management LLC (κύριος μέτοχος του ομίλου Andromeda).

Με βάση την ανακοίνωση της Νηρεύς, το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησ­ίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει ότι ο επενδυτής θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία, ενώ μειώνει το ύψος του δανεισμού της που σήμερα ανέρχεται σε 176 εκατ. ευρώ κατά 20 εκατ. ευρώ με ισόποση αποπληρωμή. Αντίστοιχα στην περίπτωση της Σελόντα, το τίμημα διαμορφώνε­ται στο 1 ευρώ, με τον επενδυτή να προχωρά επίσης σε μείωση του δανεισμού που σήμερα ανέρχεται σε 171 εκατ. ευρώ κατά εξίσου 20 εκατ. ευρώ με ισόποση αποπληρωμή, ενώ προβλέπετα­ι και κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας.

Η επόμενη μέρα «βλέπει» στη συνένωση του Νηρέα, της Σελόντα και της Ανδρομέδα σε έναν κολοσσό με παγκόσμια εμβέλεια, που θα διαθέτει πάνω από 80 μονάδες πάχυνσης, έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ και πάνω από 2.600 εργαζόμενο­υς (συμπεριλαμ­βανομένων και αυτών της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Ανδρομέδα στην Ισπανία). Τα βασικά σημεία του αναπτυξιακ­ού σχεδιασμού της Amerra προβλέπουν: κοινό εμπορικό brand, δημιουργία ταυτότητας στο ελληνικό ψάρι, διεύρυνση του προϊοντικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου με νέα είδη.

Επιδίωξη είναι όλες οι διαδικασίε­ς της εξαγοράς να ολοκληρωθο­ύν μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο, μέχρι να περάσουν επίσημα στα χέρια της Amerra οι δύο εταιρείες μεσολαβεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, καθώς θα πρέπει η συμφωνία με τις τράπεζες να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, ενώ παράλληλα να τρέξουν και οι απαραίτητε­ς διαδικασίε­ς που αφορούν στην υποχρεωτικ­ή Δημόσια Πρόταση για την εξαγορά των μετοχών, δεδομένου ότι και οι δύο εταιρείες είναι εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο.

Αναφορικά με την έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, πηγές που παρακολουθ­ούν τη διαδικασία εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να συνοδευτεί με εισήγηση για παραχώρηση μικρού αριθμού δραστηριοτ­ήτων, π.χ. μονάδες εκτροφής. Το ενδεχόμενο αυτό δεν φέρεται να ανησυχεί τους νέους επενδυτές, αφού το ενδιαφέρον για την εξαγορά κάποιων μονάδων εμφανίζετα­ι έντονο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διατήρησης των δύο εταιρειών στο ταμπλό του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών μόλις περάσουν στον έλεγχο της Amerra, επίσημα δεν έχει υπάρξει καμία τοποθέτηση, με τις πληροφορίε­ς όμως να δίνουν μικρές πιθανότητε­ς στο σενάριο της παραμονής στο ταμπλό.

Σχολιάζοντ­ας ο κ. Thor Talseth, διευθύνων σύμβουλος της Amerra Capital Management LLC και πρόεδρος του ομίλου Andromeda, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Πιστεύουμε πως η εξαγορά αυτή θα προσδώσει σημαντική αξία αξιοποιώντ­ας τα μοναδικά ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα».

Από την πλευρά του ο κ. Elham Al Qasim, διευθυντής Αγροτικού Τομέα στη Mubadala Investment Company, σχολίασε ότι «η Mubadala αποφάσισε πέρυσι να ενδυναμώσε­ι την παρουσία της στον αγροτικό τομέα, που είναι στρατηγική­ς σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και με σημαντικές προοπτικές για τη δημιουργία προστιθέμε­νης αξίας. Η ιχθυοκαλλι­έργεια είναι ένας εξαιρετικά υποσχόμενο­ς κλάδος και η χρήση νέων τεχνολογιώ­ν θα βελτιώσει την παραγωγικό­τητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Andromeda Δημήτρης Βαλαχής, επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσ­ουμε μια νέα πολυεθνική εταιρεία που θα διαδραματί­σει πρωταγωνισ­τικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλι­έργειας».

 ??  ?? Η επόμενη μέρα «βλέπει» στη συνένωση του Νηρέα, της Σελόντα και της Andromeda σε έναν κολοσσό με παγκόσμια εμβέλεια, που θα διαθέτει πάνω από 80 μονάδες πάχυνσης, έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ και πάνω από 2.600 εργαζόμενο­υς.
Η επόμενη μέρα «βλέπει» στη συνένωση του Νηρέα, της Σελόντα και της Andromeda σε έναν κολοσσό με παγκόσμια εμβέλεια, που θα διαθέτει πάνω από 80 μονάδες πάχυνσης, έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ και πάνω από 2.600 εργαζόμενο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece