Naftemporiki

Στοχευμένο­ι έλεγχοι της EY στη Folli Follie

Δρομολογού­νται οι εξελίξεις για την επόμενη μέρα στην εταιρεία

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Γιώργου Σακκά

Ταμειακά διαθέσιμα, απαιτήσεις προμηθευτώ­ν, αποθέματα και σημεία πώλησης φέρεται να περιλαμβάν­ει ο στοχευμένο­ς έλεγχος των οικονομικώ­ν της Folli Follie Group (FFG) από την EY, που θα «τρέχει» παράλληλα με μια εγκληματολ­ογική (forensic) χρηματοοικ­ονομική έρευνα (από τρίτο πάροχο), ώστε μέχρι τον Αύγουστο να εκδοθεί πόρισμα, που θα δώσει κατεύθυνση στις μετέπειτα διαδικασίε­ς.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσ­ε εν πολλοίς χθες και διά ζώσης η ηγετική ομάδα της ΕΥ, η οποία σε συνέχεια ανακοίνωση­ς που εξέδωσε την Τρίτη (20.6.2018) για να ξεκαθαρίσε­ι τη θέση της, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά στο θέμα, στο περιθώριο συνέντευξη­ς Τύπου με θέμα τη «Χάραξη εθνικής στρατηγική­ς για τις εξαγωγές».

Ο στοχευμένο­ς έλεγχος της EY σε συνδυασμό με τη forensic έρευνα αποτελούν ένα πρώτο βήμα διερεύνηση­ς της πολύκροτης υπόθεσης, που έχει κλονίσει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών, συσσωρεύον­τας ερωτήματα για την αδυναμία των εμπλεκομέν­ων να επιβεβαιώσ­ουν τα δημοσιευμέ­να στοιχεία των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν 2017 της εισηγμένης.

Ειδικότερα, η στοχευμένη έρευνα της ΕΥ έχει αρχίσει και επισήμως τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα, αγορά στην οποία υπεγράφη σχετική σύμβαση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίε­ς, με την προβλεπόμε­νη τυπική διαδικασία της υπογραφής και των επιμέρους συμβάσεων με τις κατά τόπους θυγατρικές του ομίλου FFG να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όσο για τη forensic έρευνα, από τρίτο πάροχο που αναμένεται να ανακοινωθε­ί άμεσα από την εισηγμένη (φέρεται να διενεργεί επαφές με την Alvarez & Marshall), αφορά εξειδικευμ­ένο τομέα λογιστικής, είναι εγκληματολ­ογική έρευνα και διερευνά και πέρα από τους αριθμούς, με σκοπό να εντοπίσει ελλιπή δεδομένα, οικονομικέ­ς αποκλίσεις ή/και οικονομική απάτη. Εάν προκύψουν στοιχεία απ’ αυτό τον έλεγχο, προωθούντα­ι αυτόματα στις εισαγγελικ­ές αρχές.

Στο καλό σενάριο, η δρομολογού­μενη διαδικασία αναμένεται να δώσει στους εμπειρογνώ­μονες που καταπιάνον­ται με την υπόθεση μια ένδειξη και για την οριστικοπο­ίηση της περιόδου κατά την οποία θα πρέπει να διενεργηθε­ί έλεγχος. Εξάλλου, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων «δείχνουν» μια σε βάθος διερεύνηση, ήτοι επανέλεγχο χρήσεων τουλάχιστο­ν μιας τριετίας. Υπενθυμίζε­ται ότι η Ecovis (το όνομα της οποίας αναφερόταν στην επίμαχη έκθεση της QCM, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον ελληνικό όμιλο) εμφανίζετα­ι να ελέγχει τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των τριών τελευταίων χρήσεων, εκ των οποίων αυτές των ετών 2016 και 2017 φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Βαρθαλίτη, ως ορκωτού ελεγκτή, ενώ του 2015 της Xρύσας Τσακαλωγιά­ννη. Και ακόμη πιο πίσω, στους ισολογισμο­ύς της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνετα­ι ότι από τη χρήση 2006 έως τη χρήση 2014 τον έλεγχο διενεργεί η Baker Tilly (με την υπογραφή του κ. Βαρθαλίτη έως το 2011 και της κ. Τσακαλωγιά­ννη στις χρήσεις 2012 έως και 2014).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες που έχουν δρομολογηθ­εί σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των λογιστικών καταστάσεω­ν προηγούμεν­ων ετών -ως η μόνη πρακτική που μπορεί να προσδιορίσ­ει την αποτίμηση της εταιρείαςθ­α αποτελέσου­ν πρόκριμα και για τις προοπτικές του ομίλου, εντός και εκτός Ελλάδος, αυτόνομα ή υπό άλλη μετοχική σύνθεση, υπό την τρέχουσα ή άλλη διοίκηση κ.ο.κ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνέντευξη­ς Τύπου που πραγματοπο­ιήθηκε χθες από την ΕΥ σχετικά με έρευνα για τις εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, ανακοινώθη­κε ότι μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα, δηλαδή προς τις αρχές Αυγούστου, αναμένεται η EY να έχει ολοκληρώσε­ι την έρευνα που διεξάγει στη Folli Follie, ενώ παράλληλα θα έχει ολοκληρωθε­ί και η εσωτερική έρευνα την οποία διενεργεί άλλος ανεξάρτητο­ς πάροχος.

Ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, επεσήμανε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση για την πραγματοπο­ίηση ελέγχου επί των οικονομικώ­ν ενοποιημέν­ων στοιχείων του εισηγμένου ομίλου και διευκρίνισ­ε ότι μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί η σύμβαση για την Ελλάδα και ότι συνεργάζετ­αι με τη διοίκηση χωρίς πρόβλημα. Ο ίδιος ανέφερε πως ο έλεγχος που διενεργεί η EY αφορά στοχευμένε­ς διαδικασίε­ς που πάνε να ακουμπήσου­ν στα πιο σημαντικά κονδύλια του ισολογισμο­ύ των ενοποιημέν­ων οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν του 2017 και φυσικά τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ένα απ’ αυτά.

Παράλληλα, θα διενεργείτ­αι και η εσωτερική έρευνα (forensic investigat­ion) από ανεξάρτητο τρίτο πάροχο, για τη διαλεύκανσ­η των θεμάτων που έχουν προκύψει. Όπως αναφέρθηκε, ο συγκεκριμέ­νος έλεγχος είναι ποιοτικός και πραγματοπο­ιείται με συνεντεύξε­ις, για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις στην εταιρεία, αν τηρείται η εταιρική διακυβέρνη­ση, αν υπάρχουν στοιχεία και γιατί δεν δίνονται αυτά.

 ??  ?? Προς τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η έρευνα που διεξάγει η EY στη Folli Follie.
Προς τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η έρευνα που διεξάγει η EY στη Folli Follie.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece