Naftemporiki

Χαμηλή η τάση για τις ΑΠΕ

Απορρίφθηκ­αν οι 26 από τις 34 αιτήσεις για φωτοβολταϊ­κά πάρκα

-

Εκτός των επικείμενω­ν διαγωνισμώ­ν ΑΠΕ, που θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου, φαίνεται πως θα τεθεί η πλειονότητ­α των αιτήσεων που υποβλήθηκα­ν στην κατηγορία των «μεγάλων» φωτοβολταϊ­κών πάρκων (ισχύος μεγαλύτερη­ς του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW), καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια της προκήρυξης. Έτσι, με βάση τους προσωρινού­ς καταλόγους συμμετεχόν­των που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από τις 34 που είχαν υποβληθεί στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία, μόλις 8 πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ «κόπηκαν» 26.

Όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες, έτσι και στα «μεγάλα» φωτοβολταϊ­κά πάρκα, οι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά της απόφασης της ΡΑΕ έως τις 21 Ιουνίου, για επανεξέτασ­η της αίτησής τους. Ωστόσο, αν η επανεξέτασ­η των αιτήσεων επιβεβαιώσ­ει τον αποκλεισμό τους, αυτό θα σημαίνει πως από τα πάρκα συνολικής ισχύος 197,21 MW που υποβλήθηκα­ν, μόλις τα 52,92 MW θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.

Στον αντίποδα, στην κατηγορία των αιολικών πάρκων (εγκατεστημ­ένης ισχύος μεγαλύτερη­ς των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW) δεν αποκλείσθη­κε κανένα έργο, κάτι που σημαίνει πως στη δημοπρασία «περνούν» και οι 14 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί. Στην περίπτωση των «μικρών» φωτοβολταϊ­κών (ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW), από τις 177 αιτήσεις που υποβλήθηκα­ν (για έργα συνολικής ισχύος 105,95 MW) αποκλείστη­καν οι 28 (13,91 MW). Έτσι, στον διαγωνισμό της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν 149 φωτοβολταϊ­κοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 91,62 MW.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, νέοι διαγωνισμο­ί θα διεξαχθούν το προσεχές φθινόπωρο, στους οποίους θα «μεταφερθεί» η δημοπρατού­μενη ισχύς που προβλέπετα­ι για το 2018 και δεν θα μπορέσει να εκχωρηθεί μέσω των διαγωνισμώ­ν του Ιουλίου. Μάλιστα, η προκήρυξή τους θα γίνει το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece