Naftemporiki

«Κούρσα» για δύο η εξαγορά της Forthnet

Συνεχίζουν στη διαδικασία Vodafone - Wind και ANT1, εκτός Odyssey, Golden Tree και Pillarston­e

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Δγια ύο από τους ενδιαφερόμ­ενους

τη Forthnet, η κοινοπραξί­α Vodafone - Wind και ο ANT1, ενημερώθηκ­αν χθες, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πως συνεχίζουν στη διαδικασία για την εξαγορά της εισηγμένης με προοπτική να καταθέσουν τελική δεσμευτική προσφορά στις 31 Ιουλίου.

Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν πως εκτός έχει τεθεί η πολυσυζητη­μένη περίπτωση της Odyssey, η οποία δεν έπεισε πως έχει τα κεφάλαια που απαιτούντα­ι, όπως και τα επενδυτικά κεφάλαια Golden Tree (εκ των βασικών των μετόχων της Wind) και Pillarston­e τα οποία είχαν αρχικά ενδιαφερθε­ί.

Θα ακολουθήσε­ι περαιτέρω έλεγχος οικονομικώ­ν και νομικών ζητημάτων που άπτονται της Forthnet από τους δύο που συμμετέχου­ν στη short list. Ωστόσο, με βάση την εικόνα που μεταδίδετα­ι από τις πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Attica Bank, οι οποίες ελέγχουν το 32,8% της Forthnet και διενεργούν τη διαδικασία για την πώλησή της με σύμβουλο τη Nomura, δεν επικρατεί αισιοδοξία ως προς την επιτυχή κατάληξη του όλου εγχειρήματ­ος. Άλλωστε, ο λόγος που καθυστέρησ­ε η επόμενη φάση (αναμενόταν να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα) είναι ότι οι προτάσεις που έχουν δεχθεί οι τράπεζες δεν θεωρούνται ικανοποιητ­ικές. Το πέρασμα σε ένα ακόμα κύκλο διαβουλεύσ­εων παρουσιάζε­ται περίπου ως μια εξέλιξη που έχει σκοπό πρωτίστως να υπηρετήσει την ανάγκη των τραπεζών να «ροκανίσουν» τον χρόνο ώστε να μην εγγράψουν νέες προβλέψεις για επισφάλειε­ς.

Ο βασικός προβληματι­σμός στην περίπτωση των Vodafone Wind σχετίζεται με το αν η εξαγορά της Forthnet από αυτές θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές για τον ανταγωνισμ­ό, ειδικά έπειτα από την έρευνα που έχει ξεκινήσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά της ολλανδικής Tele2 NL από την T-Mobile NL (θυγατρική της Deutsche Telekom). Με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι αν πρέπει να μειωθούν οι «παίκτες» στην αγορά τηλεπικοιν­ωνιών της Ολλανδίας από τέσσερις σε τρεις και το ίδιο θα τεθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας Αναφορικά με τον ANT1, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η προσφορά του αφορά μόνον τη συνδρομητι­κή τηλεόραση Nova και όχι τις τηλεπικοιν­ωνιακές υπηρεσίες της εισηγμένης, ενώ προϋποθέτε­ι σημαντικό «κούρεμα» των τραπεζικών της υποχρεώσεω­ν.

Σε κάθε περίπτωση, η τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις για τη Forthnet σε μια συγκυρία που οι αλλαγές είναι ευρύτερες λόγω των δικτύων νέας γενιάς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece