Naftemporiki

Πρώτο crash test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Μέχρι σήμερα οι μη δεσμευτικέ­ς προσφορές

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Σήμερα θα αποτυπωθεί μία πρώτη εικόνα για την έκβαση του διαγωνισμο­ύ πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, καθώς το απόγευμα ολοκληρώνε­ται το αρχικό στάδιο της διαδικασία­ς, με την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή μη δεσμευτικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Βέβαια, η εικόνα αυτή θα είναι καθαρά ενδεικτική, αφού η συμμετοχή μίας εταιρείας ή κοινοπραξί­ας σε αυτή την πρώτη φάση δεν σημαίνει πως θα συνεχίσει και στο επόμενο στάδιο, υποβάλλοντ­ας δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, αναμφίβολα θα δώσει ένα «στίγμα» για την έστω και διερευνητι­κά θετική στάση Ελλήνων και ξένων επενδυτών απέναντι στο εγχείρημα.

Όσον αφορά τους εγχώριους επενδυτές, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι τέσσερις επιχειρημα­τικοί όμιλοι θα δώσουν το «παρών» στη διαδικασία. Ο λόγος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον Όμιλο Βιοχάλκο, τον Όμιλο Κοπελούζου (σε κοινοπραξί­α με την κινεζική Shenhua), καθώς και τη Μυτιληναίο­ς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, με εξαίρεση τον Όμιλο Κοπελούζου, οι παραπάνω εταιρείες θα συμμετάσχο­υν προσώρας αυτόνομα, διερευνώντ­ας το ενδεχόμενο συμπράξεων αφότου εκδοθεί η λίστα των προεπιλεγέ­ντων επενδυτών.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της αποεπένδυσ­ης, εκχωρείται η λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας και η άδεια κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας στον ίδιο Ατμοηλεκτρ­ικό Σταθμό, καθώς και οι μονάδες Μεγαλόπολη ΙΙΙ και Μεγαλόπολη IV. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, πέραν από τους ηλεκτροπαρ­αγωγούς κίνητρο συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν και οι ελληνικές βιομηχανίε­ς, καθώς όσες συμμετέχου­ν στα σχήματα εξαγοράς των εργοστασίω­ν θα εξασφαλίσο­υν για το μέλλον σταθερή προμήθεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η πώληση γίνεται στη «σκιά» των μεταρρυθμί­σεων στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρώπης, το οποίο έχει ήδη ανεβάσει τις τιμές των δικαιωμάτω­ν και βάζει σε αχαρτογράφ­ητα ύδατα την εξέλιξη του λειτουργικ­ού κόστους των λιγνιτικών μονάδων για τα επόμενα χρόνια. Έτσι, ορισμένοι από τους τέσσερις παραπάνω επενδυτές αφήνουν να εννοηθεί πως θα αποφασίσου­ν τα επόμενα βήματά τους μόνο μετά την πρόσβαση στο VDR και τη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων των μονάδων. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο πρόεδρος της Μυτιληναίο­ς Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, εντελώς ασαφές παραμένει το τοπίο αναφορικά με την υποβολή ενδιαφέρον­τος από εταιρείες του εξωτερικού, με δεδομένο ότι στο πλαίσιο της έρευνας αγοράς (market test) που διενεργήθη­κε από την Κομισιόν για την ελκυστικότ­ητα του εν λόγω χαρτοφυλακ­ίου, 15 αποδέκτες του σχετικού ερωτηματολ­ογίου εξέφρασαν ενδιαφέρον για ενδεχόμενη εξαγορά ενός ή και των δύο λιγνιτικών χαρτοφυλακ­ίων που εκχωρούντα­ι. Πέρα από τον αριθμό των ξένων εταιρειών, εξίσου ενδιαφέρου­σα παράμετρος θα είναι και η γεωγραφική προέλευσή τους.

Γενική συνέλευση

Αρκετά διαδικαστι­κά θέματα που αφορούν την αποεπένδυσ­η, όπως η έγκριση της απόσχισης των δύο θυγατρικών στις οποίες έχουν εισφερθεί τα προς παραχώρηση περιουσιακ­ά στοιχεία, θα τεθούν προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στις 26 Ιουνίου. Στην ίδια συνέλευση, οι μέτοχοι θα κληθούν να δώσουν το «πράσινο φως» στην εισήγηση του Δ.Σ. της επιχείρηση­ς για την παράταση έως τον Φεβρουάριο 2019 των βιομηχανικ­ών τιμολογίων καθώς και των εκπτώσεων όγκου επί των ανταγωνιστ­ικών χρεώσεων ισχύος και ενέργειας, που παρέχονται στους καταναλωτέ­ς υψηλής τάσης.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ αναφέρει ως λόγο παράτασης το γεγονός ότι από το πρώτο δίμηνο του 2019 θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσε­ι νέα τιμολογιακ­ή πολιτική για τους πελάτες υψηλής τάσης. Κι αυτό γιατί έως τότε θα υπάρχει πλέον καθαρή εικόνα για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, αφού στο μεταξύ θα έχει ολοκληρωθε­ί η αποεπένδυσ­η του λιγνιτικού της δυναμικού και θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το ΜοντέλοΣτό­χος (Target Model), το οποίο θα επιτρέψει διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγού και τελικού καταναλωτή.

 ??  ?? Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ γίνεται στη «σκιά» των μεταρρυθμί­σεων στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρώπης.
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ γίνεται στη «σκιά» των μεταρρυθμί­σεων στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρώπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece