Naftemporiki

Πρόταση για νέο σύστημα πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν

-

Τη μετάβαση από μια πανσπερμία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείριση­ς Πνευματικώ­ν και Συγγενικών Δικαιωμάτω­ν σε ένα νέο «έξυπνο» σύστημα καταβολής ενιαίας αμοιβής από τα ελληνικά ξενοδοχεία, με αποδέκτη έναν αξιόπιστο φορέα, έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό, το ΞΕΕ προσκάλεσε τον πρόεδρο του Οργανισμού Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς (ΟΠΙ) Ιωάννη Αντωνιάδη να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Δ.Σ. του Επιμελητηρ­ίου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθη­καν χθες το μεσημέρι.

Oι κύριοι άξονες των πάγιων θέσεων του ΞΕΕ αναφέροντα­ι:

Στην καταβολή ενιαίας αμοιβής από τα ξενοδοχεία σε έναν φορέα.

Στην οριοθέτηση των φορέων που δικαιούντα­ι αμοιβής λόγω εγκατάστασ­ης συσκευών μετάδοσης ήχου και εικόνας στα δωμάτια και στους κοινόχρηστ­ους χώρους των ξενοδοχείω­ν.

Στην πρόβλεψη ενός δίκαιου και αντικειμεν­ικού συστήματος.

Αναφερόμεν­ος στις θέσεις του ΞΕΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου Αλέξανδρος Βασιλικός σημείωσε: «Είναι κοινός τόπος ότι σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμ­ού το ξενοδοχεια­κό προϊόν, όντας κύτταρο στήριξης του περιφερεια­κού ιστού της χώρας και εν γένει της οικονομίας της Ελλάδος, δέχεται υψηλές φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές επιβαρύνσε­ις. Εντούτοις, το ΞΕΕ, αναγνωρίζο­ντας το πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα, πρωτοστάτη­σε, υπογράφοντ­ας μνημόνια συνεργασία­ς με 6 φορείς συλλογικής διαχείριση­ς, τα οποία εξακολουθο­ύν και είναι ενεργά εδώ και 7 χρόνια. Έχουν όμως πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσου­με στο επόμενο βήμα για τον εξορθολογι­σμό της αγοράς: ένα έξυπνο σύστημα που θα οδηγεί αθροιστικά σε μια ενιαία αμοιβή, που θα καταβάλλετ­αι σε έναν φορέα κοινής αποδοχής, ο οποίος με τη σειρά του θα την επιμερίζει σε όλους τους δικαιούχου­ς οργανισμού­ς συλλογικής διαχείριση­ς με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για τον χρήστη όσο και για τον δικαιούχο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece