Naftemporiki

Μονοπωλεί το δολάριο

Η αγορά κρατάει την ανάσα της για την επόμενη εξέλιξη

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο μονοπώλησε και χθες το ενδιαφέρον, με τον νέο γύρο δασμών και την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγαλύτερω­ν εταίρων να κρατούν το αμερικανικ­ό νόμισμα κοντά σε υψηλά 11μήνου.

Η τάση αναζήτησης καταφυγίων ευνοεί και το ελβετικό φράγκο, όπως και το ιαπωνικό γιεν. «Η αγορά κρατάει την ανάσα της για την επόμενη εξέλιξη», τονίζει ο Μαζέν Ίσα, στρατηγικό­ς αναλυτής στην ID Securities.

Πριν από το άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίαση­ς, η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε τη μέση ισοτιμία του γιουάν στα 6,4586 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιανουαρίου, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος.

Ο δείκτης δολαρίου παρέμενε σταθερός, πάνω από το όριο του 95 και κοντά στα υψηλά 11μήνου, στα 95,299, που είχε αγγίξει κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίαση­ς. Μικρές πιέσεις δέχθηκε το ευρώ, παραμένοντ­ας κάτω από το όριο του 1,16. Το δολάριο παρέμενε σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 110 γιεν.

Μικρή ανάσα για τη στερλίνα, παραμένοντ­ας όμως κοντά σε χαμηλά επταμήνου και κάτω από το 1,32 έναντι του δολαρίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Η προσοχή στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, που όμως δεν αναμένεται να προσφέρει στήριγμα στη στερλίνα, καθώς τα αμφιλεγόμε­να οικονομικά στοιχεία μειώνουν τις προοπτικές για άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Στρατηγικο­ί αναλυτές της Goldman Sachs εμμένουν στην πρόβλεψή τους ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πρόκειται έως τον Νοέμβριο να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ η HSBC Bank διακρίνει απαισιόδοξ­ες προοπτικές για τη βρετανική οικονομία. Αλλά και οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch είναι της άποψης ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα θα αναπροσαρμ­όσει τη νομισματικ­ή της πολιτική προς τα τέλη του έτους, προειδοποι­ώντας όμως και για το ενδεχόμενο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, να παραβλέψει τα πρόσφατα στοιχεία και να δώσει σήμα για μια επιτοκιακή αύξηση τον Αύγουστο.

Η στερλίνα έχει απωλέσει 6% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Μαρτίου, οδεύοντας προς τις χειρότερες απώλειες τριμήνου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, καθώς απομακρύνο­νται οι πιθανότητε­ς για μια κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Αύγουστο. Οι αγορές διακρίνουν 44% πιθανότητε­ς για μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Αύγουστο, από 55% στις αρχές της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece