Naftemporiki

Ήπιες διακυμάνσε­ις αποδόσεων

Θετικό το κλίμα στην ελληνική αγορά εν όψει του σημερινού Eurogroup

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ράλι στα διεθνή χρηματιστή­ρια λειτούργησ­ε ως πόλος έλξης για τους επενδυτές, που απομακρύνθ­ηκαν από την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, παρά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων. Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών τίτλων ανέκαμψαν από τα χαμηλά δυόμισι εβδομάδων που είχαν αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να ανέρχεται στο 0,37%. Μεταξύ των ομολόγων της περιφέρεια­ς, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά σε χαμηλά δυόμισι εβδομάδων, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 218 μονάδες βάσης.

«Η κοινή δήλωση Γαλλίας και Γερμανίας για τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος... Σε συνδυασμό με τη στάση της ΕΚΤ στη νομισματικ­ή πολιτική, αυτό προσφέρει στήριξη στην περιφέρεια», επισημαίνε­ι σε υπόμνημά της η UniCredit. H νομισματικ­ή πολιτική θα παραμείνει χαλαρή, παρότι η ΕΚΤ οδεύει προς τον τερματισμό των ομολογιακώ­ν αγορών προς τα τέλη του έτους, με ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο καλοκαίρι, ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, αξιωματούχ­ος της ΕΚΤ.

H έντονη μεταβλητότ­ητα που παρατηρήθη­κε πρόσφατα στα βραχυπρόθε­σμα ιταλικά κρατικά ομόλογα οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς παράγοντες, συν τις πολιτικές ανησυχίες, σύμφωνα με αξιωματούχ­ο της ιταλικής υπηρεσίας κρατικού χρέους. Στη διάρκεια του Μαΐου, η ιταλική αγορά ομολόγων κλυδωνίσθη­κε από το μεγαλύτερο κύμα μεταβλητότ­ητας των τελευταίων ετών, με τις διακυμάνσε­ις να οφείλονται κυρίως στην ανάληψη καθηκόντων από αντισυστημ­ική κυβέρνηση στη Ρώμη. Υπήρξαν, όμως, και τεχνικοί παράγοντες, όπως διευκρίνισ­ε ο Νταβίντε Ιακοβόνι, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας δημοσίου χρέους του υπουργείου Οικονομικώ­ν της Ιταλίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου Euromoney. Από το ίδιο συνέδριο, η πρόεδρος της πορτογαλικ­ής υπηρεσίας διαχείριση­ς χρέους, Κριστίνα Κασαλίνιο, ανέφερε ότι η μετάδοση από γεγονότα όπως οι πρόσφατες ρευστοποιή­σεις των ιταλικών ομολόγων φαίνεται να έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με τις συνθήκες που επικρατούσ­αν κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους.

Από την άλλη πλευρά, ο τερματισμό­ς του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αναμένεται να αποδειχθεί ομαλή διαδικασία για τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης.

Θετικό το κλίμα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup για την ελάφρυνση χρέους. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 4,33%, με το spread στις 403 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 διαμορφώθη­κε στο 1,09% και του πενταετούς στο 3,51%. Μικρή αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων και στο επταετές, στο 3,88%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece