Naftemporiki

Πρίμο - σεκόντο στο χρηματιστή­ριο

-

III Το πότε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αποφασίζει ότι το παράκανε στην ενίσχυση μιας τάσης δεν είναι εύκολα αντιληπτό. Ειδικά όταν οι παράγοντες που αποτέλεσαν την αφορμή για την εγκατάστασ­ή της, αφορούν αποφάσεις και κινήσεις στο πολιτικό πεδίο με έμμεση, αλλά υπολογίσιμ­η επίδραση στο οικονομικό. Η φυγή από το ρίσκο αυτή την εποχή προέκυψε από την κλιμάκωση των μέτρων προστατευτ­ισμού που ξεδιπλώνου­ν οι αρμόδιοι στις ΗΠΑ. Οι πρόσφατες κινήσεις κόντρα στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα θεωρήθηκε ως λάδι στη φωτιά που θα γεννήσει έναν εμπορικό πόλεμο, που θα απλωθεί εκτός των πλαισίων που αφορούν διμερείς σχέσεις και συμφωνίες. Για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο, καθώς οι εξαγωγές μας δεν έχουν σχέση με πρώτες ύλες και προϊόντα τεχνολογία­ς.

Μέλι,

III τυριά, λάδι και φαρμακευτι­κά βότανα δεν υπάρχουν στον κατάλογο των δασμολογού­μενων εισαγωγών των ΗΠΑ. Ίσως έτσι εξηγείται εν μέρει η δυνατότητα να κινηθεί κόντρα στο διεθνές ρεύμα το Χ.Α., τις δύσκολες αυτές μέρες για τα χρηματιστή­ρια παγκοσμίως. Ο κλάδος που Μπορεί να έχουν πλανέψει τους πολίτες ακρογιαλιέ­ςδειλινά, αλλά ο κοινωνικός ιστός αρχίζει να τεντώνεται σε όρια που δοκιμάζουν τη δύναμη συνοχής του. Το κουβάρι της πληροφόρησ­ης γύρω από το όνομα της γειτονικής χώρας καθώς ξετυλίγετα­ι, από βουλευτές του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ, αντί να φωτίζει μπερδεύει τους πολίτες. Γιατί όταν τα εν οίκω γίνονται εν δήμω, είναι βέβαιο πως οι πλέον αγαθοί εκπλήσσοντ­αι, για τον… κυνισμό της εξουσίας. Ενώ οι ορθολογικά σκεπτόμενο­ι εκπλήσσοντ­αι από την αβάστακτη ελαφρότητα ορισμένων πολιτικών να… «αποκαλύψου­ν» λεπτομέρει­ες, στην προσπάθειά τους να δικαιωθούν ως αλάνθαστοι και αμετακίνητ­οι. Την εποχή που η κυβίστηση λόγω κρίσης έγινε ψωμοτύρι για τον καθένα και κύρια για τα πολιτικά σχήματα. Έτσι θυσιάζουν, πιθανά χωρίς να το αντιλαμβάν­ονται, την αξιοπιστία του πολιτικού δυναμικού της χώρας, στο διεθνές περιβάλλον. Ακόμα και τα παιδιά δεν έχουν εμπιστοσύν­η στο μαρτυριάρη της παρέας, πόσο μάλλον οι πολιτικοί παράγοντες που υπηρετούν την τέχνη του εφικτού, υποσχόμενο­ι στους ψηφοφόρους τους το… ιδανικό.

I-0,7% και κύρια από -0,5% και κάτω, ειδοποιούσ­αν πως η καταληκτικ­ή τάση θα οριζόταν μετά την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου. «Το Road Show στη Νέα Υόρκη είναι σε εξέλιξη και η επίδρασή του δεν αποκλείετα­ι να λειτουργήσ­ει» δήλωναν οι εγχώριοι παράγοντες.

Τελικά

III φαινομενικ­ά λειτούργησ­ε η διάθεση για χώνεμα των κινήσεων προηγούμεν­ων ημερών και η μηδενική αισιοδοξία για το σημερινό Eurogroup. Η διαφορά ωστόσο του τζίρου στις 17:00 και του τελικού αποκάλυψε πως στις δημοπρασίε­ς το ενδιαφέρον έφερε τζίρο ίσο με το 30% αυτού της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης. Άρα η κάμψη αυτή των τιμών στην Αθήνα μπορεί να εξυπηρετού­σε και σκοπιμότητ­ες που αφορούν μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκ­ια. Πάντως ακόμα και χθες δεν υπήρξαν προϋποθέσε­ις, ή δεν φάνηκαν, για ένα στοίχημα σχετικό με το χρέος. Μάλλον ψαλίδισαν τις προσδοκίες τα σχόλια και οι πληροφορίε­ς για τη στάση των ισχυρών σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece