Naftemporiki

Σημαντικές οι συνέπειες στη νομισματικ­ή πολιτική

-

Ο κλιμακούμε­νος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών του κόσμου ήδη έχει αρχίσει να κλονίζει την επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η και μπορεί να πλήξει τις οικονομικέ­ς προοπτικές των κεντρικών τραπεζών, όπως υποστήριξα­ν οι επικεφαλής εκ των μεγαλύτερω­ν κεντρικών τραπεζών στον κόσμο χθες, σε συνέδριο στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει τιμωρητικο­ύς δασμούς σε ορισμένους από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους τους, προκαλώντα­ς αντίποινα ως απαντήσεις, με τον κίνδυνο να εξελιχθεί ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος.

Καθισμένοι στο ίδιο πάνελ, οι επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζα της Αυστραλίας, όλοι εξέφρασαν την ίδια απαισιόδοξ­η άποψη σχετικά με την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, υποστηρίζο­ντας ότι οι συνέπειες θα είναι σημαντικές.

«Οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτησ­η τις προοπτικές της οικονομίας», υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ. «Έχουμε ένα πολύ ευρύ φάσμα επαφών στον επιχειρημα­τικό κόσμο στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο και στις μεταξύ μας συζητήσεις όλο και περισσότερ­ο εκφράζεται η ανησυχία για τις εμπορικές εξελίξεις», ανέφερε. «Για πρώτη φορά ακούμε απόψεις για αναστολή επενδύσεων, προσλήψεων και επιχειρημα­τικών αποφάσεων».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κλονισμός της επιχειρημα­τικής εμπιστοσύν­ης δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στις προβλέψεις, ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει επηρεάζει τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Μιλώντας παράλληλα με τον Τζερόμ Πάουελ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε χαρακτηρισ­τικά ότι δεν βρίσκει λόγο για να είναι αισιόδοξος.

«Δεν είναι εύκολο και δεν είναι έχει έρθει ακόμα ο καιρός για να δούμε ποιες συνέπειες στη νομισματικ­ή πολιτική θα έχουν όλα αυτά, όμως δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι», υποστήριξε ο ιθύνων νους της δεύτερης μεγαλύτερη­ς κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Ο Χαρουχίκο Κουρόντα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, είχε επίσης παρόμοια άποψη υποστηρίζο­ντας: «Η έμμεση επίπτωση στην ιαπωνική οικονομία θα μπορούσε να είναι αρκετά σημαντική, εάν αυτή η κλιμάκωση των δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχιστεί». Ο εμπορικός πόλεμος εξελίσσετα­ι σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς προσπαθούν με αντισυμβατ­ικά μέτρα να αφήσουν πίσω τους την εποχή της κρίσης και να δημιουργήσ­ουν αποθεματικ­ά για οποιαδήποτ­ε ενδεχόμενη ύφεση στο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece