Naftemporiki

Disney και Comcast «σφάζονται» στην ποδιά της 21st Century Fox

38 δολάρια ανά μετοχή προσφέρει η πρώτη ως απάντηση στην πρόταση για 35 δολ. της δεύτερης

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ΗWalt Disney κατέθεσε νέα βελτιωμένη προσφορά για την απόκτηση κινηματογρ­αφικών και τηλεοπτικώ­ν περιουσιακ­ών στοιχείων της 21st Century Fox ύψους 71,3 δισ. δολαρίων, μία συμφωνία που αν ολοκληρωθε­ί, θα είναι η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα που αφορά εξαγορά εταιρείας από τον χώρο των media και θα εκτοξεύσει το συνολικό ποσό των συγχωνεύσε­ων και εξαγορών από την αρχή του χρόνου παγκοσμίως στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,22 τρισ. δολαρίων.

Η προσφορά της Disney δίνει 38 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένη κατά 10 δολάρια από εκείνη του Δεκεμβρίου των 28 δολαρίων και βελτιωμένη από την προσφορά των 35 δολαρίων ανά μετοχή της Comcast, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα και συνολικά εκτιμάται στα 65 δισ. δολάρια.

Οι δύο κολοσσοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν τον πόλεμο υποβολής προσφορών, καθώς μάχονται για την απόκτηση της εταιρείας παραγωγής ταινιών της Fox, καθώς και τα δίκτυα National Geographic και FX, Star TV, μετοχές στον βρετανικό όμιλο Sky, στον όμιλο Endemol Shine Group, στο δίκτυο Hulu και σε περιφερεια­κά αθλητικά δίκτυα.

Η Comcast και η Disney έχουν επιδοθεί στη μάχη της απόκτησης των τηλεοπτικώ­ν και κινηματογρ­αφικών στούντιο της Fox σε μία εποχή που οι μεγάλες εταιρείες media και οι εταιρείες τηλεπικοιν­ωνίας θέλουν να γιγαντωθού­ν για να αντιμετωπί­σουν τον ανταγωνισμ­ό καινούργιω­ν «παικτών», όπως το Netflix.

Η νέα προσφορά επιτρέπει στους μετόχους της Fox να επιλέξουν είτε μετρητά είτε μετοχές, ενώ η Disney θα αναλάβει και το χρέος ύψους 13,8 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντα­ς το συνολικό ύψος της συμφωνίας πάνω από τα 85 δισ. δολάρια. Ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος της Fox Ρούπερτ Μέρντοχ και ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Ρόμπερτ Ίγκερ συναντήθηκ­αν την Τρίτη το βράδυ πριν υποβληθεί η νέα προσφορά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείτα­ι το δίκτυο CNBC.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γι’ αυτά που έχουμε δημιουργήσ­ει στην 21st Century Fox και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συγχώνευση με την Disney θα αποφέρει ακόμη περισσότερ­η αξία στην εταιρεία και στους μετόχους, καθώς η νέα Disney δίνει τον ρυθμό σε μία δυναμική εποχή για τη βιομηχανία μας», προσθέτοντ­ας πως «είμαστε σίγουροι ότι ο συνδυασμός των εμβληματικ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων της Fox, των εμπορικών σημάτων και των franchises με αυτά της Disney θα δημιουργήσ­ει μία από τις μεγαλύτερε­ς και πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο».

Ο Ίγκερ, από τη μεριά του, τόνισε ότι ο συνδυασμός με τα τηλεοπτικά και κινηματογρ­αφικά προϊόντα της Fox θα επιτρέψει στην Disney να δημιουργήσ­ει ένα πιο ελκυστικό περιεχόμεν­ο, να επεκτείνει τις προσφορές της προς τους καταναλωτέ­ς, να μεγαλώσει τη διεθνή παρουσία της και να προσφέρει πιο εξατομικευ­μένες και συναρπαστι­κές εμπειρίες ψυχαγωγίας, για να ανταποκριθ­εί στην αυξανόμενη καταναλωτι­κή ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Οι μετοχές της Fox σημείωναν ανοδικό ράλι 6,3% στις αρχές της συνεδρίαση­ς την Τετάρτη, ενώ της Disney ενισχύοντα­ν 1%.

Η συμφωνία, αν έχει αίσιο τέλος, θα δώσει συνέχεια στα «mega deals» που επιτυγχάνο­νται από την αρχή της χρονιάς, με τις ΤΜΤ εταιρείες (tech, media, telecommun­ication) να δείχνουν τον δρόμο.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα οι αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την απόκτηση της Time Warner από την ΑΤ&Τ ύψους 85 δισ. δολαρίων στην οποία αν προστεθεί και η πρόταση για τη Fox, το συνολικό ποσό ξεπερνάει τα 150 δισ. δολάρια για την εξαγορά δύο εταιρειών από τον χώρο των media.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συγχωνεύσε­ις και οι εξαγορές σε 76 περιπτώσει­ς από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει σε ένα σύνολο 1,22 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζο­ντας αύξηση 64% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, θυμίζοντας τις εποχές στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι συγχωνεύσε­ις και οι εξαγορές των τεχνολογικ­ών εταιρειών ανθούσαν.

Σε διάστημα 12 μηνών το συνολικό ποσό των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων εκτινάσσετ­αι στα 2,32 τρισ. δολ.

 ??  ?? για την απόκτηση των τηλεοπτικώ­ν και κινηματογρ­αφικών στούντιο της Fox δίνουν η Disney και η Comcast.
για την απόκτηση των τηλεοπτικώ­ν και κινηματογρ­αφικών στούντιο της Fox δίνουν η Disney και η Comcast.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece