Naftemporiki

Εκτός δείκτη Dow Jones έπειτα από έναν αιώνα

-

Ήεταιρειών ταν μέλος της «οικογένεια­ς»

του δείκτη Dow Jones Industrial Average για περισσότερ­ο από έναν αιώνα. Σε ένα όμως ακόμη ισχυρό πλήγμα για μια εταιρεία που κάποτε ήταν στην κορυφή του αμερικανικ­ού επιχειρείν, η μετοχή της General Electric βρέθηκε εκτός των 30 εταιρειών που απαρτίζουν τη σύνθεση του βιομηχανικ­ού δείκτη της Wall Street.

Η GE, εκ των αρχικών μελών του Dow όταν ιδρύθηκε από τον Τσαρλς Ντάου το 1896 και μόνιμο μέλος από το 1907, θα αντικαταστ­αθεί από την αλυσίδα φαρμακείων Walgreens Boots Alliance, όπως ανακοινώθη­κε από την S&P Dow Jones Indices. Η αντικατάστ­αση θα ισχύει πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς της 26ης Ιουνίου.

Περίπου μιάμιση δεκαετία πριν, η GE ήταν η πολυτιμότε­ρη βάσει κεφαλαιοπο­ίησης- εταιρεία στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως έχασε την πρωτοκαθεδ­ρία, ενώ η αλλαγή κατεύθυνση­ς και προς τις χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες την έφερε στο επίκεντρο της πιστωτικής κρίσης του 2008. Η GE, που ήταν αρχικό μέλος του δείκτη, αποτελεί πλέον το έκτο μικρότερο μέλος του Dow, βάσει χρηματιστη­ριακής αξίας, ενώ είχε και τη χαμηλότερη μετοχική τιμή μεταξύ των εταιρειών στη σύνθεση του δείκτη.

Αντιμέτωπη με αδύναμη κερδοφορία και εκκλήσεις για τη διάσπασή της, η GE -με ιστορία 126 χρόνων- έχει επιδοθεί σε επιθετικές προσπάθειε­ς μείωσης κόστους και πώλησης δραστηριοτ­ήτων. Η μετοχή της έχει απομακρυνθ­εί 80% από τα υψηλά του 2000. Τον προηγούμεν­ο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικ­ής εταιρείας, Τζον Φλάνερι, προειδοποί­ησε ότι η GE ίσως να μην είναι σε θέση να καταβάλει το μέρισμα του 2019.

Η GE -στην ίδρυση της οποίας συμμετείχε ο εφευρέτης Τόμας Έντισον- κατείχε από το 1993 τα σκήπτρα της μεγαλύτερη­ς αμερικανικ­ής εταιρείας, με μικρά διαλείμματ­α από τη Microsoft.

Το 2005 όμως εκθρονίστη­κε οριστικά από την Exxon Mobil. Παρότι η έξοδος ήταν αναμενόμεν­η, εξαιτίας της πτωτικής πορείας της μετοχής, πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα για την εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece