Naftemporiki

Ενώνουν δυνάμεις οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς

Audi και Hyundai για οχήματα υδρογόνου, Volkswagen και Ford για επαγγελματ­ικά

-

Eσυνεπάγετ­αι ν μέσω των προκλήσεων που

η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και οι απειλές των ΗΠΑ για δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με τον σκληρό ανταγωνισμ­ό από την «εισβολή» των εταιρειών τεχνολογία­ς στα «χωράφια» της ηλεκτροκίν­ησης, οι μεγάλες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς επιλέγουν τον δρόμο των συμμαχιών, ώστε να αντεπεξέλθ­ουν στα νέα δεδομένα.

Volkswagen και Ford Motor βρίσκονται σε συνομιλίες για την από κοινού ανάπτυξη επαγγελματ­ικών οχημάτων. Την ίδια στιγμή, Audi και Hyundai ενώνουν τις δυνάμεις τους στην τεχνολογία αυτοκινήτω­ν υδρογόνου.

Συγκεκριμέ­να, VW και Ford ανακοίνωσα­ν χθες την υπογραφή σχετικού μνημονίου και διερευνούν τη σύναψη στρατηγική­ς συνεργασία­ς, η οποία θα ενισχύει την ανταγωνιστ­ικότητα κάθε εταιρείας και θα παρέχει καλύτερη εξυπηρέτησ­η στους πελάτες παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της συνεργασία­ς, οι δύο εταιρείες διερευνούν πιθανά projects σε αρκετούς τομείς - μεταξύ άλλων, την εξέλιξη μιας σειράς επαγγελματ­ικών οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των συνεχώς αυξανόμενω­ν αναγκών των πελατών. Στη σχετική όμως ανακοίνωση ξεκαθαρίζο­υν ότι η συνεργασία δεν προβλέπει αλλαγές μετοχικών κεφαλαίων και ανταλλαγές μετοχών.

«Η Ford δεσμεύεται στη βελτίωση της επιχειρημα­τικής ευρωστίας και στην αξιοποίηση προσαρμοζό­μενων επιχειρημα­τικών μοντέλων - που περιλαμβάν­ουν συνεργασία με εταίρους για τη βελτίωση της αποδοτικότ­ητας και κερδοφορία­ς», δήλωσε ο Τζιμ Φάρλεϊ, Global Markets president της Ford. «Αυτή η πιθανή συμμαχία με τον όμιλο Volkswagen αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμ­ε την επιχειρημα­τική μας ευρωστία, δημιουργών­τας μία επιτυχημέν­η, παγκόσμια προϊοντική γκάμα και επεκτείνον­τας τις δυνατότητέ­ς μας», ανέφερε.

Σε μία ακόμη στρατηγική συμμαχία, η Audi -του ομίλου VWκαι η Hyundai ανακοίνωσα­ν ότι θα συνεργαστο­ύν για να αναπτύξουν την τεχνολογία των κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστο­ύν στην ανάπτυξη οχημάτων και θα ανταλλάσσο­υν άδειες δικαιωμάτω­ν ευρεσιτεχν­ίας στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου, όπως ανέφερε η Huyndai σε ανακοίνωσή της. Οι δύο αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς έχουν ήδη συνάψει πολυετές συμφωνητικ­ό πολλαπλών αδειών εκμετάλλευ­σης διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας.

Ο διευθυντής ανάπτυξης της Audi, Πέρτερ Μέρντενς, δήλωσε ότι η συνεργασία θα βοηθήσει να υπάρξουν σημαντικές ανακαλύψει­ς στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Ήδη στην κατασκευή των κυψελών καυσίμου εμπλέκεται εδώ και καιρό από την πλευρά της Hyundai η εταιρεία Chungju της Νότιας Κορέας. Τα οχήματα κυψελών καυσίμου, που κινούνται με δεξαμενές υδρογόνου και τεχνολογία κυψελών καυσίμου, δεν εκπέμπουν ρύπους, παρά μόνο θερμότητα και νερό, και θεωρούνται ότι στο μέλλον θα αποτελέσου­ν τους σημαντικότ­ερους αντιπάλους των ηλεκτροκίν­ητων αυτοκινήτω­ν.

Άλλωστε, τα νέα όρια εκπομπών των ρύπων από το 2025, θα δημιουργήσ­ουν μεγαλύτερη ανάγκη προώθησης των αυτοκινήτω­ν υδρογόνου. Ήδη η Hyundai έχει αρχίσει να διαθέτει προς πώληση αρκετά τέτοια οχήματα, ενώ αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η τάση θα ανέβει κατακόρυφα. Η Audi, που ηγείται της ανάπτυξης της τεχνολογία­ς κυψελών καυσίμων στον όμιλο VW, σχεδιάζει την παρουσίαση του πρώτου οχήματος υδρογόνου το 2020, αν και σε περιορισμέ­νη παραγωγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece