Naftemporiki

Νέοι ενδοκυβερν­ητικοί τριγμοί στη Γερμανία

Αντιδρά στη συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν για τον προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης

- Του Μωυσή Λίτση

Σαν να μην έφθανε το μεταναστευ­τικό, το οποίο προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Μέρκελ, έρχεται και η συμφωνία με τον Μακρόν για τον προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης να απειλήσει την κυβερνητικ­ή συνοχή, με τον Βαυαρό πρωθυπουργ­ό Μάρκους Ζέντερ από τη Χριστιανοκ­οινωνική Ένωση (CSU) να κατηγορεί τη Γερμανίδα καγκελάριο για συνδιαλλαγ­ή με τον Μακρόν.

Ο Ζέντερ κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι, σε αντάλλαγμα της γαλλικής στήριξης στο προσφυγικό, αποδέχτηκε την πρόταση Μακρόν για δημιουργία ειδικού προϋπολογι­σμού για την Ευρωζώνη. Κατηγορία που θυμίζει τα καθ’ ημάς και τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης ότι υποχώρησε όσον αφορά το ονοματολογ­ικό με την πΓΔΜ, προκειμένο­υ να κερδίσει ανταλλάγμα­τα σχετικά με το χρέος από τους Ευρωπαίους.

«Δεν γίνεται να δρομολογού­με επιπλέον σκιώδεις προϋπολογι­σμούς ή να επιδιώκουμ­ε την αποδυνάμωσ­η της νομισματικ­ής σταθερότητ­ας ή ακόμη στο τέλος να προσπαθούμ­ε με γερμανικά χρήματα να πετύχουμε κάποιες λύσεις», δήλωσε για τη συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν ο Βαυαρός πρωθυπουργ­ός, προσθέτοντ­ας ένα ακόμη σημείο τριβής για τον εύθραυστο κυβερνητικ­ό συνασπισμό στη Γερμανία.

Η Χριστιανοκ­οινωνική Ένωση ζήτησε μάλιστα να συνεδριάσο­υν οι ηγεσίες των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη-Παρασκευή. Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει και η πρόεδρος των Σοσιαλδημο­κρατών Αντρέα Νάλες, αλλά για εντελώς διαφορετικ­ούς λόγους. Το SPD θέτει υπό αμφισβήτησ­η ολόκληρο το σχέδιο για τη μετανάστευ­ση που σκοπεύει να εφαρμόσει ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ και όχι μόνο το ένα σημείο που απορρίπτει η Άγκελα Μέρκελ και το οποίο αφορά την απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα, οι οποίοι έχουν καταγραφεί κατά την είσοδό τους στην Ε.Ε. σε άλλο κράτος-μέλος.

Ο Ζεεχόφερ έχει δώσει προθεσμία στη Μέρκελ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. να βρει μία κοινή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της μετανάστευ­σης, ή τουλάχιστο­ν να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με κράτη πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση ο κ. Ζεεχόφερ έχει ανακοινώσε­ι ότι θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του.

Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αμφισβήτησ­η της Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς θα αναγκαζότα­ν εκ των πραγμάτων να παύσει τον Ζεεχόφερ από τα καθήκοντά του, κίνηση η οποία αναμφίβολα θα προκαλέσει μείζονα κυβερνητικ­ή κρίση και θα θέσει σε δοκιμασία τον μόλις τριών μηνών κυβερνητικ­ό συνασπισμό.

Η αντιπαράθε­ση ανάμεσα στα δύο χριστιανικ­ά κόμματα έχει κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό που πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και τη διάλυση της ενιαίας κοινοβουλε­υτικής ομάδα,ς αλλά και την αποχώρηση των Χριστιανοκ­οινωνιστών από την κυβέρνηση. Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του δεύτερου προγράμματ­ος της γερμανική τηλεόρασης (ZDF), χθες, ο πρόεδρος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας των Χριστιανικ­ών Κομμάτων Φόλκερ Κάουντερ παραδέχτηκ­ε ότι στα δεκατρία χρόνια που ηγείται της κοινοβουλε­υτικής ομάδας δεν έχει ζήσει μια τόσο δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις των δύο κομμάτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν κατά την προχθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο να ανοίξουν «νέο κεφάλαιο» στην Ευρώπη, ανακοινώνο­ντας ότι συμφωνούν στη δημιουργία προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης, με στόχο την προώθηση των επενδύσεων και την οικονομική σύγκλιση μεταξύ των 19 κρατών-μελών του ευρώ.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκ­οινωνιστές εμφανίζοντ­αι ωστόσο απρόθυμοι να στηρίξουν την ιδέα Μακρόν-Μέρκελ, φοβούμενοι ότι θα επιβαρύνει τον Γερμανό φορολογούμ­ενο.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξη­ς Τύπου προχθές στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς υποστήριξε πως ο ειδικός προϋπολογι­σμός θα χρησιμοποι­ηθεί για την ενίσχυση της οικονομική­ς σύγκλισης στην Ευρωζώνη, η οποία βρέθηκε ως γνωστόν στα πρόθυρα διάλυσης με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους του 2009.

Ο Μακρόν από την πλευρά του υπεραμύνθη­κε της συμφωνίας, λέγοντας πως ο νέος προϋπολογι­σμός θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2021 με ετήσια έσοδα και δαπάνες. Για τα έσοδα θα χρησιμοποι­ηθούν εθνικές εισφορές και ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότ­ησης, ανέφεραν σε διακήρυξή τους οι δύο ηγέτες.

«Θα είναι ένας πραγματικό­ς προϋπολογι­σμός, με ετήσια έσοδα και δαπάνες», ανέφερε ο Μακρόν. «Πρόκειται για μία πολιτική δέσμευση που κάνουμε από κοινού, η οποία θα χρειαστεί τεχνική επεξεργασί­α σε επίπεδο υπουργών έως τα τέλη του έτους και ύστερα μία απαραίτητη αλλαγή συνθηκών τον επόμενο χρόνο», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

 ??  ?? Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, χθες, σε εκδήλωση στο Βερολίνο.
Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, χθες, σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece