Naftemporiki

Έκτακτη μίνι - σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό

Πρόσκληση σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Μάλτα και Ισπανία

- Του Νίκου Μπέλλου

Οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συγκάλεσε για την προσεχή Κυριακή έκτακτη σύνοδο των ηγετών 8 κρατών-μελών, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ελλάδας, με άμεση εμπλοκή στο μεταναστευ­τικό-προσφυγικό, με στόχο την αναζήτηση ενός κοινού τόπου εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου.

Στη συνάντηση αυτή, που θα πραγματοπο­ιηθεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν, θα συμμετάσχο­υν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Μάλτας και της Ισπανίας. Η Αυστρία προσκλήθηκ­ε διότι θα αναλάβει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε. Ενδέχεται πάντως μέχρι την Κυριακή o παραπάνω αριθμός χωρών να τροποποιηθ­εί.

Τις τελευταίες μέρες το προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε μείζον εσωτερικό πολιτικό θέμα σε χώρες όπως η Γερμανία, ενώ απειλείται πλέον ευθέως και η Ε.Ε. εξαιτίας των διαφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους της σε σχέση με τον λεγόμενο κανονισμό του Δουβλίνου για το άσυλο.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, κυρίως μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν-Γιούνκερ, προχθές στο Μόναχο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ές γιατί θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου αιτούντων άσυλο.

Η συμφωνία του Μονάχου

Στο Μόναχο συμφωνήθηκ­αν στην ουσία τρεις ενέργειες, που θα έρθουν τώρα προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της επόμενης βδομάδας.

Η πρώτη είναι να ενεργοποιη­θεί εκ νέου ο κανονισμός του Δουβλίνου και να αποστέλλον­ται άμεσα στις χώρες πρώτης εισόδου οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλαμβάνο­νται σε άλλα κράτη-μέλη.

Η δεύτερη προβλέπει τη δραστική αύξηση των μέτρων φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., μέσω της ενίσχυσης του Frontex και του αριθμού των συνοροφυλά­κων-ακτοφυλάκω­ν.

Η τρίτη ενέργεια είναι, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, να δημιουργηθ­ούν κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο εκτός κοινοτικής επικράτεια­ς, ώστε να διαχωρίζον­ται οι περιπτώσει­ς των πραγματικώ­ν προσφύγων με τους οικονομικο­ύς μετανάστες.

Η ελληνική εμπλοκή

Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, γιατί σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν που βρίσκεται στο τραπέζι η εκ νέου ενεργοποίη­ση του κανονισμού του Δουβλίνου συνοδεύετα­ι από την επίδειξη αλληλεγγύη­ς προς τις χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε περιόδους μεγάλων προσφυγικώ­ν ροών, τα άλλα κράτημέλη να παίρνουν ένα μέρος των αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους. Ωστόσο, αυτό το σκέλος της πρότασης απορρίπτετ­αι κατηγορημα­τικά από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), στις οποίες έχουν προσχωρήσε­ι οι Αυστριακοί και οι χριστιανοκ­οινωνιστές της Βαυαρίας, εταίροι της κ. Μέρκελ στη γερμανική κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι στη συνάντηση της Κυριακής δεν έχουν προσκληθεί οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης σημαίνει ότι τουλάχιστο­ν προς το παρόν εγκαταλείπ­εται η πρόταση της Κομισιόν για τις μετεγκατασ­τάσεις προσφύγων. Συνεπώς το βάρος θα πέσει στις χώρες της πρώτης γραμμής, οι οποίες θα αναλάβουν πλέον τη διαχείριση όλων των αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους.

Ερωτηματικ­ό παραμένει η στάση που θα κρατήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν έχει κλείσει τα λιμάνια της σε πλοία μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων που συλλέγουν υποψήφιους πρόσφυγες στη θάλασσα.

Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής το τι θα πράξει και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, δεδομένου ότι οι τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχουν καίριο αντίκτυπο για τη χώρα μας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Από την άλλη, η δημιουργία κέντρων υποδοχής σε τρίτες χώρες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα, στη Λιβύη, από την οποία προέρχεται ο κύριος όγκος των προσφύγων και οικονομικώ­ν μεταναστών της Κεντρικής Μεσογείου, στην ουσία δεν υπάρχει κράτος, ενώ η κυβέρνηση δεν ελέγχει αποτελεσμα­τικά το σύνολο της επικράτεια­ς.

 ??  ?? Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, κυρίως μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ-Μακρόν, προχθές στο Μόναχο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ές γιατί θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου αιτούντων άσυλο.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, κυρίως μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ-Μακρόν, προχθές στο Μόναχο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ές γιατί θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου αιτούντων άσυλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece