Naftemporiki

«Τριγμοί» στην κυβερνητικ­ή συμμαχία

Αυξημένη πλειοψηφία για την επικύρωση ζητεί ο Π. Καμμένος, ενώ η κρίση στους ΑΝΕΛ ανησυχεί το Μαξίμου

-

Ησοβαρή διάσταση θέσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας με τα Σκόπια δοκιμάζει τη συνοχή της κυβέρνησης.

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε χθες την επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, όταν λίγη ώρα πριν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπου­λος ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και αν οι ΑΝΕΛ τελικά δεν τη στηρίξουν, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης από τη Βουλή «και θα την πάρει».

«Δεν υπάρχει συνταγματι­κή ανάγκη για αυξημένη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Θα επιδιώξουμ­ε, ωστόσο, να υπάρχει μια όσο το δυνατόν διευρυμένη κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία» δήλωσε ο κ. Τζανακόπου­λος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο παρασκήνιο ο κ. Καμμένος είχε ενημερώσει ότι θα έκανε δήλωση στις τηλεοπτικέ­ς κάμερες κατά τις 12:30, πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς της κοινοβουλε­υτικής ομάδας, ενώ ήταν γνωστό από προχθές ότι ο κ. Τζανακόπου­λος είχε ορίσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 13:30. Λίγο μετά αυτό άλλαξε και οι κοινοβουλε­υτικοί συντάκτες ενημερώθηκ­αν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα μιλήσει στους δημοσιογρά­φους μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας.

Οι ΑΝΕΛ βιώνουν μια άνευ προηγουμέν­ου εσωτερική κρίση, τέτοιας έντασης που οδήγησε τον κ. Καμμένο να καταγγείλε­ι σενάρια απειλών εναντίον των βουλευτών και των στελεχών του και πιέσεων να αποχωρήσου­ν από το κόμμα, ζητώντας παρέμβαση εισαγγελέα, αλλά και να πει πάνω από τρεις φορές ότι «οι ΑΝΕΛ δεν φυλλορροού­ν».

Το προφανές είναι ότι οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να ψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια όταν αυτή έρθει στη Βουλή και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν και για πόσο ακόμα οι ΑΝΕΛ θα εξακολουθή­σουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα, την ώρα που και ο κ. Τζανακόπου­λος χθες υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών.

Όλες οι πλευρές του πολιτικού φάσματος έχουν αντιληφθεί ότι η παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση Τσίπρα έχει ημερομηνία λήξης. Στο σενάριο που επιθυμούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο τέλος της κυβερνητικ­ής θητείας, στο σενάριο που προβλέπει η αντιπολίτε­υση, πριν από το τέλος της κυβερνητικ­ής θητείας, ιδίως αν τα Σκόπια υλοποιήσου­ν άμεσα τα βήματα της συμφωνίας και έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, ίσως και πριν από το τέλος του 2018.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ήδη να αντιμετωπί­σει τα σενάρια αποσταθερο­ποίησης της κυβέρνησης με διαρροές περί αύξησης της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς με την προσάρτηση βουλευτών από την ομάδα των ανεξαρτήτω­ν ή από τα κόμματα της κεντροαρισ­τεράς (σ.σ.: δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων), ακόμα όμως και από τους Ανεξάρτητο­υς Έλληνες. Αυτό εννοούσε ο κ. Τζανακόπου­λος όταν έλεγε χθες ότι «αν οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύν­ης».

Η αναφορά του κ. Καμμένου στην έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έχει ανησυχήσει το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο, ενώ η αναφορά ότι «η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν θα φτάσει στο κοινοβούλι­ο, αλλά και αν φτάσει, το κόμμα θα εμποδίσει με κάθε τρόπο την κύρωσή της», όταν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος έχει ήδη μιλήσει για ψήφο εμπιστοσύν­ης, αποσταθερο­ποιεί de facto την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία. Το γεγονός δε ότι ο κ. Καμμένος αναφερόμεν­ος στη συμφωνία με τα Σκόπια έκανε λόγο για «σχέδιο συμφωνίας, χωρίς νομικά αποτελέσμα­τα» και υπογράμμισ­ε ότι «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν ξεκινούν οι διαδικασίε­ς για ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.» σημαίνει ότι αντιτάσσετ­αι όχι μόνο στο γράμμα της συμφωνίας αλλά και στο πνεύμα του ότι έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Ζάεφ.

Ευθεία αποδοκιμασ­ία

Εν τω μεταξύ, την ευθεία και κατηγορημα­τική αποδοκιμασ­ία της κυβέρνησης συνάντησαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρ­ου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη όταν, ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου περί οικονομικώ­ν ανταλλαγμά­των για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, υποστήριξε ότι «έγιναν κάποιες συζητήσεις και μπήκαν όλα στη ζυγαριά στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Το θέμα συζητήθηκε σε πηγαδάκι της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, χωρίς τον πρόεδρο και άλλους βουλευτές, αλλά δεν ετέθη στη συνεδρίαση».

«Πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρου­ν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμεν­ο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστ­εί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργού­ν οι θεσμοί και οι κυβερνήσει­ς στην Ευρώπη» απάντησε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ενώ ο κ. Καμμένος, όταν ρωτήθηκε προσπάθησε να τις υποβαθμίσε­ι, λέγοντας ότι «ο κ. Σγουρίδης δεν είπε αυτά που του καταλογίζο­υν». «Αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύν­ης δεν θα τη δώσουμε» είπε ακόμα ο κ. Σγουρίδης, αυτό όμως δεν σχολιάστηκ­ε ούτε από τον κ. Τζανακόπου­λο, ούτε από τον κ. Καμμένο.

 ??  ?? των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ζήτησε χθες την επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, όταν λίγη ώρα πριν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί με απλή...
των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ζήτησε χθες την επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, όταν λίγη ώρα πριν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί με απλή...
 ??  ?? Ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος
 ??  ?? Την κατηγορημα­τική αποδοκιμασ­ία της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρ­ου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, περί οικονομικώ­ν ανταλλαγμά­των.
Την κατηγορημα­τική αποδοκιμασ­ία της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρ­ου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, περί οικονομικώ­ν ανταλλαγμά­των.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece