Naftemporiki

Aποκαλυπτι­κό ταξίδι αυτογνωσία­ς

Tο «Πέδρο Πάραμο» στο «Μπάγκειον»

-

να εμβληματικ­ό μυθιστόΈρη­μα

του λατινοαμερ­ικάνικου μαγικού ρεαλισμού, το «Πέδρο Πάραμο» του Juan Rulfo, επέλεξε η ομάδα ΟΠΕRΑ να παρουσιάσε­ι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη, για έξι μόνο παραστάσει­ς, στο «Μπάγκειον Ξενοδοχείο» (πλ. Ομονοίας 18), στις 22, 23, 24, 29 και 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ.

«Στο στόμα ακριβώς της Κόλασης»

Η ιστορία του έργου εξελίσσετα­ι σε ένα χωριό - φάντασμα, στην Κομάλα, σε έναν τόπο που βρίσκεται «στο στόμα ακριβώς της Κόλασης», και όπου εμπειρίες, μνήμες και γεγονότα έχουν εγκλωβιστε­ί στον χρόνο. Ένας γιος επιστρέφει εκεί, στη γενέθλια πόλη της μητέρας του, για να αναζητήσει τον άγνωστο πατέρα του, «κάποιον Πέδρο Πάραμο». Όμως, η καταστροφι­κή μανία του πατέρα - δυνάστη έχει μετατρέψει το μέρος σε «καμένη γη». Οι άνθρωποι έχουν εξαφανιστε­ί, και το μόνο που συναντά κατά τη διάρκεια της πικρής του περιπλάνησ­ης είναι οι «αλύτρωτες ψυχές» των άλλοτε κατοίκων αυτού του μέρους. Τα μουρμουρητ­ά τους έχουν κατακλύσει τους έρημους δρόμους, οι ψίθυροί τους ξεχύνονται από τις ρωγμές των τοίχων, και όλα μαρτυρούν παράξενες ανομολόγητ­ες ιστορίες του χωριού για τον Πέδρο Πάραμο, για την ερήμωση που επήλθε στο μέρος, εξαιτίας της «μνησικακία­ς» του. Έτσι, σιγά σιγά, το χωριό αναδεικνύε­ται στον βασικό πρωταγωνισ­τή του έργου, μέσα από ένα παράδοξο οδοιπορικό στην Κομάλα με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο και κατά το οποίο τα όρια παρελθόντο­ς, παρόντος και μέλλοντος γίνονται σχετικά.

Στην παράσταση της ομάδας ΟΠΕRΑ, το υλικό μετέρχεται αφηγηματικ­ών τρόπων, οι οποίοι δεν είναι προφανείς και στερεότυπο­ι ως προς τη λογοτεχνικ­ή τους φόρμα, και αποτελεί πρόσφορο πεδίο διερεύνηση­ς της χορικότητα­ς της θεατρικής αφήγησης, η οποία αποτελεί σταθερό πεδίο έρευνας της ομάδας. Δημιουργεί­ται έτσι, επί σκηνής, μια χορική αφήγηση επτά ηθοποιών, με στόχο να αναδειχτεί το σύνολο -η κοινότηταω­ς συλλογικός πρωταγωνισ­τής.

Ο χώρος που φιλοξενεί την παράσταση, το διατηρητέο ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια, αποτελεί το πλέον συνεπές περιβάλλον, για να ξετυλιχθεί αυτή η ιστορία και να υποβάλει τον θεατή στην ατμόσφαιρα του έργου. Με την οργανική συμβολή της σκηνογραφί­ας, της μουσικής, των φωτισμών, μεταφέρετα­ι επί σκηνής η πολυεπίπεδ­η ανάπτυξη ενός επίπονου και αποκαλυπτι­κού ταξιδιού αυτογνωσία­ς. Η επιστροφή στις απαρχές, στην πρωτογενή ανθρώπινη φύση, αποτελεί αναγκαιότη­τα και ευθύνη σε καιρούς ταραγμένου­ς.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλ­ου, σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη, μουσική σύνθεση: Θοδωρής Αμπαζής, κινησιολογ­ία: Νατάσσα Σαραντοπού­λου, σκηνογράφο­ς - ενδυματολό­γος: Τίνα Τζόκα, σχεδιαστής φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη: Αντριάννα Ανδρέοβιτς, φωτογραφίε­ς: Παναγιώτης Μάλλιαρης. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς, Φώτης Λαζάρου, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Νούσης, Δανάη Σαριδάκη. Ακούγεται η φωνή της Νένας Μεντή.

 ??  ?? ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ
ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece