Naftemporiki

Ένας αγώνας με... ιδιαιτερότ­ητες

Η άλλη όψη του αυριανού ματς Ελβετία - Σερβία

-

Ηαυριανή αναμέτρηση για τη 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου ανάμεσα στην Ελβετία και τη Σερβία, στο Καλίνινγκρ­αντ, έχει αποφασιστι­κή σημασία στη μάχη για την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ. Πέρα, όμως, από το μεγάλο βαθμολογικ­ό ενδιαφέρον, για τρεις παίκτες της «Nati» το συγκεκριμέ­νο παιχνίδι έχει επίσης πολύ μεγάλη συμβολική αξία.

Ο λόγος για τους Βαλόν Μπεχράμι και Σερντάν Σακίρι, δύο ποδοσφαιρι­στές που γεννήθηκαν στο Κόσοβο και μετανάστευ­σαν στην Ελβετία με τις οικογένειέ­ς τους, όταν ξέσπασε ο πόλεμος για την ανεξαρτητο­ποίηση της περιοχής από τη Σερβία, το 1998-99, καθώς και τον Γκράνιτ Τζάκα, ο οποίος γεννήθηκε μεν στη Βασιλεία, αλλά έλκει επίσης την καταγωγή του από το Κόσοβο.

Η αλβανόφωνη περιοχή του Κοσσυφοπεδ­ίου ανεξαρτητο­ποιήθηκε από τη Σερβία το 2008 και σταδιακά αναγνωρίστ­ηκε απ’ όλους τους διεθνείς οργανισμού­ς, όμως οι Σέρβοι δεν αναγνωρίζο­υν

το νεοσύστατο κράτος, όπως και η διοργανώτρ­ια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρωσία.

Αν και το Κόσοβο έχει πια εθνική ομάδα, που μετέχει κανονικά στις διοργανώσε­ις της FIFA και της UEFA, οι Κοσοβάροι φίλαθλοι (και όχι μόνο) θα παρακολουθ­ήσουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον αυριανό αγώνα, υποστηρίζο­ντας με μεγάλο πάθος την Ελβετία.

Οι τρεις προαναφερθ­έντες ποδοσφαιρι­στές έχουν αποφύγει να εκφραστούν δημόσια για το πώς αντιμετωπί­ζουν την επικείμενη αναμέτρηση με τους «πλάβι». Μόνο ο Σακίρι είχε κάνει ένα σχόλιο, αμέσως μετά την κλήρωση των ομίλων, λέγοντας με νόημα ότι «αυτή η κλήρωση μου αρέσει». Συγγενικά τους πρόσωπα, που ζουν στο Κόσοβο, διαβεβαιών­ουν ότι οι διεθνείς με την Ελβετία παίκτες αντιλαμβάν­ονται τη σημασία του παιχνιδιού για τους κατοίκους της χώρας καταγωγής τους.

Σημειώνετα­ι ότι και οι τρεις καταγόμενο­ι από το Κόσοβο ποδοσφαιρι­στές είναι βασικοί στα πλάνα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, όπως και ο επίσης αλβανόφωνο­ς Μπλερίμ Τζεμαϊλί, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Τέτοβο της πΓΔΜ.

 ??  ?? Ο Σερντάν Σακίρι είναι ένας από τους τρεις Ελβετούς διεθνείς με καταγωγή από το Κόσοβο που θα βρεθεί αύριο αντιμέτωπο­ς με τη Σερβία.
Ο Σερντάν Σακίρι είναι ένας από τους τρεις Ελβετούς διεθνείς με καταγωγή από το Κόσοβο που θα βρεθεί αύριο αντιμέτωπο­ς με τη Σερβία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece